Ρ. Ράντεφ: «Το NATO δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία – Να αναπτύξουμε την στρατηγική αυτονομίας της Ευρώπης»

"Αν μπει θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο"

Ρ. Ράντεφ: «Το NATO δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία – Να αναπτύξουμε την στρατηγική αυτονομίας της Ευρώπης»
Newsroom 03.07.2024 | 00:46

Το NATO δεν πρέπει να συρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του 28th Annual Economist Government Roundtable, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη διπλωματία.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να μπει σε αυτόν τον πόλεμο, ιδιαίτερα με στρατεύματα επί του πεδίου και δεν θα πρέπει να συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο γιατί μία άμεση σύγκρουση μεταξύ NATO και Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύγκρουση με πυρηνικά όπλα, που θα έχει συνέπειες, που δεν θα είναι υπέρ ούτε της Ευρώπης ούτε της Ουκρανίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ντάνιελ Φράνκλιν (Daniel Franklin), executive editor and senior editor του «The Economist», ο κ. Ράντεφ επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουμε στη διπλωματία και να προετοιμάσουμε το έδαφος για συζητήσεις έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτό το σημείο στο μέλλον», υπογραμμίζοντας πως «η διπλωματία και ο διάλογος προσφέρουν πολύ περισσότερες οδούς επίλυσης στο μέλλον απ’ ό,τι ο πόλεμος».

Υποστήριξε, δε, πως «χρειάζεται επίσης να εμπλακούμε στρατηγικά στις διαπραγματεύσεις» αλλά και «να αλλάξουμε την εστίασή μας, από το να κερδίσουμε στον πόλεμο στο να κερδίσουμε την ειρήνη». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε όταν έρθει η στιγμή για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στιγμή που θα αποφασίσει η Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε, να υπάρχει ένα ισχυρό διπλωματικό οπλοστάσιο για το Κίεβο.

Αφού σημείωσε ότι κανείς πριν από δυόμισι χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη, όπως αυτός της Ουκρανίας, αλλά και τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ράντεφ τόνισε πως σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο οι βασικοί αντικειμενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία.

«Κάθε μέρα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί μία απειλή για την ειρήνη. Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς, σε μία παγκόσμια οικονομική σύγκρουση, η οποία παράγει πόνο, καταστροφή» επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Υπενθύμισε, δε, πως η χώρα του καταδίκασε από την πρώτη ημέρα τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μίλησε για μία σειρά από εσφαλμένους στρατηγικούς υπολογισμούς τόσο από την πλευρά της Ρωσίας όσο και από την πλευρά της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία υποτίμησε, όπως είπε, τη θέληση των Ουκρανών πολιτών να αντισταθούν και να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. «Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας μετέφρασε τους ασαφείς πολιτικούς στόχους, όπως αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση, σε συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς. Οπότε η στρατιωτική μηχανή του γελοιοποιήθηκε και στην πρώτη φάση του πολέμου ηττήθηκε», συμπλήρωσε μιλώντας για τα λάθη των Ρώσων.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, υπογράμμισε:

«Εμείς, από την άλλη πλευρά, υποτιμήσαμε την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και του στρατιωτικού συμπλέγματος. Όλοι μας θυμόμαστε κορυφαίους ηγέτες να προβαίνουν σε εις βάθος αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες, με τις πολύ βαριές κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες και ότι ενδεχόμενα η Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέρρεε και η ίδια.

Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο […] Η συνολική ανάπτυξη της ΕΕ πέρυσι ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτήν της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ξέρω αν το 3,6% που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία ως ρυθμός ανάπτυξης ισχύει αλλά η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας σήμερα παράγει πολύ περισσότερες οβίδες και γενικά εξοπλισμό από ό,τι παράγουμε όλοι εμείς μαζί».

Στάθηκε, όμως, και στους χειρισμούς του Κιέβου, σημειώνοντας πως οι Ουκρανοί ηγέτες υποτίμησαν κάποιες από τις βασικές αρχές της επιχειρησιακής τέχνης.

«Η πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση μετατράπηκε σε μία τεράστια απώλεια ανθρώπων και εξοπλισμού χωρίς να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα, η Ρωσία πήρε και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και προφανώς τώρα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την προσέγγισή μας για τη συγκεκριμένη πολεμική σύγκρουση και να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις, στη διπλωματία όσο το δυνατόν πιο νωρίς», τόνισε ο κ. Ράντεφ.

«Να αναπτύξουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης»

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη «να αναπτύξουμε περαιτέρω την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας», εξηγώντας πως η ουσία αυτής της έννοιας έγκειται στο «να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το στρατηγικό περιβάλλον σε ευθυγράμμιση με τους δικούς μας στόχους, παρέχοντας σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη σε όλους τους πολίτες μας».

«Χρειάζεται να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα και την ελευθερία κινήσεων που έχουμε προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους πολύ φιλόδοξους στόχους», επεσήμανε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

Έπειτα, ο Ράντεφ πρόσθεσε:

«Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας προϋποθέτει κυρίως την ενίσχυση της ΕΕ συνολικά και μακροπρόθεσμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανική βάση μας παράλληλα με την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Προϋποθέτει ακόμη (η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας) τη διασφάλιση της αυτόνομης παραγωγής και του εφοδιασμού με άφθονη, καθαρή, πράσινη ενέργεια.

Επίσης, την εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών, την τόνωση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της αεροδιαστημικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας σε επίπεδο μεταφορών, ενέργειας και δικτύων και πάνω απ’ όλα την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης μας, καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πήραν μερική πρόσβαση στη Σένγκεν, ο κ. Ράντεφ υπογράμμισε ότι αυτό «δεν βοηθάει στην ευημερία της Ευρώπης ούτε στην κινητικότητα που θέλουμε σε περιόδους κρίσης». «Η Βουλγαρία κάλυψε όλα τα τεχνικά κριτήρια εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι επιθεωρήσεις στη Βουλγαρία δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η αλλαγή, συνεχώς, κάποιων αφηρημένων κριτηρίων, εκτός των κανονισμών, νομίζω ότι εξυπηρετεί κάποια εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα και υποδαυλίζει το πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε τη συνεργασία σε αυτό το πεδίο με στρατηγικούς εταίρους της χώρας του, όπως η Ελλάδα, που «μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη διασυνδεσιμότητα και δείχνει το πόσο είμαστε δεσμευμένοι στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για σταθερότητα στην ήπειρο».

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φόβοι ότι ο Β.Πούτιν ενεργοποίησε την

Φόβοι ότι ο Β.Πούτιν ενεργοποίησε την "Κόκκινη Ορχήστρα": Κρεσέντο μαζικών παραβιάσεων σε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας της Φινλανδίας!

Ο φινλανδικός στρατός ενισχύει τα σύνορα με Ρωσία - Η Μόσχα προειδοποιεί

ΝΑΤΟ

03.07.2024 | 21:27

Η Βαλτική αποσυνδέθηκε από τον Ενεργειακό Δακτύλιο με Ρωσία και Μινσκ λόγω επικείμενης επίθεσης - Με «δόντια δράκου» θωρακίζουν το Βίλνιους!

Η Βαλτική αποσυνδέθηκε από τον Ενεργειακό Δακτύλιο με Ρωσία και Μινσκ λόγω επικείμενης επίθεσης - Με «δόντια δράκου» θωρακίζουν το Βίλνιους!

Οχυρώσεις παντού στην Εσθονία: Τείχος στα σύνορα -"Τείχος" και στον αέρα

Βαλτική

03.07.2024 | 19:05

Η Ρωσία «έσπασε» το πλέγμα ασφαλείας των ΝΑΤΟϊκών δορυφόρων και σάρωσε τα δίκτυα Γαλλίας, Σουηδίας κτλ - Ποιους δυτικούς δορυφόρους στοχοποιεί

Η Ρωσία «έσπασε» το πλέγμα ασφαλείας των ΝΑΤΟϊκών δορυφόρων και σάρωσε τα δίκτυα Γαλλίας, Σουηδίας κτλ - Ποιους δυτικούς δορυφόρους στοχοποιεί

Δεκάδες δυτικοί δορυφόροι παρακολουθούν Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα

Διάστημα

03.07.2024 | 16:29

Oι Χούθι ακροβολίζονται στη Β.Αφρική με στόχο το Στενό του Γιβραλτάρ: Ρωσία-Κίνα απειλούν όλες τις ναυτικές διόδους των ΗΠΑ - Έστειλαν UAV Wing Loong στον Χ.Χαφτάρ

Oι Χούθι ακροβολίζονται στη Β.Αφρική με στόχο το Στενό του Γιβραλτάρ: Ρωσία-Κίνα απειλούν όλες τις ναυτικές διόδους των ΗΠΑ - Έστειλαν UAV Wing Loong στον Χ.Χαφτάρ

Ρωσία-Κίνα απειλούν μέσω Χούθι Γιβραλτάρ-Σουέζ- Ερυθρά

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

03.07.2024 | 12:50

Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία

Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία "anti-drone" Θόλο πάνω από τη Μόσχα και τον "κυνηγό" Vogan-9SP: Απέκτησε άθικτο σύστημα καθοδήγησης πυραύλου ATACMS!

Λάφυρα πολέμου στη Μόσχα -Ξεκινά Reverse Engineering του ATACMS

Οπλικά Συστήματα

03.07.2024 | 11:21

Μακελειό στην κύρια γραμμή άμυνας των Ουκρανών στο Κίροβο: Ρωσικές δυνάμεις βγήκαν αιφνιδιαστικά μέσα από τούνελ και τους κτύπησαν στα μετόπισθεν

Μακελειό στην κύρια γραμμή άμυνας των Ουκρανών στο Κίροβο: Ρωσικές δυνάμεις βγήκαν αιφνιδιαστικά μέσα από τούνελ και τους κτύπησαν στα μετόπισθεν

Oι Ρώσοι καταλαμβάνουν Κίροβο και Πίβνιτσνι- Περικυκλώνουν το Τορέτσκ

Ουκρανία

02.07.2024 | 23:37

Οι Αμερικανοί εντόπισαν τέσσερις (!) κατασκοπευτικές βάσεις στην Κούβα: Ο Ευρασιατικός Άξονας ετοιμάζει «Μega-επίθεση»

Οι Αμερικανοί εντόπισαν τέσσερις (!) κατασκοπευτικές βάσεις στην Κούβα: Ο Ευρασιατικός Άξονας ετοιμάζει «Μega-επίθεση»

Σκανάρουν βάσεις και εγκαταστάσεις στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ!

ΗΠΑ

02.07.2024 | 22:11

"Live to fight another day": Παραίτηση "βόμβα" Α/ΓΕΕΔ Χ.Χαλεβί στο Ισραήλ - "Η πολεμική μας μηχανή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα" - «Ανακωχή τώρα»

Άρθρο κόλαφος: "Λύγισε" η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ!

Ισραήλ

02.07.2024 | 20:19

Ναυτική τραγωδία για τη Δύση: Oι Χούθι «σφυροκοπούν» πλοία σε Θάλασσα της Αραβίας, Ερυθρά και Μεσόγειο - Σπεύδει Αμερικανική ναυτική αρμάδα

Ναυτική τραγωδία για τη Δύση: Oι Χούθι «σφυροκοπούν» πλοία σε Θάλασσα της Αραβίας, Ερυθρά και Μεσόγειο - Σπεύδει Αμερικανική ναυτική αρμάδα

Απίστευτο και όμως αληθινό: Οι Χούθι επιχειρούν «Ναυτικό αποκλεισμό»

Μέση Ανατολή

02.07.2024 | 17:53

Προετοιμασίες μείζονος αντιπαράθεσης: Ρωσικά υποβρύχια στην Θάλασσα της Ιρλανδίας - Tu-142 σάρωσαν 10.000 χλμ από Βισκαϊκό Κόλπο μέχρι Βόρειο Ατλαντικό

Προετοιμασίες μείζονος αντιπαράθεσης: Ρωσικά υποβρύχια στην Θάλασσα της Ιρλανδίας - Tu-142 σάρωσαν 10.000 χλμ από Βισκαϊκό Κόλπο μέχρι Βόρειο Ατλαντικό

Στόχος η "διακοπή σύνδεσης" Βρετανίας-Σκωτίας-Ιρλανδίας και Καναδά

Ρωσία

02.07.2024 | 14:33

Οι Ρώσοι κτύπησαν με καταστρεπτική ισχύ ουκρανική αεροπορική βάση: Kαταστράφηκαν επτά Su-27 - Νεκροί 14 πιλότοι! (vid)

Οι Ρώσοι κτύπησαν με καταστρεπτική ισχύ ουκρανική αεροπορική βάση: Kαταστράφηκαν επτά Su-27 - Νεκροί 14 πιλότοι! (vid)

Καταστράφηκε η βάση του Mirgorod

Ουκρανία

02.07.2024 | 11:29

Κατάρρευση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη: Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη των φονικών πυραύλων

Κατάρρευση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη: Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη των φονικών πυραύλων "Novator" και "Zircon" - Δηλώσεις Πούτιν

"Κουρελόχαρτο" η INF - Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Ρωσία

02.07.2024 | 00:07

Κλιμάκωση: Η Φινλανδία έδωσε 15 βάσεις στις ΗΠΑ - Su-27

Κλιμάκωση: Η Φινλανδία έδωσε 15 βάσεις στις ΗΠΑ - Su-27 "ταπείνωσε" F-16 της Δανίας - Υψώθηκαν σοβιετικές σημαίες στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard 

Αμερικανικές δυνάμεις δίπλα στην Αγία Πετρούπολη - Σκανδιναβικός ΝΑΤΟϊκός διάδρομος στα σύνορα με Ρωσία

ΝΑΤΟ

01.07.2024 | 22:55

Πολεμικό συμβούλιο μυστικών υπηρεσιών: Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν αποφασίσει να κτυπήσουν τη Κύπρο μαζί με το Ισραήλ - Πώς θα γίνει η επίθεση

Πολεμικό συμβούλιο μυστικών υπηρεσιών: Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν αποφασίσει να κτυπήσουν τη Κύπρο μαζί με το Ισραήλ - Πώς θα γίνει η επίθεση

Iσραηλινό think tank μιλά για "Καταιγίδα" στην Ανατολική Μεσόγειο

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

01.07.2024 | 19:53

Θηριώδες κινεζικό μεταγωγικό Υ-20 μετέφερε για πρώτη φορά «φονικά» όπλα στη Μόσχα - ΝΑΤΟ: «Η Κίνα υποκινεί τη μεγαλύτερη σύρραξη στην Ευρώπη»

Θηριώδες κινεζικό μεταγωγικό Υ-20 μετέφερε για πρώτη φορά «φονικά» όπλα στη Μόσχα - ΝΑΤΟ: «Η Κίνα υποκινεί τη μεγαλύτερη σύρραξη στην Ευρώπη»

Ανοιχτή σύγκρουση και ρήξη Κίνας -ΝΑΤΟ - Πεκίνο: "Να είστε προετοιμασμένοι να καείτε στη κόλαση"

Κίνα

01.07.2024 | 18:31

Ο ρωσικός Στρατός μπαίνει στο Ανατ. Κουπιάνσκ δύο χρόνια μετά την εκδίωξη του: Έπεσε η Στέποβα Νεβοσελόφκα - Η μάχη για την πόλη ξεκινά

Ο ρωσικός Στρατός μπαίνει στο Ανατ. Κουπιάνσκ δύο χρόνια μετά την εκδίωξη του: Έπεσε η Στέποβα Νεβοσελόφκα - Η μάχη για την πόλη ξεκινά

Οι Ουκρανοί χάνουν τον στρατηγικό κόμβο επιμελητείας - Σε "τανάλια" η πόλη

Ουκρανία

01.07.2024 | 16:41

Τούρκοι Αξιωματούχοι: Ετοιμαζόμαστε για το

Τούρκοι Αξιωματούχοι: Ετοιμαζόμαστε για το "μέτωπο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μ.Ανατολή" - ΝΑΤΟϊκό σχέδιο ίδρυσης Κουρδιστάν και ένταξης της Αρμενίας

"Σκοπεύουν να μας ακρωτηριάσουν" - Συμφωνίες Τουρκίας με Ιράν, Ιράκ, Συρία

Ένοπλες Δυνάμεις

01.07.2024 | 14:14

Η Ρωσία έπληξε με Iskander-M τρένα γεμάτα ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό: Mεγάλες απώλειες σε HIMARS, M270 MLRS, Leopard, Buk M1, ΤΟΜΑ BMP-2 και M-113

Η Ρωσία έπληξε με Iskander-M τρένα γεμάτα ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό: Mεγάλες απώλειες σε HIMARS, M270 MLRS, Leopard, Buk M1, ΤΟΜΑ BMP-2 και M-113

Μεγαλώνει το πρόβλημα επιμελητείας των ουκρανικών ΕΔ στο Ντονμπάς

Ουκρανία

01.07.2024 | 11:05

Οι Ουκρανοί θα υποχωρήσουν πίσω από τον Oskol: Ο ρωσικός Στρατός προέλασε σε Σεβέρσκ και Κουπιάνσκ κτυπώντας ανηλεώς τις βάσεις επιμελητείας τους

Οι Ουκρανοί θα υποχωρήσουν πίσω από τον Oskol: Ο ρωσικός Στρατός προέλασε σε Σεβέρσκ και Κουπιάνσκ κτυπώντας ανηλεώς τις βάσεις επιμελητείας τους

Οι Ρώσοι πήραν και το Spirne μετά τη Ροζντολίβκα

Ουκρανία

01.07.2024 | 00:03

Kατάσταση «Charlie» σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη - Συναγερμός «επικείμενης επίθεσης»

Kατάσταση «Charlie» σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη - Συναγερμός «επικείμενης επίθεσης»

Φοβούνται επίθεση από Ρωσία ή Ιράν λόγω Μέσης Ανατολής;

ΗΠΑ

30.06.2024 | 20:23