Κατάρρευση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη: Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη των φονικών πυραύλων “Novator” και “Zircon” – Δηλώσεις Πούτιν

"Κουρελόχαρτο" η INF - Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Κατάρρευση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη: Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη των φονικών πυραύλων “Novator” και “Zircon” – Δηλώσεις Πούτιν
Αλέξανδρος Μπούφεσης 02.07.2024 | 00:07

Μόλις 6 μήνες μετά την ανακοίνωση της πλήρους λειτουργίας της αντιβαλιστικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και συγκεκριμένα με την λειτουργία της αεροπορικής βάσης Redzikowo στην Πολωνία, ο Β.Πούτιν ανακοινώνει πως και η Ρωσία με την σειρά της θα αναπτύξει πυραύλους κρουζ μέσου βεληνεκούς.

“Κουρελόχαρτο” η INF, που διασφάλιζε την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συναντήσεις με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό την προεδρία του Πούτιν, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Andrei Belousov, ο διευθυντής της FSB Alexander Bortnikov, ο διευθυντής της SVR Sergei Naryshkin, ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, ο βοηθός του Προέδρου Nikolay Patrushev, ο Πρωθυπουργός Mikhail Mishustin και πολλά άλλα πρόσωπα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος παρουσίασε μια πρωτοβουλία ανταπόδοσης στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά στην ανάπτυξη και την χρήση πυραύλων μέσου βεληνεκούς σε Ευρώπη και Ασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η παραγωγή τέτοιων συστημάτων κρούσης, να ληφθούν αποφάσεις για τις τοποθεσίες ανάπτυξής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ρωσική ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την εξάλειψή τους, ή Συνθήκη INF, υπογράφηκε το 1987 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίγκαν και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΣΣΔ Γκορμπατσόφ. Σύμφωνα με αυτό, οι δύο υπερδυνάμεις δεσμεύτηκαν να καταστρέψουν μια ολόκληρη κατηγορία επιθετικών όπλων: όλα τα συγκροτήματα επίγειων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ μεσαίου (από 1000 έως 5500 χμ) και μικρότερης βεληνεκούς (από 500 έως 1000 χμ) και επίσης να παύσουν την παραγωγή, δοκιμή ή ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, μέχρι το 1991, η Μόσχα είχε παροπλίσει δύο φορές περισσότερους πυραύλους από την Ουάσιγκτον (1.846 έναντι 846), σχεδόν τρεις φορές περισσότερους εκτοξευτές (825 έναντι 289) και σχεδόν επτά φορές περισσότερες βάσεις πυραύλων (69 έναντι 9).

Το ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα Aegis σε Ρουμανία και Πολωνία

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης προς τα ανατολικά, πλησιάζοντας συνεχώς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  Στο έδαφος της Ρουμανίας και της Πολωνίας αναπτύχθηκαν στοιχεία του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση όχι μόνο αντιαεροπορικών αντιπυραυλικών βλημάτων, αλλά και πυραύλων κρουζ Tomahawk, ικανά να πετάξουν από 1000 έως 2200 km και να φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Ο λόγος γίνεται για τις αεροπορικές βάσεις Redzikowo στην Πολωνία και Deveselu στην Ρουμανία. Η πρώτη ξεκίνησε με καθυστέρηση, τον Δεκέμβριο του 2023. Η βάση Redzikowo βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) από το Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Και οι δύο βάσεις φιλοξενούν τους χερσαίους εκτοξευτές της πλωτής αντιπυραυλικής ασπίδας Aegis, που την συνθέτουν τα καταδρομικά Arleigh Burke και Ticonderoga.

Το σύστημα Aegis έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει εκτοξεύσεις πυραύλων με δορυφορικά συστήματα. Μόλις εντοπιστούν, οι πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται από τη θάλασσα ή τη στεριά, καταστρέφοντάς τα εχθρικά βλήματα στο διάστημα. Η συμμαχία λέει ότι το σύστημα θα προστατεύει τα μέλη από βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από το Ιράν.

Ωστόσο, το σύστημα δεν λειτουργεί ενάντια σε πυραύλους κρουζ. Η Ρωσία έχει παραπονεθεί ότι οι χερσαίοι εκτοξευτές αποτελούν απειλή για την πυρηνική της αποτροπή – ισχυρισμός που αρνήθηκε το ΝΑΤΟ.

Η απάντηση της Ρωσίας – Δηλώσεις Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων εδάφους, λόγω των κινήσεων, όπως είπε, των ΗΠΑ να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

«Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο παράγουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά ήδη τα μεταφέρουν στην Ευρώπη για ασκήσεις στην Δανία», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι (τα πυραυλικά συστήματα) βρίσκονται στις Φιλιππίνες. Δεν είναι γνωστό εάν πήραν τους πυραύλους από εκεί ή όχι».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε έτσι να απαντήσει.

«Προφανώς, πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αυτά τα συστήματα κρούσης και στη συνέχεια, με βάση την πραγματική κατάσταση, να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το πού – αν είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας – να τα εγκαταστήσουμε», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία σχεδιάζει μια σειρά απαντήσεων με υπάρχοντα, αλλά και νέα όπλα, ωστόσο μεγάλο μέρος της απάντησής της παραμένει διαβαθμισμένο. 

Η ρωσική απάντηση αφορά, μεταξύ άλλων, τον φονικό πύραυλο κρουζ Novator 9M729 (SSC-8), εμβέλειας 2.500 χμ, καθώς και μια επίγεια έκδοση του υπερηχητικού Zircon, που ήδη χρησιμοποιείται στην Ουκρανία

Για παράδειγμα, οι επίγειοι πύραυλοι κρουζ Iskander-K, αποτελούν μέρος αυτής της απάντησης. Ο πύραυλος R-500 με κεφαλή 480 κιλών μπορεί να πετάξει σε χαμηλό ύψος, ακολουθώντας το έδαφος για έως και 500 χλμ., αλλά ο πύραυλος κρουζ 9M729, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, μπορεί να πετάξει έως και 2.350 χλμ. Είναι πιθανό ο τελευταίος να έχει ειδική κεφαλή.

Ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος 3M22 Zircon έχει μεγάλες δυνατότητες. Παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε ως πύραυλος κατά πλοίων, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τροποποιήθηκε να χτυπά επίγειους στόχους στην Ουκρανία.  Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει το 2019 ότι οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη για τη δημιουργία ενός επίγειου Zircon. Η εμβέλεια πτήσης του πυραύλου λέγεται ότι είναι διαφορετική – από 450 km έως 1000 km ή περισσότερο. Είναι πιθανό να εμφανιστεί μια έκδοση αυτού του υπερηχητικού πυραύλου με ειδική κεφαλή.

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης τα projects RS-26 Rubezh και Barguzin BZHRK. Ο RS-26 Rubezh είναι ένας κινητός ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) στερεού καυσίμου, υπό ανάπτυξη. Αν και έχει ταξινομηθεί ως ICBM σύμφωνα με τη νέα START, ο RS-26 έχει δοκιμαστεί με βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο σε εμβέλεια κάτω των 5.500 km

Το σιδηροδρομικό-κινητό πυραυλικό σύστημα Barguzin (BZhRK) είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για το ΝΑΤΟ, καθώς εξωτερικά δεν διακρίνεται από ένα συνηθισμένο ρωσικό τρένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταστραφεί από ένα προληπτικό χτύπημα. Ένας Barguzin μπορεί να μεταφέρει έως και έξι πυραύλους με ειδική κεφαλή, μετακινώντας τους συνεχώς σε απόσταση έως και 1.000 km

Είναι πιθανό, υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών πραγματικοτήτων, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα απραγματοποίητα έργα. Αλλά πού ακριβώς θα πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιοι πύραυλοι αξίζει να συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι κρουζ σε Ευρώπη και Ασία-Οι προτάσεις των Ευρωπαίων

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη INF. Ο επίσημος λόγος για αυτό ήταν η δοκιμή του ρωσικού επίγειου πυραύλου κρουζ 9M729 (Novator), ο οποίος φέρεται να μπορεί να πετάξει με βεληνεκές άνω των 500 χμ.

Στις 2 Αυγούστου 2019, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε επίσημα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη INF. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν σχεδίαζε να αναπτύξει πυραύλους που εμπίπτουν στη Συνθήκη INF σε παραμεθόριες περιοχές έως ότου η ίδια η Ουάσιγκτον αρχίσει να τους αναπτύσσει.

Όπως, όμως, δήλωσε ο Πούτιν στην πρόσφατη διάσκεψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, αλλά τους φέρνουν επίσης σε ασκήσεις στην Ευρώπη, ιδίως στη Δανία, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία, στις Φιλιππίνες.

Όντως τον Μάιο του τρέχοντος έτους το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε ένα σύστημα Typhon MRC (Mid-Range Capabilities) στο δανικό νησί Bornholm στη Βαλτική στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης.

Το σύστημα πυραύλων MRC (Mid-Range Capabilities)/Typhon περιλαμβάνει τον πύραυλο αεράμυνας SM-6 που έχει προσαρμοστεί για αντιπλοϊκούς ρόλους και τους υποηχητικούς πυραύλους κρουζ Tomahawk για χερσαίους στόχους, αντίστοιχα. Το σύστημα γεφυρώνει το χάσμα εμβέλειας μεταξύ του Precision Strike Missile (PrSM), βεληνεκούς 482 χιλιομέτρων και του υπερηχητικού όπλου μεγάλης εμβέλειας του αμερικανικού στρατού (LRHW), βεληνεκούς 2776 χιλιομέτρων.

Το ίδιο σύστημα αναπτύχθηκε στο νησί Λουζόν των Φιλιππινών, έναν μήνα νωρίτερα, στα πλαίσια της άσκησης “Salaknib 24”.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να ενώσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία χερσαίων όπλων με εμβέλεια βολής άνω των χιλίων χιλιομέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος ELSA (European Long Strike Approach).

Αυτός ο συνασπισμός θα περιλαμβάνει επτά ευρωπαϊκές χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία. Προκαταρκτικές συμφωνίες επετεύχθησαν στις 24 Ιουνίου κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του Τριγώνου της Βαϊμάρης [Βαρσοβία, Βερολίνο, Παρίσι].

Σύμφωνα με την πύλη Army Technology, η συμφωνία ELSA θα πρέπει να υπογραφεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου ως ευρωπαϊκή συνεισφορά στη συλλογική άμυνα των χωρών της συμμαχίας. Ο εμπνευστής του έργου είναι το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων για την ανάπτυξη πυραυλικού πυροβολικού, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των πολέμων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Ουκρανία.

Είναι πολύ πιθανό το έργο να βασίζεται στον πύραυλο κρουζ LCM της MBDA, το πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε στην έκθεση Eurosatory 2024. Το βάρος του είναι τουλάχιστον ενάμιση τόνος, το μήκος είναι περίπου 6,5 m (με κινητήρα εκτόξευσης), η εμβέλεια πτήσης είναι μεγαλύτερη από 1000 km.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15

Πούτιν στο συνέδριο του SCO-Υπαρκτός ο κίνδυνος επανάληψης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας

Πούτιν στο συνέδριο του SCO-Υπαρκτός ο κίνδυνος επανάληψης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας

Όλες οι δηλώσεις Πούτιν στην σύνοδο του Συμφώνου της Σαγκάης, το δημοσίευμα του Politico για Τραμπ και ΝΑΤΟ

Ρωσία

04.07.2024 | 20:34

Εργοστάσιο της General Dynamics, παραγωγής όπλων για την Ουκρανία καίγεται στις ΗΠΑ - Η

Εργοστάσιο της General Dynamics, παραγωγής όπλων για την Ουκρανία καίγεται στις ΗΠΑ - Η "Κόκκινη Ορχήστρα" επεκτείνει τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς

Αμέτρητες οι επιχειρήσεις σαμποτάζ των Ρώσων και στην Ευρώπη

ΗΠΑ

04.07.2024 | 13:43

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Συνεχίζουν το δόγμα "Confront and Conceal" του Ομπάμα ;

ΗΠΑ

04.07.2024 | 11:54

Oι Ρώσοι βομβαρδίζουν για τρίτη ημέρα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις: Καταστράφηκαν Su-25, MiG-29 και Mi-24 - 25 νεκροί πιλότοι και τεχνικοί

Oι Ρώσοι βομβαρδίζουν για τρίτη ημέρα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις: Καταστράφηκαν Su-25, MiG-29 και Mi-24 - 25 νεκροί πιλότοι και τεχνικοί

Που θα προσγειωθούν τα ουκρανικά F-16;

Ουκρανία

04.07.2024 | 00:09