Οι Αμερικανοί εντόπισαν τέσσερις (!) κατασκοπευτικές βάσεις στην Κούβα: Ο Ευρασιατικός Άξονας ετοιμάζει «Μega-επίθεση»

Σκανάρουν βάσεις και εγκαταστάσεις στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ!

Οι Αμερικανοί εντόπισαν τέσσερις (!) κατασκοπευτικές βάσεις στην Κούβα: Ο Ευρασιατικός Άξονας ετοιμάζει «Μega-επίθεση»
Αλέξανδρος Μπούφεσης 02.07.2024 | 22:11

Oύτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις κατασκοπευτικές βάσεις εντόπισε ο αμερικανικός Στρατός στην Κούβα.

Οι Αμερικανοί εικάζουν ότι οι βάσεις ανήκουν στην Κίνα αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να πρόκειται για ρωσο-κινεζικές βάσεις. Ο ρυθμός κατασκευής τους και η ποσότητα τους σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, δείχνουν ότι ο Ευρασιατικός Άξονας ετοιμάζεται μεθοδικά για την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Οι βάσεις δεν ανήκουν σίγουρα στην Κούβα καθώς αυτές συνδέονται με δορυφόρους που η Κούβα δεν διαθέτει. Ίσως η πρόσφατη επίσκεψη του ρωσικού Στολίσκου στο νησί να έχει κάποια σχέση με τις βάσεις αυτές.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) εντόπισε τέσσερις κατασκοπευτικές βάσεις: τις Bejucal, El Salao, Wajay και Calabazar.

Eκτεταμένες κατασκοπευτικές δραστηριότητες, μέχρι και μια ανάσα μακριά από το Γκουαντάναμο

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το διάστημα δείχνουν την ανάπτυξη ηλεκτρονικών σταθμών υποκλοπής στη Κούβα, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας κατασκευής που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, περίπου 70 μίλια από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η μελέτη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, ακολουθεί την περυσινή αναφορά της Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία Κίνα και  Κούβα διαπραγματεύονταν στενότερους δεσμούς άμυνας και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας κοινής εκπαιδευτικές στρατιωτικής εγκατάστασης στο νησί και μιας εγκατάστασης υποκλοπής.

Εκείνη την εποχή, η εφημερίδα ανέφερε ότι η Κούβα και η Κίνα λειτουργούσαν ήδη από κοινού σταθμούς υποκλοπής στο νησί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ανησυχία για τους σταθμούς, λένε πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές, είναι ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τη γεωγραφική εγγύτητα της Κούβας με τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ για να αποκτήσει ευαίσθητες ηλεκτρονικές επικοινωνίες από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης στο διάστημα και τη στρατιωτική και εμπορική ναυτιλία.

Οι κινεζικές εγκαταστάσεις στο νησί «θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων από την Κίνα για την κατασκοπεία πολιτών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Leland Lazarus, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ο Λευκός Οίκος και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι συντάκτες της έκθεσης του CSIS, μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολλών ετών, διαπίστωσαν ότι η Κούβα έχει αναβαθμίσει και επεκτείνει σημαντικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας της τα τελευταία χρόνια και εντόπισε τέσσερις τοποθεσίες – στο Bejucal, το El Salao, το Wajay και το Calabazar.

Ενώ ορισμένες από τις τοποθεσίες που περιγράφονται από το CSIS, όπως αυτή στο Bejucal, είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως πόστα ακρόασης, οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητές τους, την ανάπτυξή τους και πιθανούς δεσμούς με την Κίνα.

«Πρόκειται για ενεργές τοποθεσίες με ένα εξελισσόμενο σύνολο αποστολών», δήλωσε ο Matthew Funaiole, ανώτερος ακόλουθος στο CSIS και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων στην Καραϊβική και αλλού στη Λατινική Αμερική, όπου η Ουάσιγκτον για δεκαετίες προσπαθεί να εμποδίσει τους αντιπάλους να αποκτήσουν στρατιωτικό και οικονομικό πλεονέκτημα. Η Κίνα κατασκευάζει ένα μεγάλο λιμάνι στις ακτές του Ειρηνικού του Περού.

Κινέζοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και σταθμών ακρόασης. «Οι ΗΠΑ είναι αναμφίβολα η ηγετική δύναμη όσον αφορά τις υποκλοπές και δεν λυπούνται καν τους Συμμάχους τους», ανέφερε ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον.

«Η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί με εμμονικό τρόπο, ως προς την ίδρυση κατασκοπευτικών βάσεων της Κίνας ή τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων παρακολούθησης στην Κούβα». Η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η έκθεση αναφέρει ότι δύο από τις τοποθεσίες κοντά στην Αβάνα—οι Bejucal και Calabazar—περιέχουν μεγάλες κεραίες πιάτων που φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν και να επικοινωνούν με δορυφόρους. Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ η Κούβα δεν διαθέτει δορυφόρους, οι κεραίες θα ήταν χρήσιμες για την Κίνα, η οποία έχει ένα σημαντικό διαστημικό πρόγραμμα.

Η νεότερη βάση υποκλοπής εγκαταστάθηκε στο Bejucal τον Ιανουάριο, ανέφερε η έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι είχαν γίνει και άλλες αναβαθμίσεις στις υποδομές τα τελευταία 10 έτη.

Η πιο πρόσφατη από τις τέσσερις βάσεις, που κατασκευάζεται ακόμη και δεν ήταν προηγουμένως γνωστή στο κοινό, βρίσκεται στο El Salao, έξω από την πόλη του Sandiago de Cuba, στο ανατολικό τμήμα της χώρας και όχι μακριά από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2021 και η τοποθεσία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να χωράει έναν μεγάλο σχηματισμό κεραιών, γνωστή ως κυκλικά τοποθετημένη διάταξη κεραιών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση και την υποκλοπή ηλεκτρονικών σημάτων.

Ο χώρος, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακολουθεί τις επικοινωνίες και άλλα ηλεκτρονικά σήματα που προέρχονται από τη βάση του Γκουαντάναμο, σχολίασε ο Funaiole. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό αυτό το είδος συστοιχίας κεραιών υπέρ νεότερων τεχνολογιών, αλλά η Κίνα τις κατασκευάζει σε πολλά στρατιωτικοποιημένα φυλάκια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση λειτουργούσε τη μεγαλύτερη υπερπόντια τοποθεσία ηλεκτρονικής κατασκοπείας, γνωστή ως Signals Intelligence, στη Λούρδη, λίγο έξω από την Αβάνα. Ο χώρος, ο οποίος φέρεται να φιλοξενούσε εκατοντάδες σοβιετικούς, κουβανούς και άλλους αξιωματικούς των πληροφοριών του ανατολικού μπλοκ, έκλεισε μετά το 2001 και η τρέχουσα κατάστασή του δεν είναι ξεκάθαρη.

Η Κίνα έχει παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο νησί τα πιο πρόσφατα χρόνια και σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου πέρυσι, πραγματοποίησε αναβάθμιση των εγκαταστάσεων συλλογής πληροφοριών στην Κούβα το 2019.

Κατασκοπεία και μέσα στις ΗΠΑ

Τα πράγματα, όμως εντός των ΗΠΑ, επίσης δεν είναι ρόδινα. Σύμφωνα με πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ του War Νews 24/7, βασιζόμενο σε ανταπόκριση της NY Post:

«Η NY Post έχει αναγνωρίσει 19 στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την Φλόριντα μέχρι και την Χαβάη, οι οποίες βρίσκονται πλησίον εκτάσεων γης, οι οποίες εξαγοράστηκαν από κινεζικές οντότητες.

Διαβάστε επίσης: Η άλωση των ΗΠΑ εκ των έσω: Κινεζικές μυστικές υπηρεσίες μια ανάσα μακριά από 19 αμερικανικές βάσεις – Το δίκτυο επιτήρησης του Πεκίνου (χάρτης, vid)

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις γης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήρια από κατασκόπους, που δρουν για λογαριασμό της κομμουνιστικής χώρας.

Παραδείγματα αποτελούν οι βάσεις Fort Liberty (πρώην Fort Bragg) στην Βόρεια Καρολίνα, Fort Cavazos (πρώην Fort Hood) στο Τέξας, την βάση Πεζοναυτών Camp Pendleton, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και την αεροπορική βάση MacDill στην Τάμπα της Φλόριντα».

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15