Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Συνεχίζουν το δόγμα "Confront and Conceal" του Ομπάμα ;

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;
Αλέξανδρος Μπούφεσης 04.07.2024 | 11:54

Κρεσέντο στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα στην βιομηχανία παραγωγής drones, παρατηρείται στις ΗΠΑ. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη για την κατασκευή πολλών διαφορετικών τύπων κατασκοπευτικών drones, όπως τα XRQ-73, XQ-67A, ULTRA, Gabriel, καθώς και ενσωμάτωση νέων δυνατοτήτων στο drone του σώματος των πεζοναυτών, MQ-9, ώστε να γίνει πιο stealth με εξειδικευμένα ατρακτίδια.

Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) παρουσίασε επίσημα το XRQ-73 στο πλαίσιο του προγράμματος Series Hybrid Electric Propulsion Aircraft Demonstration (SHEPARD). Αυτό το νέο X-plane βασίζεται στις υβριδικές ηλεκτρικές τεχνολογίες που πρωτοστάτησαν στο προηγούμενο έργο AFRL/IARPA Great Horned Owl (GHO), εστιάζοντας στην ενσωμάτωση προηγμένων εξελίξεων για τον μετριασμό των κινδύνων ολοκλήρωσης σε επίπεδο συστήματος.

Επιπρόσθετα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δημοσίευσε το πρώτο βίντεο από την πτήση του νέου πειραματικού drone XQ-67A, το οποίο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος για την κοινή χρήση αεροπορικών πλατφορμών χαμηλού κόστους, κύριος στόχος του οποίου είναι η δοκιμή τεχνολογιών αυτόνομων σταθμών ανίχνευσης.

Ένα ανοιχτό μυστικό αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος έσπασε το «κάλυμμα της μυστικότητας», με την δημοσίευση φωτογραφιών από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τακτικής αναγνώρισης μεγάλης αντοχής (ULTRA). Κατασκευασμένο από την DZYNE, το ημι-ταξινομημένο drone έχει πλέον επιβεβαιωθεί ως αναπτυγμένο και ενεργό.

Επιπλέον, Το Gabriel (G1), που αναπτύχθηκε από την Soaring με έδρα την Καλιφόρνια, μπόρεσε να παραδώσει 2.400 φυσίγγια πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών σε μια διμοιρία πεζικού που συμμετείχε σε άσκηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στη Χαβάη. Το drone έριξε πυρομαχικά και τρόφιμα στους στρατιώτες στο νησί Oahu σε τρεις πτήσεις διάρκειας 16 λεπτών.

Τέλος, Οι πρόσφατες αναταραχές στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, απετέλεσαν δοκιμαστικό πεδίο για τη δυτική στρατιωτική τεχνολογία, σε πεδίο τακτικών και πολιτικής. Δυστυχώς, ένα δύσκολο μάθημα είναι ότι το MQ-9 Reaper είναι ευάλωτο και με κόστος 30 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, με τις ΗΠΑ να μετρούν μια σειρά από πολύ ακριβές απώλειες λόγω των εχθρικών πυρών.

Γι αυτό τον λόγο, οι πεζοναύτες προσπαθούν να κάνουν τα Reapers πιο δύσκολο να ανιχνευθούν εξοπλίζοντάς τα με ένα μυστικό ατρακτίδιο υψηλής τεχνολογίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει τους εχθρικούς αισθητήρες, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της υπηρεσίας.

Ποιά είναι τα νέα drones και ποιές οι τεχνολογίες πίσω από την αναβάθμισή τους;

Στις 24 Ιουνίου η Darpa ανακοίνωσε το νέο της απόκτημα στα πλαίσια του προγράμματος X-Plane: το υβριδικό-ηλεκτρικό XRQ-73 SHEPARD. Αυτό το εξαιρετικά επιβιώσιμο drone ISR (Intelligence, Surveilance, Reconaissance) θα μπορούσε να είναι μέρος της απάντησης των ΗΠΑ στις πρόσφατες απώλειες drones της Αμερικής σε περιοχές όπως η Υεμένη. Το άλλο κομμάτι της απάντησης αφορά τα MQ-9 Reapers, όπως αναφέραμε πιο πάνω και θα αναφερθούμε και στην συνέχεια.

Το XRQ-73 είναι το πειραματικό drone του project, Series Hybrid Electric Propulsion Aircraft Demonstration (που ονομάζεται SHEPARD) που σχεδιάστηκε από την Northrop Grumman. Το πρόγραμμα αξιοποιεί την υβριδική ηλεκτρική αρχιτεκτονική και ορισμένες τεχνολογίες εξαρτημάτων από το προηγούμενο project AFRL/IARPA, ονόματι Great Horned Owl. Το πειραματικό drone αναμένεται να πετάξει μέχρι το τέλος του 2024.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να συνεργαστεί με αναδυόμενες τεχνολογίες και να διευκολύνει την γρήγορη παραγωγή ώριμων, νέων, μακράς διαρκείας drones. Η War Zone σημειώνει ότι ο σχεδιασμός υποδηλώνει ότι το drone θα είναι εξαιρετικά αθόρυβο και εξαιρετικά αποδοτικό. Καθώς η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να αποσύρει τα γερασμένα αλλά εμβληματικά U-2 Spy αεροπλάνα της, η επόμενη γενιά κατασκοπευτικών αεροσκαφών αρχίζει να διαμορφώνεται.

Ενώ η DARPA δεν δηλώνει τις προβλεπόμενες αποστολές του XRQ-73, η ονομασία “RQ” σηματοδοτεί αποστολές ISR. Η απόδοση του drone είναι ακόμα άγνωστη, αλλά η DAPRA αναφέρει ότι το XRQ-73 θα είναι ένα UAS Group 3 με βάρος περίπου 1.250 λίβρες. Ως UAS Group 3, θα έχει τελική ταχύτητα μεταξύ 100 και 250 κόμβων, αν και το ύψος πτήσης στην κατηγορία κυμαίνεται από 3.500 έως 180.000 πόδια. Το drone θα είναι μεγάλο και πιθανότατα θα έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από 30 πόδια.

Ένα άλλο πρωτοεμφανιζόμενο drone είναι το XQ-67A και μάλιστα η πολεμική αεροπορία δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο του μη επανδρωμένου.

Τονίζεται ότι η πτήση που φαίνεται στο βίντεο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στο εργοστάσιο της General Atomics στην Καλιφόρνια. Όπως εξηγούν οι developers, το UAV XQ-67A αποτελεί.

«Το drone είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα αισθητήρων ικανά να συλλέγουν και να μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τον συντονισμό με άλλες αυτόνομες και επανδρωμένες μονάδες. Αυτή η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων είναι κρίσιμης σημασίας για τις σύγχρονες αποστολές μάχης, όπου οι γρήγορες και ακριβείς πληροφορίες μπορούν να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας», εξηγούν οι ειδικοί

Οι Αμερικανοί είναι βέβαιοι ότι το XQ-67A και παρόμοια drones θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε μελλοντικές αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και μάχης. Υπογραμμίζουν την ικανότητά τους να λειτουργούν αυτόνομα, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με επανδρωμένες πλατφόρμες και να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες μάχης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τέτοιες τεχνολογίες αντικατοπτρίζουν μια παγκόσμια τάση στις ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες χώρες δίνουν προσοχή στην ενσωμάτωση της ρομποτικής και της αυτονομίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη drone, στην “φαρέτρα των ΗΠΑ”, είναι το Gabriel. Το drone, ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης πολλαπλών χρήσεων, σχεδιάστηκε για αυτόνομο εναέριο ανεφοδιασμό πυρομαχικών κατά τη διάρκεια ασκήσεων ζωντανών πυρών σε επίπεδο τάγματος. Σύμφωνα με το SOFREP (Special Operations Forces Report) το drone έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε διάφορες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων νυχτερινών επιχειρήσεων και αποστολών ανεφοδιασμού έκτακτης ανάγκης, με την προσαρμοστικότητα και την αξιοπιστία του για τακτικό ανεφοδιασμό σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

“Οι επιτυχημένες δοκιμές του drone G1 Gabriel σηματοδοτούν μια πιθανή αλλαγή παραδείγματος στον σύγχρονο πόλεμο. Τα αυτόνομα συστήματα όπως αυτό προσφέρουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα: μειωμένο κίνδυνο για τους στρατιώτες, ταχύτερο ανεφοδιασμό και δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας σε διαφορετικά περιβάλλοντα”, σύμφωνα με το SOFREP

Στα πλαίσια του κρεσέντο των νέων τεχνολογιών και εν μέρει ως απάντηση στις συνεχείς απώλειες drones στην Υεμένη, έρχεται να δέσει το ULTRA. Η DZYNE Technologies σε συνδυασμό με το Κέντρο Ταχείας Καινοτομίας (CRI) του Εργαστηρίου Έρευνας της Αεροπορίας (AFRL), έπρεπε να σχεδιάσουν ένα νέο drone που ήταν φθηνό, λιγότερο ευάλωτο και θα μπορούσε να πετάξει γρήγορα.

Το αποτέλεσμα ήταν το ULTRA, το οποίο προήλθε από ένα υπάρχον σπορ μοντέλο αεροσκάφους. Αυτό μετατράπηκε σε στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τεχνολογία UAS εμπορικής χρήσης (COTS). Μπορεί να μην είναι τόσο προηγμένο όσο το Reaper, αλλά είναι πολύ φθηνότερο και μπορεί να υπερηφανεύεται για αντοχή 80 ωρών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 400 lb (180 kg).

Τέλος, σε εφαρμογή του έταιρου σκέλους επίλυσης των μαζικών απωλειών στην Υεμένη, έρχονται τα ειδικά ατρακτίδια στο MQ-9 Reaper. «Μπορεί να μιμηθεί πράγματα που του αποστέλλονται και τα οποία ανιχνεύει, τα γυρίζει και τα στέλνει πίσω. Έτσι γίνεται τρύπα, γίνεται μαύρη τρύπα, γίνεται ως επί το πλείστον μη ανιχνεύσιμο», είπε ο στρατηγός Έρικ Σμιθ αναφερόμενος στα ατρακτίδια, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελεί μυστικό προς παρόν.

Ενώ το Reaper κέρδισε εξέχουσα θέση ως κυνηγός τρομοκρατών για την Πολεμική Αεροπορία και τη CIA κατά τη διάρκεια των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου στη Μέση Ανατολή, το Σώμα Πεζοναυτών θέλει κυρίως να χρησιμοποιήσει το σύστημα για επικοινωνίες και αναμετάδοση δεδομένων, ηλεκτρονικό πόλεμο και ISR αποστολές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

“Confront and Conceal” ή “κάντο όπως το 1991”; Το σταυροδρόμι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής; Αυτές οι νέες τεχνολογίες και οι συνεχείς έρευνες στο πεδίο των drones αποτελούν συνέχεια του λεγόμενου δόγματος “Confront and Conceal” ή συνάδουν με μια γενικότερη προσπάθεια στους τομείς των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού, προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορούν να παραταχθούν χερσαία στο μέλλον, όπως στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου;

Το λεγόμενο δόγμα “Confront and Conceal” (αντιμετώπιση και απόκρυψη), χρησιμοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο των New York Times, περισσότερο για να ασκησει κριτική στην κυβέρνηση Ομπάμα. Σύμφωνα με το εν λόγω δόγμα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν εκτεταμμένη χρήση drones και εν γένει νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο των λεγόμενων “Black Ops”, μυστικών επιχειρήσεων δηλαδή του Πενταγώνου.

Ο Sanger τόνιζε κι αυτός με την σειρά τους πως και επί κυβερνήσεως Ομπάμα, η δύναμη πυρός στο έδαφος είχε ατροφήσει και οι ένοπλες δυνάμεις βασίζονται σε ένα δόγμα, το οποίο προβλέπει χρήση state of the art τεχνολογιών, και μόνο, προκειμένου να κυριαρχήσει στα σύγχρονα πεδία των μαχών.

Εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και κατ’επέκταση του ΝΑΤΟ. Άραγε μπορούν μετά από 23 χρόνια ατροφίας να παρατάξουν χερσαίο στράτευμα ικανό για αναμετρήσεις με μεγάλες χερσαίες δυνάμεις, όπως η Ρωσία; Ήδη οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως θίξαμε σε δημοσίευση στο Warnews 24/7, αντιμετωπίζουν μεγάλο προβλημα σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει επανέλθει η υποχρεωτική στράτευση ή συζητιέται για να επανέλθει.

Με όλους αυτούς τους παράγοντες υπόψιν μένει να δούμε αν αυτές οι State of the Art τεχνολογίες, θα δράσουν συνδυαστικά με υπέρτερη δύναμη πυρός, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επικυριαρχία στους πολέμους του μέλλοντος.

 

 

 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15

Πούτιν στο συνέδριο του SCO-Υπαρκτός ο κίνδυνος επανάληψης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας

Πούτιν στο συνέδριο του SCO-Υπαρκτός ο κίνδυνος επανάληψης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας

Όλες οι δηλώσεις Πούτιν στην σύνοδο του Συμφώνου της Σαγκάης, το δημοσίευμα του Politico για Τραμπ και ΝΑΤΟ

Ρωσία

04.07.2024 | 20:34

Εργοστάσιο της General Dynamics, παραγωγής όπλων για την Ουκρανία καίγεται στις ΗΠΑ - Η

Εργοστάσιο της General Dynamics, παραγωγής όπλων για την Ουκρανία καίγεται στις ΗΠΑ - Η "Κόκκινη Ορχήστρα" επεκτείνει τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς

Αμέτρητες οι επιχειρήσεις σαμποτάζ των Ρώσων και στην Ευρώπη

ΗΠΑ

04.07.2024 | 13:43

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Συνεχίζουν το δόγμα "Confront and Conceal" του Ομπάμα ;

ΗΠΑ

04.07.2024 | 11:54

Oι Ρώσοι βομβαρδίζουν για τρίτη ημέρα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις: Καταστράφηκαν Su-25, MiG-29 και Mi-24 - 25 νεκροί πιλότοι και τεχνικοί

Oι Ρώσοι βομβαρδίζουν για τρίτη ημέρα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις: Καταστράφηκαν Su-25, MiG-29 και Mi-24 - 25 νεκροί πιλότοι και τεχνικοί

Που θα προσγειωθούν τα ουκρανικά F-16;

Ουκρανία

04.07.2024 | 00:09