Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία “anti-drone” Θόλο πάνω από τη Μόσχα και τον “κυνηγό” Vogan-9SP: Απέκτησε άθικτο σύστημα καθοδήγησης πυραύλου ATACMS!

Λάφυρα πολέμου στη Μόσχα -Ξεκινά Reverse Engineering του ATACMS

Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία “anti-drone” Θόλο πάνω από τη Μόσχα και τον “κυνηγό” Vogan-9SP: Απέκτησε άθικτο σύστημα καθοδήγησης πυραύλου ATACMS!
Αλέξανδρος Μπούφεσης 03.07.2024 | 11:21

Η Ρωσία έχει στην κατοχή της ένα άθικτο σύστημα καθοδήγησης από έναν αμερικανικό πύραυλο ATACMS και αναλύει την τεχνολογία για να εντοπίσει τρωτά σημεία και να βελτιώσει τα αντίμετρά της εναντίον τέτοιων πυραύλων.

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA-Novosti, δημοσίευσε βίντεο με δραματική μουσική που δείχνει έναν άνδρα με στρατιωτική στολή και μπαλακλάβα να κάθεται σε ένα τραπέζι σε μια αποθήκη και να επιθεωρεί τη συσκευή.

Δείτε το βίντεο

Reverse Engineering του ATACMS – Η Ρωσία υπόσχεται πως μπορεί να κατασκευάσει αντίμετρα

Ο ειδικός φαίνεται να δείχνει ετικέτες στο πίσω μέρος του συστήματος καθοδήγησης GPS του πυραύλου, οι οποίες υποδεικνύουν ότι προέρχεται από μία βάση του αμερικανικού στρατού στην Αλαμπάμα. Εξηγεί ότι το υλικό θα επιτρέψει στη Ρωσία να μελετήσει πώς ελέγχονται οι πύραυλοι κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Μπορούμε, καταρχήν, να αναλύσουμε το έργο των πυραυλικών συστημάτων σε όλα τα στάδια της τροχιάς πτήσης, δηλαδή τη βάση διόρθωσης και πόσο μπορεί να διορθωθεί επειδή πετά κατά μήκος μιας πολύπλοκης βαλλιστικής τροχιάς», σχολίασε ο άντρας με την Μπαλακλάβα στο βίντεο

Ούτε η αναφορά του RIA-Novosti ούτε το βίντεο εξήγησαν πώς και πότε περιήλθε στα χέρια των Ρώσων η συσκευή. Ρώσοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για να βρουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της συσκευής, προκειμένου να βοηθήσουν τα συστήματα αεράμυνας του Κρεμλίνου.

Ο Βίκτορ Λιτόβκιν, ένας απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης, δήλωσε στην διαδικτυακή πύλη ειδήσεων Lenta.ru ότι οι επιστήμονες θα εντοπίσουν σύντομα τυχόν αδύναμα σημεία και θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει για να βελτιώσει την ικανότητά της να καταρρίπτει πυραύλους ATACMS.

«Μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τα πυραυλικά μας συστήματα εδάφους-αέρος που υποτίθεται ότι θα τον καταρρίψουν [τον πύραυλο] και μπορούμε να επαναδιαμορφώσουμε και να ρυθμίσουμε τα συστήματα ηλεκτρονικού μας πολέμου ενάντια σε αυτόν τον πύραυλο», φέρεται να είπε.

Η Ουάσιγκτον άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS πριν από αρκετούς μήνες. Οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, περίπου το διπλάσιο της εμβέλειας των συστημάτων HIMARS που άρχισαν να προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2022.

Η Μόσχα έχει καταδικάσει την Ουάσιγκτον για την προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, καθώς το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Το ATACMS έχει βεληνεκές σχεδόν 200 μίλια και υπήρξε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Ουκρανίας, χτυπώντας κέντρα διοίκησης, πολεμικά πλοία και αεροπορικές βάσεις. Οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν ATACMS στην Ουκρανία μόλις τον Απρίλιο, καθώς ανησυχούσαν ότι η χρήση ενός από τα πιο θανατηφόρα πυραυλικά τους συστήματα θα κλιμακώσει τον πόλεμο.

Οι Ρώσοι θέτουν σε λειτουργία θόλο “anti-drone” πάνω από την Μόσχα

Η εταιρεία High Precision Systems έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα σύστημα ελέγχου εναέριου χώρου (ACS) στην περιοχή της Μόσχας, που μπορεί να παρακολουθεί drones και μικρά αεροσκάφη. Το σύστημα είναι ήδη λειτουργικό, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός του Central Design Bureau of Apparatus Engineering (TsKBA) που εδρεύει στην Τούλα της Ρωσίας.

Η High Precision Systems ανέφερε ότι το σύστημα ελέγχου εναέριου χώρου είχε τεθεί σε παραγωγή στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Τώρα το σύστημα έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Μόσχας για να προσφέρει προστασία από τα ουκρανικά drones. Το ACS είναι ικανό να ανιχνεύει ακόμη και μικρού μεγέθους drones τύπου copter.

Το ACS αναπτύχθηκε από την Central Design Bureau of Apparatus Engineering (TsKBA). Το σύστημα αποτελείται από έως και 24 ραντάρ. Οι τεχνικές δυνατότητες του ACS του επιτρέπουν να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 20 εναέριους στόχους, συμπεριλαμβανομένων μικρών drones. Το σύστημα καθορίζει τον τύπο τους, το ύψος πτήσης και την απόσταση από αυτά.

«Το να κάνει ένα ραντάρ να δει ένα μαχητικό ή βομβαρδιστικό είναι κάτι που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε κατασκευαστής στον κόσμο. Μπορούμε να εντοπίσουμε τέτοιους τύπους εναέριων στόχων όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγέθους χαρτιού. Είναι εγγυημένο ότι θα ανιχνεύσουμε ένα drone που φέρει το πολύ μια βιντεοκάμερα, όπως το Mavic 2, σε εμβέλεια έως και 4 χμ», δηλώνει εκπρόσωπος του Central Design Bureau of Air Defense.

Το σύστημα αποτελείται από σταθμούς ραντάρ με σταθερή διάταξη κεραιών σε φάση, εγκατεστημένους τόσο σε τρίποδα και κινητά οχήματα, όσο και σε οροφές πολυώροφων κτιρίων. Η εμβέλεια ανίχνευσης των μικρών αεροσκαφών είναι τουλάχιστον 30 χμ, ενώ των μεσαίου μεγέθους drones όπως το Ukrainian Fury ή το Mugin – τουλάχιστον 18 χμ και των μικρών drone – 7 χμ.

Πάντως η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί και να παίρνει μαθήματα, καθώς πρόσφατα ο ΥΠΑΜ Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως έχει δρομολογηθεί ένας “anti-drone θόλος στο Αιγαίο”. Εκτός και αν πιστεύουμε πως εμείς βρισκόμενοι “στην σωστή πλευρά της ιστορίας”, δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από την Ρωσία, που δεν είναι.

Έρχεται ο “κυνηγός” Vogan-9SP 

Η ρωσική εταιρεία Red Line παρουσίασε ένα drone υψηλής ταχύτητας, σχεδιασμένο για την αναχαίτιση εχθρικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Το drone που ονομάζεται «Vogan-9SP» έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει εχθρικά drones και να τα εξαφανίζει ανατινάζοντας την κεφαλή.

Για να προλάβει και να αναχαιτίσει ένα εχθρικό UAV, το Vogan-9SP έχει όλα τα απαραίτητα: στόχευση με ραντάρ, δικό του σύστημα καθοδήγησης, καθώς και υψηλή ταχύτητα που φτάνει τα 200 km/h. Το drone λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα σύστημα ραντάρ και λέιζερ που «φωτίζει» τον στόχο. Το drone εκτοξεύεται από special cassette υπό γωνία 45 μοιρών.

«Απογειώνεται από εκτοξευτή εδάφους, πλησιάζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο και τις τελευταίες στιγμές καθοδηγείται αυτόματα χρησιμοποιώντας τα συστήματα καθοδήγησής του. Πετά όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο και πυροδοτεί την κεφαλή που βρίσκεται στην πλώρη του copter», δηλώνουν οι developers.

Το Vogan-9SP μεταδίδει μια εικόνα της εμπλοκής στον χειριστή στο έδαφος. Ο ίδιος χειριστής φέρεται επίσης να είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση της εκρηκτικής κεφαλής του drone.Φαίνεται ότι είναι διαθέσιμες δύο επιλογές καθοδήγησης, χειροκίνητη και ημιαυτόνομη.

Οι πιο πάνω εξελίξεις θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, στο πλαίσιο της εξέλιξης των μη επανδρωμένων οχημάτων, καθώς και στην δημιουργία θόλων αναχαίτισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως έγκριτοι αναλυτές, όπως ο Κωνσταντίνος Γρίβας, θεωρούν πως γενικά οι προσπάθειες δημιουργίας θόλων αναχαίτισης δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που αναμένουν οι κατασκευάστριες χώρες. 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15