“Νο Fly Zone” και κατάρριψη; Η Ρωσία ανακοίνωσε «Mέτρα ταχείας αντίδρασης» κατά ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα -Σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική και Συρία

Σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική-Μ.Θάλασσα και Συρία με πτώση Grey Eagle

“Νο Fly Zone” και κατάρριψη; Η Ρωσία ανακοίνωσε «Mέτρα ταχείας αντίδρασης» κατά ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα -Σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική και Συρία
Αλέξανδρος Μπούφεσης 28.06.2024 | 16:43

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια δυσοίωνη προειδοποίηση για τα αμερικανικά κατασκοπευτικά drones στη Μαύρη Θάλασσα, δεσμευόμενο ότι οι δυνάμεις του θα υιοθετήσουν «μέτρα ταχείας αντίδρασης» για να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια στον εναέριο χώρο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από τρία σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα αλλά και Συρία.

«Μέτρα ταχείας αντίδρασης» ζήτησε ο Ρώσος ΥΠΑΜ Α.Μπελούσοφ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός κατέγραψε πρόσφατα αύξηση της έντασης των πτήσεων στρατηγικών αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία πραγματοποιούν αναγνώριση και προσδιορισμό στόχων για λογαριασμό των ουκρανικών ΕΔ.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έδωσε εντολή στο Γενικό Επιτελείο του στρατού να αναλάβει δράση κατά των αμερικανικών drones με λήψη “μέτρων ταχείας αντίδρασης”.

“Προφανώς, στους Ρώσους πιλότους δόθηκε το πράσινο φως για ορισμένες ενέργειες κατά των αμερικανικών στρατηγικών drones. Και οι δικοί μας έχουν ήδη ρίξει την ευθύνη για αυτό στο ΝΑΤΟ” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ και προσθέτουν:

“Τα αμερικανικά UAV στοχεύουν ρωσικές εγκαταστάσεις με όπλα ακριβείας, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στο πλευρό της Ουκρανίας. Οι πτήσεις αμερικανικών drones αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα επεισοδίων με ρωσικά αεροσκάφη ή άλλα μέσω των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. .

Σε περίπτωση τέτοιου σεναρίου, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα φέρουν την ευθύνη”.

Ποιά είναι αυτά τα “Μέτρα ταχείας αντίδρασης”, στα οποία αναφέρεται το ρωσικό ΥΠΑΜ; Μήπως εννοούν την δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Μαύρη Θάλασσα;

Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Μαύρη Θάλασσα;

Οι επιπρόσθετες ειδήσεις που έρχονται από την Μαύρη Θάλασσα, ενισχύουν τα σενάρια γενικής αποτροπής στον αέρα, που ίσως μοιραία να καταλήγουν σε μια Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από όλη την Μαύρη Θάλασσα.

“Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικά αεροσκάφη και drones χωρών εκτός της περιοχής” δήλωσε ο Σεργκέι Μιρόνοφ, πρόεδρος του κόμματος A Just Russia – For Truth. Κατά τη γνώμη του, αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή περιστατικών όπως αυτό στη Σεβαστούπολη.

“Πέρυσι μίλησα για την ανάγκη κατάρριψης των drones που εμπλέκονται στη συλλογή πληροφοριών και βοηθούν το καθεστώς του Κιέβου να μας κτυπά. Έκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία επίθεση στη Σεβαστούπολη. Είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση χωρίς τη βοήθεια της Δύσης” είπε ο βουλευτής.

Ο Μιρόνοφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για ξένα αεροσκάφη και drones. Ο πολιτικός πιστεύει ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν πρέπει να επιβάλλονται στα πολιτικά αεροσκάφη.

“Έχουμε αμερικανικά drones συνεχώς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Γιατί στο διάολο βρίσκονται εκεί όλη την ώρα;! Αυτοί είναι αμερικανικοί στόχοι! Ας κηρύξουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και ας τους καταρρίψουμε” τόνισε ο Μιρόνοφ.

Σημειώνεται ότι σκληροπυρηνικοί κύκλοι στην Μόσχα απαιτούν κατάρριψη εδώ και τώρα, ειδικά μετά το χτύπημα της Ουκρανίας στην Κριμαία.

“Πλέον δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές”, δηλώνει ο στρατιωτικός ανταποκριτής, Alexander Sladkov, “Επομένως, καταρρίψτε αυτά τα drones (αμερικανικά, ΝΑΤΟϊκά) όταν εμφανιστούν κοντά στην Κριμαία”.

Σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική-Μαύρη Θάλασσα και Συρία – Κατάρριψη MQ-1 Grey Eagle

Ενδεικτικό της σκλήρυνσης της στάσης της Μόσχας είναι τρία σοβαρά περιστατικό που έλαβαν χώρα σε Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και Συρία.

Στην πρώτη περίπτωση (κεντρική φωτογραφία του άρθρου) ρωσικό μαχητικό Su-35S οπλισμένο με πυραύλους  R-73s/R-74Ms και R-77-1s αναχαίτισε αμερικανικό αεροσκάφος του Ναυτικού των ΗΠΑ P-8A.

Ακολούθησε “εμπλοκή” ενός  MiG-31 με ένα αμερικανικό UAV Global Hawk πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Το UAV της Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποιούσε κατασκοπευτική επιχείρηση εναντίον της Κριμαίας. Αφού το ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε το αμερικανικό drone, το Global Hawk σταμάτησε την εχθρική δραστηριότητα και επέστρεψε στην αεροπορική βάση Sigonella στην Ιταλία.

Το αμερικανικό drone RQ-4 είναι εξοπλισμένο με ραντάρ συνθετικού ανοίγματος. Μπορεί να φωτογραφίσει αντικείμενα σε μια έκταση 138 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από απόσταση 200 χιλιομέτρων, χωρίς να εισέλθει επίσημα στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Στη συνέχεια, ρωσικό μαχητικό Su-35 ήρθε τετ α τετ με drone MQ-9 Reaper της Αεροπορίας των ΗΠΑ στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, Υποστράτηγος Γιούρι Ποπόφ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου τις πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ρωσικό μαχητικό Su-35 εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση πάνω από την επαρχία Χομς της Συρίας όταν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper πλησίασε επικίνδυνα. Ο Ρώσος πιλότος κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση εκτρέποντας το αεροσκάφος.

“Στις 27 Ιουνίου, από τις 10:24 έως τις 10:29, πάνω από την πόλη Es-Sukhna στην επαρχία Χομς, σε υψόμετρο 7.000 έως 8.000 μέτρων, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συνασπισμού των ΗΠΑ MQ-9 Reaper ήρθε σε επικίνδυνη επαφή με ένα ρωσικό Αεροσκάφος Su-35 των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στον εναέριο χώρο της Συρίας” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή.

Στο επόμενο συμβάν οι Αμερικανοί δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί καθώς συνετρίβη ένα UAV MQ-1 Grey Eagle.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό drone με πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire έπεσε στην ανατολική συριακή επαρχία Deir ez-Zor κοντά στην πόλη al-Busayra. Αυτή η περιοχή ελέγχεται από τον αμερικανικό στρατό και τους τοπικούς συμμάχους του.

Αυτή είναι μια ενεργή ζώνη μάχης. Η ακριβής αιτία της συντριβής του drone είναι άγνωστη. Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ήδη στο σημείο της συντριβής του UAV και συλλέγει συντρίμμια για να προσδιορίσει τους λόγους για την απότομη προσγείωση του drone.

Υπάρχουν πληροφορίες, ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και κρούσης MQ-1 Grey Eagle, αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων, καταρρίφθηκε, είτε από συμμάχους του συριακού Στρατού είτε από “φίλια πυρά”.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

M1 Abrams

M1 Abrams "ρολάρουν" στην Πολωνία: ΝΑΤΟϊκή τεθωρακισμένη ταξιαρχία άμεσης επέμβασης για Ουκρανία - Έργα επιμελητείας διπλής χρήσης στήνει η ΕΕ

Μπορούν να αναπτυχθούν εντός εβδομάδας μόλις δοθεί διαταγή

ΝΑΤΟ

29.06.2024 | 21:03

Μείζονα κρίση εθνικής ασφαλείας στη Φινλανδία: Ρώσοι πράκτορες της GRU μπήκαν στα συστήματα ύδρευσης - Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για την «ώρα μηδέν»

Μείζονα κρίση εθνικής ασφαλείας στη Φινλανδία: Ρώσοι πράκτορες της GRU μπήκαν στα συστήματα ύδρευσης - Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για την «ώρα μηδέν»

Νο 1 στόχος πλέον η Φινλανδία - Η Ρωσία μπήκε και στα συστήματα Γαλλίας, ΗΠΑ, Πολωνίας

ΝΑΤΟ

29.06.2024 | 19:32

Στρατηγική εξουθένωσης των ουκρανικών ΕΔ: Τρίτος άξονας επίθεσης του ρωσικού Στρατού στο Χάρκοβο - Mάχη μέχρις εσχάτων στο Βοβτσάνσκ

Στρατηγική εξουθένωσης των ουκρανικών ΕΔ: Τρίτος άξονας επίθεσης του ρωσικού Στρατού στο Χάρκοβο - Mάχη μέχρις εσχάτων στο Βοβτσάνσκ

Απόσυρση της 57ης ΜΚ Ταξιαρχίας των Ουκρανών και της 83ης Αερομεταφερόμενης των Ρώσων

Ουκρανία

29.06.2024 | 16:42

Θέμα χρόνου το «ατύχημα»: Το ΝΑΤΟ έστησε «ενέδρα» σε ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα - «Δεν αρκεί κτύπημα με κηροζίνη στα MQ-4 Global Hawk»

Θέμα χρόνου το «ατύχημα»: Το ΝΑΤΟ έστησε «ενέδρα» σε ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα - «Δεν αρκεί κτύπημα με κηροζίνη στα MQ-4 Global Hawk»

Ποιες επιλογές εξετάζουν οι Ρώσοι - Ο κίνδυνος για τα επιβατικά αεροπλάνα

Ρωσία

29.06.2024 | 13:25

«Ναυτικός αποκλεισμός» σε Ερυθρά και Σουέζ: Η Ρωσία στέλνει μεγάλο φορτίο αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων σε Χεζμπολάχ, Χούθι και Χ.Χαφτάρ!

«Ναυτικός αποκλεισμός» σε Ερυθρά και Σουέζ: Η Ρωσία στέλνει μεγάλο φορτίο αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων σε Χεζμπολάχ, Χούθι και Χ.Χαφτάρ!

Θα υπάρξουν μεγάλες επιθέσεις κατά πλοίων

Μέση Ανατολή

29.06.2024 | 11:52

Η «μεγάλη φυγή»: Απόπειρες μαζικής απόδρασης Ουκρανών με κάθε μέσο από τη χώρα - Μεγάλο πρόβλημα στην Οδησσό

Η «μεγάλη φυγή»: Απόπειρες μαζικής απόδρασης Ουκρανών με κάθε μέσο από τη χώρα - Μεγάλο πρόβλημα στην Οδησσό

Οι Ουκρανοί αρνούνται πλέον να πολεμήσουν

Ουκρανία

29.06.2024 | 10:06

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την ουκρανική Νέα Υόρκη και μπαίνουν στο Τορέτσκ:

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την ουκρανική Νέα Υόρκη και μπαίνουν στο Τορέτσκ: "Λευκή" σημαία από έξι τάγματα των ουκρανικών ΕΔ - Αναγκαστική εκκένωση πληθυσμού

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η ρωσική προέλαση

Ουκρανία

28.06.2024 | 23:45

"Ρωσική εισβολή σε 3 (!) μήνες σε Εσθονία και Λετονία" λένε οι ΗΠΑ - Αποστολή NATOϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν τις αμερικανικές εκλογές

Ζήτησαν από τη Γερμανία να ετοιμάσει το μεταφορικό της δίκτυο

ΝΑΤΟ

28.06.2024 | 22:03

Η Ρωσία βομβάρδισε τις βάσεις υποδοχής ουκρανικών F-16 και

Η Ρωσία βομβάρδισε τις βάσεις υποδοχής ουκρανικών F-16 και "κλείδωσε" τη Δυτ. Ουκρανία με Μεραρχία MLRS Polonez - Εισβολή δυνάμεων RDK στη Λευκορωσία

Μονόδρομος οι βάσεις σε Ρουμανία και Πολωνία για τα F-16 της Ουκρανίας

Ρωσία

28.06.2024 | 19:52

"Νο Fly Zone" και κατάρριψη; Η Ρωσία ανακοίνωσε «Mέτρα ταχείας αντίδρασης» κατά ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα -Σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική και Συρία

Σοβαρά περιστατικά σε Βαλτική-Μ.Θάλασσα και Συρία με πτώση Grey Eagle

Ρωσία

28.06.2024 | 16:43

Οι ΗΠΑ ξεκινούν την εκκένωση χιλιάδων πολιτών: Ο ισραηλινός Στρατός θα εισβάλλει ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία για την εξάλειψη της Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ ξεκινούν την εκκένωση χιλιάδων πολιτών: Ο ισραηλινός Στρατός θα εισβάλλει ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία για την εξάλειψη της Χεζμπολάχ

Κίνδυνος εμπλοκής με τις δυνάμεις Άσαντ - Οι ΗΠΑ στέλνουν 3.500 βόμβες

Ισραήλ

28.06.2024 | 12:46

Εκτός ελέγχου οι Χούθι: Έπληξαν πλοία σε Ερυθρά και Αν. Μεσόγειο με drones και υπερηχητικούς πυραύλους- Ενέδρα σε 17 στρατιώτες του IDF στη Δυτική Όχθη

Εκτός ελέγχου οι Χούθι: Έπληξαν πλοία σε Ερυθρά και Αν. Μεσόγειο με drones και υπερηχητικούς πυραύλους- Ενέδρα σε 17 στρατιώτες του IDF στη Δυτική Όχθη

"Made in Iran" oι πύραυλοι των Χούθι λένε οι ΗΠΑ

Μέση Ανατολή

28.06.2024 | 10:12

Το ΝΑΤΟ παρέκαμψε τυχόν εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ: Σε 3 μήνες ξεκινά η «εισβολή» ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία - Σχέδιο κεραυνοβόλας προέλασης

Το ΝΑΤΟ παρέκαμψε τυχόν εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ: Σε 3 μήνες ξεκινά η «εισβολή» ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία - Σχέδιο κεραυνοβόλας προέλασης

Το ΝΑΤΟ ζήτησε από το Ισραήλ όλα τα συστήματα Patriot

ΝΑΤΟ

28.06.2024 | 00:09

Ο κύβος ερρίφθη: Η Πολωνία καλεί στο Στρατό τους νέους 18-35 ετών - Το ΝΑΤΟ δημιουργεί νέα

Ο κύβος ερρίφθη: Η Πολωνία καλεί στο Στρατό τους νέους 18-35 ετών - Το ΝΑΤΟ δημιουργεί νέα "Γραμμή Μαζινό" 700 χλμ και ιδρύει "Στρατιωτική ζώνη Σέγκεν"

Για "κρυφή" επιστράτευση της Πολωνίας μιλούν οι Ρώσοι - Ο ρόλος της Ρουμανίας στην επίθεση του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

27.06.2024 | 22:27

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν:

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν: "State of the Art ισραηλινός πύραυλος πέρασε "ξυστά" από την Κρήτη και έπεσε ανοιχτά της Μάλτας" λένε οι Ρώσοι (χάρτης)

"H απόφαση μας θα επηρεάσει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή -Το Ιράν θα έχει πέντε ατομικές βόμβες σε ένα μήνα"

Ισραήλ

27.06.2024 | 21:14

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

ΝΑΤΟϊκό σχέδιο επτά σημείων για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας!

Ρωσία

27.06.2024 | 17:49

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας:

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας: "Είμαστε έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο" - Με Ρωσία ή ΝΑΤΟ θα συνταχθεί o «Επιτήδειος Ουδέτερος»;

Τρίτη επίσημη δήλωση μετά τους Β.Ορμπάν και Α.Βούτσιτς

Ένοπλες Δυνάμεις

27.06.2024 | 13:59

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Η κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα

Ουκρανία

27.06.2024 | 10:34

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Μεγάλες απώλειες σε Bradley και Abrams

Ουκρανία

27.06.2024 | 01:14

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το «Manta Ray» εναντίον των Στόλων Ρωσίας-Κίνας

ΗΠΑ

26.06.2024 | 22:18