Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία ναρκοθέτησε τις δυτικές υποβρύχιες επικοινωνίες στην Βόρεια Θάλασσα – Ο πρώτος στόχος που θα κτυπηθεί!

Το ΝΑΤΟ ενισχύει όλη την υποθαλάσσια άμυνά του

Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία ναρκοθέτησε τις δυτικές υποβρύχιες επικοινωνίες στην Βόρεια Θάλασσα – Ο πρώτος στόχος που θα κτυπηθεί!
Αλέξανδρος Μπούφεσης 30.06.2024 | 13:32

Το ΝΑΤΟ φοβάται ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετησει κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές, τουλάχιστον, στη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνεται ότι προ ημερών Ρώσοι αναλυτές προέτρεπαν τον Στρατό της χώρας να “κόψει στα δύο” Ευρώπη και ΗΠΑ κτυπώντας τα υποθαλάσσια καλώδια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, περισσότερα από 160 μη στρατιωτικά ρωσικά σκάφη πραγματοποίησαν 945 ύποπτους ελιγμούς. Τουλάχιστον 749 – σε ακτίνα χιλιομέτρου από τους αγωγούς.

Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ομάδα συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών. Αυτή αποτελείται από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους και έχει τη δύναμη να συγκαλέσει κορυφαίους εκπροσώπους από τον ιδιωτικό τομέα, που εδρεύουν στην Ναυτική Διοίκηση της συμμαχίας στο προάστιο Northwood του Λονδίνου, προκειμένου να θέσει υπό την προστασία του όλες τις θαλάσσιες υποδομές του. 

Το έργο θεωρείται κολοσσιαίο, καθότι ειδικά η Βαλτική, είναι εξαιρετικά κρίσιμη στο εμπορικό και στρατηγικό μέτωπο. Από αυτήν περνούν καλώδια Διαδικτύου, ενεργειακές υποδομές και αγωγοί φυσικού αερίου.

Η Ρωσία έχει ενδεχομένως ναρκοθετήσει ήδη τις υποθαλάσσιες υποδομές του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Θάλασσα

Οι χώρες του ΝΑΤΟ «υποψιάζονται έντονα» ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει τις επικοινωνίες τους στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από ορισμένες παρατηρήσεις δυτικών εταιρειών που διαθέτουν γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγωγούς, ηλεκτρικούς συνδετήρες και καλώδια τηλεπικοινωνιών στην περιοχή.

Οι υποψίες εντάθηκαν, καθώς ένα σύνολο πλοίων, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών μηχανότρατων, συμπεριφέρθηκαν «ασυνήθιστα», ή μάλλον, επιβράδυναν καθώς περνούσαν πάνω από τα σημεία όπου διέρχονταν οι θαλάσσιες επικοινωνίες.

Σύμφωνα με το σύνολο των δημοσιευμάτων, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, πέντε ρωσικές μηχανότρατες έκαναν στάσεις σε περιοχές υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στα ύδατα της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. Υπάρχουν υποθέσεις πως την χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες αναγνώρισης και δολιοφθοράς.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βελγίου αναφέρουν ότι Ρώσοι ειδικοί φέρεται να ναρκοθέτησαν ένα βρετανικό καλώδιο, αλλά δεν προχώρησαν σε ενέργειες εναντίον του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περίπου 167 πολιτικά σκάφη για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποδομές δυτικών χωρών. Οι μυστικές επιχειρήσεις των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν λάβει «πρωτόγνωρες διαστάσεις» από τον Ψυχρό Πόλεμο, υποστηρίζει βρετανικό δημοσίευμα.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δικαιολογεί την ανησυχία της επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από εταιρείες που εκμεταλλεύονται βασικές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγωγούς, ηλεκτρική ενέργεια και καλώδια τηλεπικοινωνιών. Αυτό αναφέρει το άρθρο των Sunday Times.

Βρέθηκαν εκρηκτικά σε βρετανικά καλώδια

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πλοία, καθώς οι δορυφορικές εικόνες δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση του βυθού. Η Δύση προειδοποιεί ότι οι βασικοί στόχοι του Κρεμλίνου μπορεί να είναι τα καλώδια ηλεκτρισμού και τηλεφώνου, καθώς και οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την άλλη, οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας σημείωσαν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για ναρκοθέτηση καλωδίων στα χωρικά ύδατα του Βελγίου ή της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα. Ωστόσο, στην αρχή εισβολής στην Ουκρανία, βρέθηκαν εκρηκτικά σε ένα από τα βρετανικά καλώδια.

Η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό, το οποίο σύντομα αναγνωρίστηκε ως δολιοφθορά.  Η Γερμανία πιστεύει ότι οι Ρώσοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι, όχι μόνο για τις τελευταίες εχθρικές δραστηριότητες, αλλά και για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, οι οποίοι ανατινάχτηκαν εξ αποστάσεως από συσκευή που εκτοξεύτηκε από πλοίο. Η ίδια η Ρωσία, κατηγόρησε τη Δύση και την Ουκρανία.

Η απάντηση του ΝΑΤΟ: Έργα προστασίας των θαλάσσιων υποδομών για όλη την συμμαχία

Κατά το ΝΑΤΟ, η απειλή δεν περιορίζεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει ένα πρόγραμμα δεκαετιών για τη χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής υποθαλάσσιας υποδομής ως μέρος μιας προσπάθειας προετοιμασίας του πεδίου μάχης για μια πιθανή σύγκρουση με τη συμμαχία των 32 εθνών.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν ζημιά, αν το θέλουν», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο Foreign Policy υπό τον όρο της ανωνυμίας, «Μέρος του ρωσικού πολεμικού σχεδιασμού είναι να γνωρίζεις πού βρίσκεται η κρίσιμη υποδομή του εχθρού σου». 

Δεν χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από τους Ρώσους για να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προκαλέσουν βλάβη. Οι περισσότεροι από τους αγωγούς εκτελούνται από εταιρείες κοινής ωφέλειας και πολλά από τα δεδομένα σχετικά με το πού τρέχουν τα καλώδια είναι δημόσια, λόγω των απαιτήσεων αδειοδότησης.

Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ έχει τώρα μια ομάδα συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών που συγκεντρώνει στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους.

Η φιλόδοξη προσπάθεια εμπεριέχει την χρήση υπολογιστών για την προστασία του τεράστιου υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου που βρίσκεται κάτω από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.  Δεδομένου ότι οι συνεχείς θαλάσσιες περιπολίες είναι σχεδόν αδύνατες, χωρίς έναν μη ρεαλιστικό αριθμό υποβρυχίων —ειδικά πέρα ​​από τον Ατλαντικό Ωκεανό— η συμμαχία πρέπει να βασίζεται σε υπολογιστές.

Βασιζόμενοι σε δεδομένα από διασυνδέσεις λογισμικού και τους ίδιους τους χειριστές καλωδίων και αγωγών, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης για χιλιάδες μίλια υποθαλάσσιας υποδομής στη Βόρεια Ευρώπη, βασιζόμενο σε αισθητήρες από τα καλώδια καθώς και ακουστικούς αισθητήρες προσαρτημένοι σε ανεμογεννήτριες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ανωμαλιών.

Η στρατηγική της κοπής υποθαλάσσιων καλωδίων είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο ο σύγχρονος πόλεμος. Τα πρώτα υπερατλαντικά καλώδια είχαν τοποθετηθεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα, το 1866. Η Βρετανία άρχισε να κόβει τα γερμανικά υποθαλάσσια καλώδια στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να υπονομεύσει τις επικοινωνίες – και οι Γερμανοί τους ανταπέδωσαν τη χάρη.

Όταν τα υποβρύχια τηλεφωνικά καλώδια άρχισαν να τοποθετούνται στη δεκαετία του 1950, κατά τις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, οι σοβιετικές μηχανότρατες κατέστρεψαν τα υποβρύχια καλώδια κοντά στην ακτή του Newfoundland. Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει περισσότερα από 40.000 ναυτικά μίλια ενεργών καλωδίων στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις υποθαλάσσιου σαμποτάζ, έρχονται να “κουμπώσουν” στο σύνολο διευρυμένων ενεργειών σαμποτάζ σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, όπως πρώτο το Warnews 247 είχε δημοσιεύσει χτες, ορμώμενο από κυβερνοεπιθέσεις ρώσων χάκερς σε ΗΠΑ και Φινλανδία.

Θεωρείται βέβαιο πως το σύνολο αυτό των υβριδικών επιχειρήσεων, που τεστάρουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ, θα συνεχιστούν, καθώς μέρα με την ημέρα η Συμμαχία και η Ρωσία βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά σε έναν γενικευμένο πόλεμο. 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15