M1 Abrams “ρολάρουν” στην Πολωνία: ΝΑΤΟϊκή τεθωρακισμένη ταξιαρχία άμεσης επέμβασης για Ουκρανία – Έργα επιμελητείας διπλής χρήσης στήνει η ΕΕ

Μπορούν να αναπτυχθούν εντός εβδομάδας μόλις δοθεί διαταγή

M1 Abrams “ρολάρουν” στην Πολωνία: ΝΑΤΟϊκή τεθωρακισμένη ταξιαρχία άμεσης επέμβασης για Ουκρανία – Έργα επιμελητείας διπλής χρήσης στήνει η ΕΕ
Αλέξανδρος Μπούφεσης 29.06.2024 | 21:03

Τα πρώτα άρματα μάχης και οχήματα του στρατού που θα τροφοδοτήσουν μια ολόκληρη τεθωρακισμένη ταξιαρχία ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Ρωσία κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ έφτασαν σε μια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Δεκατέσσερα άρματα μάχης M1 Abrams και ένα τεθωρακισμένο όχημα ανάκτησης M88 έφτασαν σιδηροδρομικώς την Πέμπτη στο εργοτάξιο Army Prepositioned Stocks-2 στο Powidz, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στρατού Τέρι Γουέλτς σε δήλωση που εστάλη μέσω email την Παρασκευή.

Επιπρόσθετα η λήξη της ΝΑΤΟικής άσκησης BALTOPS-24 την περασμένη εβδομάδα, έστειλε μεικτά μηνύματα, καθώς αποτροπή, επιθετικότητα και πρώτο πλήγμα φαντάζουν έννοιες αλληλένδετες μέρα με την ημέρα που η Ουκρανία χάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη. Η BALTOPS-24 είναι η κορυφαία άσκηση επικεντρωμένη στο πολεμικό ναυτικό των χωρών του ΝΑΤΟ, στην περιοχή της Βαλτικής.

Αμερικανικά M1Abrams “ρολάρουν” στην Πολωνία – Νέα βάση δίπλα σε Ουκρανία

Εκτός των 14 αρμάτων μάχης, η τοποθεσία, περίπου 250 μίλια δυτικά των ουκρανικών συνόρων, θα φιλοξενήσει σύντομα έως και 85 άρματα μάχης, 190 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του M2 Bradley, και 35 πυροβόλα, όπως το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M109 Paladin και πυρομαχικά.

Η εγκατάσταση, που διατηρείται από την 405η Ταξιαρχία Υποστήριξης Πεδίου Στρατού, είναι η πιο σημαντική μεμονωμένη προσπάθεια υποδομής του ΝΑΤΟ εδώ και τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στρατού την Παρασκευή. Θα είναι πλήρως λειτουργική κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

«Αυτή η εγκατάσταση έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ΝΑΤΟ», είπε στη δήλωση του ο διοικητής της ταξιαρχίας συνταγματάρχης Έρνεστ Λέιν ΙΙ. «Η στρατηγική θέση μας επιτρέπει να έχουμε πολλαπλές λεωφόρους προσέγγισης και διαδρομές αναχώρησης και επιβίβασης». Ο Στρατός λειτουργεί με προ-τοποθετημένες τοποθεσίες αποθεμάτων σε επτά περιοχές σε όλο τον κόσμο, με έξι στην Ευρώπη.

Οι τοποθεσίες και τα αποθέματά τους μπορούν να αξιοποιηθούν όταν ένας διοικητής απαιτεί πρόσθετη δύναμη μάχης για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, ασκήσεις ή εκπαίδευση. Αυτό μειώνει τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης από 60 ημέρες σε μόλις μια εβδομάδα.

Το Powidz θα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει πλήρως μια αναπτυσσόμενη τεθωρακισμένη ταξιαρχία που φτάνει στην Ευρώπη εντός 48 ωρών, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Omar McKen, διοικητής της ταξιαρχίας στην Πολωνία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στην τοποθεσία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ με κονδύλια άνω των 360 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Διαθέτει αποθήκη 650.000 τετραγωνικών ποδιών, εγκαταστάσεις συντήρησης και υποστήριξης οχημάτων και χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών 58.000 τετραγωνικών ποδιών.

Logistics διπλής χρήσης μεταξύ EE/NATO και Ουκρανίας – Πρελούδιο σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο των στρατιωτικών ελιγμών Grand Quadriga – 2024 (“Great Quadriga – 2024”), η ΕΕ εργάζεται για τη χρήση υποδομών πολιτικών μεταφορών (“Στρατιωτικό Σένγκεν”) από τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ (σκοπός ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων).

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της υποδομής μεταφορών της ΕΕ «Συνδέοντας την Ευρώπη» (The Connecting Europe Facility – CEF).

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Να σημειωθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο CEF κατάφερε να ξεκινήσει έντονη δραστηριότητα, μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία. Έτσι, με έξοδα του CEF, ένα τμήμα του σιδηροδρόμου Chop – Uzhgorod στην Transcarpathia ανακατασκευάζεται ήδη στο ευρωπαϊκό εύρος 1430 mm. Αυτά τα έργα αποτελούν μόνο μέρος των προσπαθειών του CEF να εκσυγχρονίσει τις υποδομές μεταφορών έως το τέλος του 2027 για να αυξήσει τη διακίνηση αγαθών διπλής χρήσης στην ΕΕ, που αναφέρεται στα έγγραφα ως έργο «Στρατιωτική Κινητικότητα».

Επιπλέον, το CEF πληρώνει το 50% του κόστους των 128,2 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό τριών σιδηροδρομικών συνοριακών σημείων διέλευσης μεταξύ Ουκρανίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας, δύο BCP με την Πολωνία και ενός με τη Ρουμανία.

Θα πραγματοποιηθούν εργασίες στο τμήμα του ουκρανικού σιδηροδρόμου από τον σταθμό Chop (Ουκρανία) έως τον σταθμό Cerna nad Tisou (Σλοβακία) και τον σταθμό Zahony (Ουγγαρία), καθώς και στο τμήμα Batjevo – Borzhava – Vinogradov – Djakovo. Σχεδιάζεται η ανακατασκευή των στάσεων οδικών μεταφορών: Luzhanka (Ουκρανία) – Beregsurany (Ουγγαρία), Zahony (Ουγγαρία) – Chop (Ουκρανία) και Siret (Ρουμανία) – Porubnoye (Ουκρανία).

Επιπλέον, από το 2022, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την επέκταση του τερματικού σταθμού INTERPORT στον σιδηροδρομικό σταθμό Haniske pri Kosice (Σλοβακία) – έχουν διατεθεί 53 εκατομμύρια ευρώ, η ολοκλήρωση έχει προγραμματιστεί για το 2026. Η ανακατασκευή δύο διαδρόμων  700 m και 1800 μ. μήκους στο πολωνικό αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka βρίσκεται σε εξέλιξη – έχουν διατεθεί ήδη 16,5 εκατομμύρια ευρώ, με τις εργασίες να πρέπει να ολοκληρωθούν το 2024-2025.

Χιλιάδες τόνοι στρατιωτικού φορτίου για την Ουκρανία φτάνουν εβδομαδιαίως μέσω του αεροδρομίου Rzeszow-Jasionka και ο εκσυγχρονισμός θα επιτρέψει την παραλαβή των αεροσκαφών όλο το εικοσιτετράωρο και την αύξηση του όγκου. Από τον Μάιο του 2023, η Ρουμανία εκσυγχρονίζει τη σιδηροδρομική υποδομή – το ναυπηγείο συγκέντρωσης Valu lui Traiane και τον σταθμό στο λιμάνι της Κωνστάντζας – έχουν διατεθεί ήδη 43,5 εκατομμύρια ευρώ για αυτό. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2025-2026.

Έτσι, η ανάπτυξη της υποδομής μεταφορών της ΕΕ αποτελεί βελτίωση της επιμελητείας του ΝΑΤΟ. Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση ότι η Ουκρανία «μπορεί» να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ παραπλανά τη ρωσική κοινή γνώμη.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ανοιχτά για πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτό το μπλοκ δεν βρίσκεται κάπου χωριστά σε άλλον πλανήτη – είναι μέρος της ΕΕ. Η υποδομή μεταφορών που δημιουργείται, εκτός από την παράδοση στρατιωτικού φορτίου στην Ουκρανία, θα διευκολύνει επίσης την εξαγωγή των υπολοίπων ουκρανικών πόρων, γεωργικών προϊόντων, ορυκτών, διαφόρων αγαθών και τιμαλφών στην ΕΕ για την εξόφληση των χρεών των αρχών του Κιέβου.

Διαβάστε επίσης: Ο κύβος ερρίφθη: Η Πολωνία καλεί στο Στρατό τους νέους 18-35 ετών – Το ΝΑΤΟ δημιουργεί νέα “Γραμμή Μαζινό” 700 χλμ και ιδρύει “Στρατιωτική ζώνη Σέγκεν”

Σημειώνουμε ότι γερμανικά αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard εντοπίστηκαν  στο Chilia Veche στις όχθες του Δούναβη στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας. Μάλλον σύντομα θα καταλήξουν στην περιοχή της Οδησσού και θα συμπληρώσουν το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας.

Από τα παραπάνο συνάγεται το συμπέρασμα πως η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε αρμονία με πολιτικές και στρατιωτικές δομές, που σαν σκοπό έχουν να βελτιστοποιήσουν την επιμελητεία της συμμαχίας, προκειμένου να επιτρέψουν την ανάπτυξη των στρατευμάτων της συμμαχίας εύκολα και απρόσκοπτα μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας και στα σύνορα με την Ρωσία. Άλλωστε έχουμε ήδη κάνει αναφορά στο παρελθόν, τόσο στο ενδεχόμενο δημιουργίας “Στρατιωτικού Schengen”, όσο και στις προετοιμασίες της συμμαχίας να επέμβει στην Ουκρανία. 

Επίσης είναι ξεκάθαρο από το ίδιο το οδικό και σιδηροδρομικό πρόγραμμα, πως η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αποτελεί μια κερκόπορτα, η οποία οδηγεί και στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15