Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία ναρκοθέτησε τις δυτικές υποβρύχιες επικοινωνίες στην Βόρεια Θάλασσα – Ο πρώτος στόχος που θα κτυπηθεί!

Το ΝΑΤΟ ενισχύει όλη την υποθαλάσσια άμυνά του

Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία ναρκοθέτησε τις δυτικές υποβρύχιες επικοινωνίες στην Βόρεια Θάλασσα – Ο πρώτος στόχος που θα κτυπηθεί!
Αλέξανδρος Μπούφεσης 30.06.2024 | 13:32

Το ΝΑΤΟ φοβάται ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετησει κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές, τουλάχιστον, στη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνεται ότι προ ημερών Ρώσοι αναλυτές προέτρεπαν τον Στρατό της χώρας να “κόψει στα δύο” Ευρώπη και ΗΠΑ κτυπώντας τα υποθαλάσσια καλώδια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, περισσότερα από 160 μη στρατιωτικά ρωσικά σκάφη πραγματοποίησαν 945 ύποπτους ελιγμούς. Τουλάχιστον 749 – σε ακτίνα χιλιομέτρου από τους αγωγούς.

Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ομάδα συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών. Αυτή αποτελείται από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους και έχει τη δύναμη να συγκαλέσει κορυφαίους εκπροσώπους από τον ιδιωτικό τομέα, που εδρεύουν στην Ναυτική Διοίκηση της συμμαχίας στο προάστιο Northwood του Λονδίνου, προκειμένου να θέσει υπό την προστασία του όλες τις θαλάσσιες υποδομές του. 

Το έργο θεωρείται κολοσσιαίο, καθότι ειδικά η Βαλτική, είναι εξαιρετικά κρίσιμη στο εμπορικό και στρατηγικό μέτωπο. Από αυτήν περνούν καλώδια Διαδικτύου, ενεργειακές υποδομές και αγωγοί φυσικού αερίου.

Η Ρωσία έχει ενδεχομένως ναρκοθετήσει ήδη τις υποθαλάσσιες υποδομές του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Θάλασσα

Οι χώρες του ΝΑΤΟ «υποψιάζονται έντονα» ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει τις επικοινωνίες τους στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από ορισμένες παρατηρήσεις δυτικών εταιρειών που διαθέτουν γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγωγούς, ηλεκτρικούς συνδετήρες και καλώδια τηλεπικοινωνιών στην περιοχή.

Οι υποψίες εντάθηκαν, καθώς ένα σύνολο πλοίων, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών μηχανότρατων, συμπεριφέρθηκαν «ασυνήθιστα», ή μάλλον, επιβράδυναν καθώς περνούσαν πάνω από τα σημεία όπου διέρχονταν οι θαλάσσιες επικοινωνίες.

Σύμφωνα με το σύνολο των δημοσιευμάτων, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, πέντε ρωσικές μηχανότρατες έκαναν στάσεις σε περιοχές υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στα ύδατα της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. Υπάρχουν υποθέσεις πως την χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες αναγνώρισης και δολιοφθοράς.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βελγίου αναφέρουν ότι Ρώσοι ειδικοί φέρεται να ναρκοθέτησαν ένα βρετανικό καλώδιο, αλλά δεν προχώρησαν σε ενέργειες εναντίον του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περίπου 167 πολιτικά σκάφη για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποδομές δυτικών χωρών. Οι μυστικές επιχειρήσεις των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν λάβει «πρωτόγνωρες διαστάσεις» από τον Ψυχρό Πόλεμο, υποστηρίζει βρετανικό δημοσίευμα.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δικαιολογεί την ανησυχία της επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από εταιρείες που εκμεταλλεύονται βασικές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγωγούς, ηλεκτρική ενέργεια και καλώδια τηλεπικοινωνιών. Αυτό αναφέρει το άρθρο των Sunday Times.

Βρέθηκαν εκρηκτικά σε βρετανικά καλώδια

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πλοία, καθώς οι δορυφορικές εικόνες δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση του βυθού. Η Δύση προειδοποιεί ότι οι βασικοί στόχοι του Κρεμλίνου μπορεί να είναι τα καλώδια ηλεκτρισμού και τηλεφώνου, καθώς και οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την άλλη, οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας σημείωσαν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για ναρκοθέτηση καλωδίων στα χωρικά ύδατα του Βελγίου ή της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα. Ωστόσο, στην αρχή εισβολής στην Ουκρανία, βρέθηκαν εκρηκτικά σε ένα από τα βρετανικά καλώδια.

Η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό, το οποίο σύντομα αναγνωρίστηκε ως δολιοφθορά.  Η Γερμανία πιστεύει ότι οι Ρώσοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι, όχι μόνο για τις τελευταίες εχθρικές δραστηριότητες, αλλά και για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, οι οποίοι ανατινάχτηκαν εξ αποστάσεως από συσκευή που εκτοξεύτηκε από πλοίο. Η ίδια η Ρωσία, κατηγόρησε τη Δύση και την Ουκρανία.

Η απάντηση του ΝΑΤΟ: Έργα προστασίας των θαλάσσιων υποδομών για όλη την συμμαχία

Κατά το ΝΑΤΟ, η απειλή δεν περιορίζεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει ένα πρόγραμμα δεκαετιών για τη χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής υποθαλάσσιας υποδομής ως μέρος μιας προσπάθειας προετοιμασίας του πεδίου μάχης για μια πιθανή σύγκρουση με τη συμμαχία των 32 εθνών.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν ζημιά, αν το θέλουν», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο Foreign Policy υπό τον όρο της ανωνυμίας, «Μέρος του ρωσικού πολεμικού σχεδιασμού είναι να γνωρίζεις πού βρίσκεται η κρίσιμη υποδομή του εχθρού σου». 

Δεν χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από τους Ρώσους για να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προκαλέσουν βλάβη. Οι περισσότεροι από τους αγωγούς εκτελούνται από εταιρείες κοινής ωφέλειας και πολλά από τα δεδομένα σχετικά με το πού τρέχουν τα καλώδια είναι δημόσια, λόγω των απαιτήσεων αδειοδότησης.

Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ έχει τώρα μια ομάδα συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών που συγκεντρώνει στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους.

Η φιλόδοξη προσπάθεια εμπεριέχει την χρήση υπολογιστών για την προστασία του τεράστιου υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου που βρίσκεται κάτω από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.  Δεδομένου ότι οι συνεχείς θαλάσσιες περιπολίες είναι σχεδόν αδύνατες, χωρίς έναν μη ρεαλιστικό αριθμό υποβρυχίων —ειδικά πέρα ​​από τον Ατλαντικό Ωκεανό— η συμμαχία πρέπει να βασίζεται σε υπολογιστές.

Βασιζόμενοι σε δεδομένα από διασυνδέσεις λογισμικού και τους ίδιους τους χειριστές καλωδίων και αγωγών, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης για χιλιάδες μίλια υποθαλάσσιας υποδομής στη Βόρεια Ευρώπη, βασιζόμενο σε αισθητήρες από τα καλώδια καθώς και ακουστικούς αισθητήρες προσαρτημένοι σε ανεμογεννήτριες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ανωμαλιών.

Η στρατηγική της κοπής υποθαλάσσιων καλωδίων είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο ο σύγχρονος πόλεμος. Τα πρώτα υπερατλαντικά καλώδια είχαν τοποθετηθεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα, το 1866. Η Βρετανία άρχισε να κόβει τα γερμανικά υποθαλάσσια καλώδια στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να υπονομεύσει τις επικοινωνίες – και οι Γερμανοί τους ανταπέδωσαν τη χάρη.

Όταν τα υποβρύχια τηλεφωνικά καλώδια άρχισαν να τοποθετούνται στη δεκαετία του 1950, κατά τις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, οι σοβιετικές μηχανότρατες κατέστρεψαν τα υποβρύχια καλώδια κοντά στην ακτή του Newfoundland. Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει περισσότερα από 40.000 ναυτικά μίλια ενεργών καλωδίων στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις υποθαλάσσιου σαμποτάζ, έρχονται να “κουμπώσουν” στο σύνολο διευρυμένων ενεργειών σαμποτάζ σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, όπως πρώτο το Warnews 247 είχε δημοσιεύσει χτες, ορμώμενο από κυβερνοεπιθέσεις ρώσων χάκερς σε ΗΠΑ και Φινλανδία.

Θεωρείται βέβαιο πως το σύνολο αυτό των υβριδικών επιχειρήσεων, που τεστάρουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ, θα συνεχιστούν, καθώς μέρα με την ημέρα η Συμμαχία και η Ρωσία βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά σε έναν γενικευμένο πόλεμο. 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κλιμάκωση: Η Φινλανδία έδωσε 15 βάσεις στις ΗΠΑ - Su-27

Κλιμάκωση: Η Φινλανδία έδωσε 15 βάσεις στις ΗΠΑ - Su-27 "ταπείνωσε" F-16 της Δανίας - Υψώθηκαν σοβιετικές σημαίες στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard 

Αμερικανικές δυνάμεις δίπλα στην Αγία Πετρούπολη - Σκανδιναβικός ΝΑΤΟϊκός διάδρομος στα σύνορα με Ρωσία

ΝΑΤΟ

01.07.2024 | 22:55

Πολεμικό συμβούλιο μυστικών υπηρεσιών: Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν αποφασίσει να κτυπήσουν τη Κύπρο μαζί με το Ισραήλ - Πώς θα γίνει η επίθεση

Πολεμικό συμβούλιο μυστικών υπηρεσιών: Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν αποφασίσει να κτυπήσουν τη Κύπρο μαζί με το Ισραήλ - Πώς θα γίνει η επίθεση

Iσραηλινό think tank μιλά για "Καταιγίδα" στην Ανατολική Μεσόγειο

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

01.07.2024 | 19:53

Θηριώδες κινεζικό μεταγωγικό Υ-20 μετέφερε για πρώτη φορά «φονικά» όπλα στη Μόσχα - ΝΑΤΟ: «Η Κίνα υποκινεί τη μεγαλύτερη σύρραξη στην Ευρώπη»

Θηριώδες κινεζικό μεταγωγικό Υ-20 μετέφερε για πρώτη φορά «φονικά» όπλα στη Μόσχα - ΝΑΤΟ: «Η Κίνα υποκινεί τη μεγαλύτερη σύρραξη στην Ευρώπη»

Ανοιχτή σύγκρουση και ρήξη Κίνας -ΝΑΤΟ - Πεκίνο: "Να είστε προετοιμασμένοι να καείτε στη κόλαση"

Κίνα

01.07.2024 | 18:31

Ο ρωσικός Στρατός μπαίνει στο Ανατ. Κουπιάνσκ δύο χρόνια μετά την εκδίωξη του: Έπεσε η Στέποβα Νεβοσελόφκα - Η μάχη για την πόλη ξεκινά

Ο ρωσικός Στρατός μπαίνει στο Ανατ. Κουπιάνσκ δύο χρόνια μετά την εκδίωξη του: Έπεσε η Στέποβα Νεβοσελόφκα - Η μάχη για την πόλη ξεκινά

Οι Ουκρανοί χάνουν τον στρατηγικό κόμβο επιμελητείας - Σε "τανάλια" η πόλη

Ουκρανία

01.07.2024 | 16:41

Τούρκοι Αξιωματούχοι: Ετοιμαζόμαστε για το

Τούρκοι Αξιωματούχοι: Ετοιμαζόμαστε για το "μέτωπο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μ.Ανατολή" - ΝΑΤΟϊκό σχέδιο ίδρυσης Κουρδιστάν και ένταξης της Αρμενίας

"Σκοπεύουν να μας ακρωτηριάσουν" - Συμφωνίες Τουρκίας με Ιράν, Ιράκ, Συρία

Ένοπλες Δυνάμεις

01.07.2024 | 14:14

Η Ρωσία έπληξε με Iskander-M τρένα γεμάτα ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό: Mεγάλες απώλειες σε HIMARS, M270 MLRS, Leopard, Buk M1, ΤΟΜΑ BMP-2 και M-113

Η Ρωσία έπληξε με Iskander-M τρένα γεμάτα ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό: Mεγάλες απώλειες σε HIMARS, M270 MLRS, Leopard, Buk M1, ΤΟΜΑ BMP-2 και M-113

Μεγαλώνει το πρόβλημα επιμελητείας των ουκρανικών ΕΔ στο Ντονμπάς

Ουκρανία

01.07.2024 | 11:05

Οι Ουκρανοί θα υποχωρήσουν πίσω από τον Oskol: Ο ρωσικός Στρατός προέλασε σε Σεβέρσκ και Κουπιάνσκ κτυπώντας ανηλεώς τις βάσεις επιμελητείας τους

Οι Ουκρανοί θα υποχωρήσουν πίσω από τον Oskol: Ο ρωσικός Στρατός προέλασε σε Σεβέρσκ και Κουπιάνσκ κτυπώντας ανηλεώς τις βάσεις επιμελητείας τους

Οι Ρώσοι πήραν και το Spirne μετά τη Ροζντολίβκα

Ουκρανία

01.07.2024 | 00:03

Kατάσταση «Charlie» σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη - Συναγερμός «επικείμενης επίθεσης»

Kατάσταση «Charlie» σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη - Συναγερμός «επικείμενης επίθεσης»

Φοβούνται επίθεση από Ρωσία ή Ιράν λόγω Μέσης Ανατολής;

ΗΠΑ

30.06.2024 | 20:23

Ανοίγει «θέμα Γκολάν»: Kτυπήθηκε βάση του IDF - Το Ισραήλ απειλεί να κάνει χρήση

Ανοίγει «θέμα Γκολάν»: Kτυπήθηκε βάση του IDF - Το Ισραήλ απειλεί να κάνει χρήση "Όπλου της Αποκάλυψης" σε περίπτωσης γενικευμένης σύρραξης

Πρόκειται για το νέο όπλο που δοκίμασε πρόσφατα το Ισραήλ;

Μέση Ανατολή

30.06.2024 | 18:42

Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία ναρκοθέτησε τις δυτικές υποβρύχιες επικοινωνίες στην Βόρεια Θάλασσα - Ο πρώτος στόχος που θα κτυπηθεί!

Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία ναρκοθέτησε τις δυτικές υποβρύχιες επικοινωνίες στην Βόρεια Θάλασσα - Ο πρώτος στόχος που θα κτυπηθεί!

Το ΝΑΤΟ ενισχύει όλη την υποθαλάσσια άμυνά του

Ρωσία

30.06.2024 | 13:32

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ περιμετρικά της Κίνας σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση και συνένωση δυνάμεων με AUKUS - Πρόβα σύρραξης με PLA

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ περιμετρικά της Κίνας σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση και συνένωση δυνάμεων με AUKUS - Πρόβα σύρραξης με PLA

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη πρόβα σύρραξης με Κίνα

Ασία & Ειρηνικός

30.06.2024 | 03:17

M1 Abrams

M1 Abrams "ρολάρουν" στην Πολωνία: ΝΑΤΟϊκή τεθωρακισμένη ταξιαρχία άμεσης επέμβασης για Ουκρανία - Έργα επιμελητείας διπλής χρήσης στήνει η ΕΕ

Μπορούν να αναπτυχθούν εντός εβδομάδας μόλις δοθεί διαταγή

ΝΑΤΟ

29.06.2024 | 21:03

Μείζονα κρίση εθνικής ασφαλείας στη Φινλανδία: Ρώσοι πράκτορες της GRU μπήκαν στα συστήματα ύδρευσης - Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για την «ώρα μηδέν»

Μείζονα κρίση εθνικής ασφαλείας στη Φινλανδία: Ρώσοι πράκτορες της GRU μπήκαν στα συστήματα ύδρευσης - Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για την «ώρα μηδέν»

Νο 1 στόχος πλέον η Φινλανδία - Η Ρωσία μπήκε και στα συστήματα Γαλλίας, ΗΠΑ, Πολωνίας

ΝΑΤΟ

29.06.2024 | 19:32

Στρατηγική εξουθένωσης των ουκρανικών ΕΔ: Τρίτος άξονας επίθεσης του ρωσικού Στρατού στο Χάρκοβο - Mάχη μέχρις εσχάτων στο Βοβτσάνσκ

Στρατηγική εξουθένωσης των ουκρανικών ΕΔ: Τρίτος άξονας επίθεσης του ρωσικού Στρατού στο Χάρκοβο - Mάχη μέχρις εσχάτων στο Βοβτσάνσκ

Απόσυρση της 57ης ΜΚ Ταξιαρχίας των Ουκρανών και της 83ης Αερομεταφερόμενης των Ρώσων

Ουκρανία

29.06.2024 | 16:42

Θέμα χρόνου το «ατύχημα»: Το ΝΑΤΟ έστησε «ενέδρα» σε ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα - «Δεν αρκεί κτύπημα με κηροζίνη στα MQ-4 Global Hawk»

Θέμα χρόνου το «ατύχημα»: Το ΝΑΤΟ έστησε «ενέδρα» σε ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα - «Δεν αρκεί κτύπημα με κηροζίνη στα MQ-4 Global Hawk»

Ποιες επιλογές εξετάζουν οι Ρώσοι - Ο κίνδυνος για τα επιβατικά αεροπλάνα

Ρωσία

29.06.2024 | 13:25

«Ναυτικός αποκλεισμός» σε Ερυθρά και Σουέζ: Η Ρωσία στέλνει μεγάλο φορτίο αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων σε Χεζμπολάχ, Χούθι και Χ.Χαφτάρ!

«Ναυτικός αποκλεισμός» σε Ερυθρά και Σουέζ: Η Ρωσία στέλνει μεγάλο φορτίο αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων σε Χεζμπολάχ, Χούθι και Χ.Χαφτάρ!

Θα υπάρξουν μεγάλες επιθέσεις κατά πλοίων

Μέση Ανατολή

29.06.2024 | 11:52

Η «μεγάλη φυγή»: Απόπειρες μαζικής απόδρασης Ουκρανών με κάθε μέσο από τη χώρα - Μεγάλο πρόβλημα στην Οδησσό

Η «μεγάλη φυγή»: Απόπειρες μαζικής απόδρασης Ουκρανών με κάθε μέσο από τη χώρα - Μεγάλο πρόβλημα στην Οδησσό

Οι Ουκρανοί αρνούνται πλέον να πολεμήσουν

Ουκρανία

29.06.2024 | 10:06

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την ουκρανική Νέα Υόρκη και μπαίνουν στο Τορέτσκ:

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την ουκρανική Νέα Υόρκη και μπαίνουν στο Τορέτσκ: "Λευκή" σημαία από έξι τάγματα των ουκρανικών ΕΔ - Αναγκαστική εκκένωση πληθυσμού

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η ρωσική προέλαση

Ουκρανία

28.06.2024 | 23:45

"Ρωσική εισβολή σε 3 (!) μήνες σε Εσθονία και Λετονία" λένε οι ΗΠΑ - Αποστολή NATOϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν τις αμερικανικές εκλογές

Ζήτησαν από τη Γερμανία να ετοιμάσει το μεταφορικό της δίκτυο

ΝΑΤΟ

28.06.2024 | 22:03

Η Ρωσία βομβάρδισε τις βάσεις υποδοχής ουκρανικών F-16 και

Η Ρωσία βομβάρδισε τις βάσεις υποδοχής ουκρανικών F-16 και "κλείδωσε" τη Δυτ. Ουκρανία με Μεραρχία MLRS Polonez - Εισβολή δυνάμεων RDK στη Λευκορωσία

Μονόδρομος οι βάσεις σε Ρουμανία και Πολωνία για τα F-16 της Ουκρανίας

Ρωσία

28.06.2024 | 19:52