Η Δύση μεταφέρει όλη την παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ εκτός Ταϊβάν: Πλησιάζει η εισβολή της Κίνας – Ξεπουλά με ρυθμούς ρεκόρ το χρέος των ΗΠΑ

"Η παραγωγή μικροτσίπ αιχμής δεν πρέπει να πέσει στα χέρια του PLA"

Η Δύση μεταφέρει όλη την παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ εκτός Ταϊβάν: Πλησιάζει η εισβολή της Κίνας – Ξεπουλά με ρυθμούς ρεκόρ το χρέος των ΗΠΑ
Βασίλης Καπούλας 25.05.2024 | 15:49

Δύση και ΗΠΑ ετοιμάζονται να μεταφέρουν να απενεργοποιήσουν όλα τα εργοστάσια παραγωγής μικροτσίπ της Ταϊβάν και να τα μεταφέρουν εκτός νησιού καθώς η Κίνα προβαίνει σε προπαρασκευαστικές πράξεις επίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αναφέρουν έγκυρες αμερικανικές αλλά και ρωσικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Έφτασε η «D-Day» για Κίνα και ΗΠΑ: Θέμα ημερών η εισβολή στην Ταϊβάν – Η Ουάσινγκτον αποφασίζει την αποστολή αεροπλανοφόρων – Μεγάλη κινητοποίηση

Η Δύση μεταφέρει εκτός Ταϊβάν την παραγωγή μικροτσίπ 

Δύση και ΗΠΑ ετοιμάζονται να μεταφέρουν όλη την παραγωγή μικροτσίπ εκτός Ταϊβάν πριν ξεκινήσει η εισβολή της Κίνας στο νησί.

Τρόπους να απενεργοποιήσουν τις πιο εξελιγμένες μηχανές παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο έχουν οι εταιρείες ASML και Taiwan Semiconductor (TSMC), σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Τα μικροτσίπ που κατασκευάζονται χρησιμοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους τόσο σε Ολλανδούς όσο και Ταϊβανέζους εταίρους τους -πρόκειται για χώρες κορυφής στην κατασκευή τσιπ- σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Κίνα εισβάλλει στο νησί. Στην Ταϊβάν παράγεται η συντριπτική πλειοψηφία των προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Η ολλανδική ASML καθησύχασε τους αξιωματούχους επισημαίνοντας την ικανότητά της να απενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα μηχανήματα. Έχει διεξαγάγει, εξάλλου, ασκήσεις προσομοίωσης έναντι πιθανής εισβολής, προκειμένου να αξιολογηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι.

Η απομακρυσμένη απενεργοποίηση αφορά σειρά μηχανημάτων ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας της ASML, γνωστών ως EUV, για τα οποία η TSMC είναι ο κύριος πελάτης. Τα EUV αξιοποιούν κύματα φωτός υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσουν τσιπ που έχουν χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και είναι κατάλληλα για ειδικές στρατιωτικές εφαρμογές.

Η ολλανδική εταιρεία είναι ο μοναδικός κατασκευαστής παγκοσμίως των μηχανών EUV, που καθεμιά πωλείται για περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Η τεχνολογία της ASML υπόκειται εδώ και πολύ καιρό σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο να μην πέσει σε λάθος χέρια. Η Ολλανδία απαγορεύει πλέον στην εταιρεία να πωλεί μηχανές EUV στην Κίνα, κατόπιν αμερικανικής εντολής.

Η μηχανή EUV συνέβαλε ώστε να μετατραπεί η ASML στην πιο πολύτιμη μετοχή τεχνολογίας της Ευρώπης, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 370 δισ. δολάρια -υπερδιπλάσια της αμερικανικής Intel.

Ο πρόεδρος της TSMC Μαρκ Λιου είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN ότι οποιοσδήποτε εισβολέας στην Ταϊβάν θα έβρισκε εκτός λειτουργίας τις μηχανές κατασκευής τσιπ της εταιρείας.

«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC διά της βίας» είπε. «Εάν γίνει στρατιωτική εισβολή, το εργοστάσιό μας θα καταστεί μη λειτουργικό».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξέφρασαν ιδιωτικά την ανησυχία τους σε περίπτωση που η παραγωγή μικροτσίπ αιχμής θα έπεφτε στα χέρια του κινεζικού στρατού.

Γι αυτό και τα εργοστάσια παραγωγής μικροτσίπ πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, υποσχόμενη επιχορηγήσεις 39 δισ. δολαρίων σε κατασκευαστές τσιπ για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε μελλοντική διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς το 90% των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι η κατάσχεση της TSMC σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν θα ήταν καταστροφική για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αγοράζει το 92% των προηγμένων μικροτσίπ από αυτήν την εταιρεία.

Πόλεμος κυρώσεων πλήρους κλίμακας ΗΠΑ-Κίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα εισήλθε σε πόλεμο κυρώσεων πλήρους κλίμακας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως απάντηση στους περιορισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα εισήγαγε κυρώσεις (περιορισμούς) κατά αμερικανικών νομικών και φυσικών προσώπων (εταιρείες στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και ανώτατα στελέχη τους).

Αυτό ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες.

Ο κατάλογος των νομικών οντοτήτων περιλαμβάνει τις:

Lockheed Martin Missiles and Fire Control; Lockheed Martin Aeronautics, Κοινοπραξία Javelin (Lockheed Martin και Raytheon Missiles & Defense), Raytheon Missile Systems, General Dynamics Mission Systems, Intercoastal Electronics Company, Εταιρεία Έρευνας και Προσομοίωσης Συστημάτων, Iron Mountain Solutions, Ομάδα Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Axient.

Συνολικά 12 εταιρείες υπόκεινται σε δέσμευση λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας, αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και σε άλλα μέτρα (απαγορεύεται η συναλλαγή μαζί τους).

Ο κατάλογος των ατόμων περιλαμβάνει τους:

Kathy Warden – επικεφαλής της Northrop Grumman, Matthew Bromberg, Benjamin Davis, Thomas Jones, Stephen Ryan, Roxanne Lord – Northrop Grumman αντιπρόεδροι για διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, Firat Gezen – Αντιπρόεδρος General Dynamics, Πρόεδρος General Dynamics Ordnance and Tactical Systems.

Ο Jason Aiken είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος τεχνολογίας στην General Dynamics. Η Amy Guiglan – Ανώτερη Αντιπρόεδρος, General Dynamics Information Technology. Ο Christopher Brady είναι αντιπρόεδρος της General Dynamics και πρόεδρος της General Dynamics Mission Systems.

Για όλους τους παραπάνω  δεν θα εκδίδεται βίζα και θα απαγορευτεί η είσοδος στη Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο).

Αυτές οι κυρώσεις τέθηκαν σε ισχύ στις 22 Μαΐου 2024.

Η Κίνα απαλλάσσεται από τα χρεόγραφα των ΗΠΑ με ρυθμό ρεκόρ

Ενδεικτικό της πολεμικής προετοιμασίας της Κίνας, αποτελεί το γεγονός πως το Πεκίνο έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από χρεόγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και άλλων κρατικών υπηρεσιών με ρυθμό ρεκόρ. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Κίνα απαλλάχθηκε από τίτλους των ΗΠΑ αξίας 53,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέτοιος όγκος σε μόλις τρεις μήνες αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την Κίνα.

Η Κίνα παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος κρατικού χρέους των ΗΠΑ ωστόσο, η κατοχή κρατικού χρέος των ΗΠΑ έχει βρεθεί κάτω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Απρίλιο του 2022.

Συγκεκριμένα, σε μόλις ένα χρόνο, ο όγκος των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα αποθεματικά της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μειώθηκε από 869 σε 767 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα η Κίνα, συσσωρεύει μαζικά χρυσό στα αποθέματά της.

«Καθώς η Κίνα πουλά αμερικανικά assets, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed, διαπιστώνεται ξεκάθαρη πρόθεση διαφοροποίησης των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και απομάκρυνσης από το δολάριο», δήλωσε ο Stephen Chiu, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος και επιτοκίων Ασίας στο Bloomberg.

«Η πώληση αμερικανικών τίτλων από την Κίνα θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη», ειδικά εάν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτόξευσε τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα σε ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγούς, μπαταρίες ηλιακές κυψέλες, κρίσιμων ορυκτών, γερανούς για λιμάνια και ιατρικά προϊόντα, εκτός από τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί σε χάλυβα, αλουμίνιο και ηλεκτρικά οχήματα.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν:

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν: "State of the Art ισραηλινός πύραυλος πέρασε "ξυστά" από την Κρήτη και έπεσε ανοιχτά της Μάλτας" λένε οι Ρώσοι (χάρτης)

"H απόφαση μας θα επηρεάσει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή -Το Ιράν θα έχει πέντε ατομικές βόμβες σε ένα μήνα"

Ισραήλ

27.06.2024 | 21:14

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

ΝΑΤΟϊκό σχέδιο επτά σημείων για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας!

Ρωσία

27.06.2024 | 17:49

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας:

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας: "Είμαστε έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο" - Με Ρωσία ή ΝΑΤΟ θα συνταχθεί o «Επιτήδειος Ουδέτερος»;

Τρίτη επίσημη δήλωση μετά τους Β.Ορμπάν και Α.Βούτσιτς

Ένοπλες Δυνάμεις

27.06.2024 | 13:59

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Η κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα

Ουκρανία

27.06.2024 | 10:34

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Μεγάλες απώλειες σε Bradley και Abrams

Ουκρανία

27.06.2024 | 01:14

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το «Manta Ray» εναντίον των Στόλων Ρωσίας-Κίνας

ΗΠΑ

26.06.2024 | 22:18

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

"Θα σταλούν σε σφαγή" λένε οι ΗΠΑ

Ουκρανία

26.06.2024 | 20:13

Αεροσκάφος της

Αεροσκάφος της "Αποκάλυψης" E-6B Mercury εξέπεμψε σήμα για επείγουσα δράση προς πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Ohio SSBN ΒΔ της Νορβηγίας!

Πυρηνική ετοιμότητα των ΗΠΑ - Αποστολή TACAMO στη Νορβηγία

ΗΠΑ

26.06.2024 | 18:01

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Έκτακτα μέτρα παρακολούθησης της ραδιενέργειας

Ουκρανία

26.06.2024 | 14:07

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Η Ιορδανία αναπτύσσει και αυτή δυνάμεις στα σύνορά της με το Ισραήλ

Ισραήλ

26.06.2024 | 12:41

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και "φορούν" SM-6 στα F-18

Διαταγή NORAD για μεγάλη άσκηση της αεράμυνας στην Ουάσιγκτον

ΗΠΑ

26.06.2024 | 00:36

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν:

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν: "Πράσινο φως" για ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία - Ακολουθεί ΝΑΤΟϊκός Στρατός

Κατέρρευσε το μέτωπο και η επιστράτευση των Ουκρανών

Ουκρανία

25.06.2024 | 22:31

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Το Πεκίνο ρισκάρει ενεργοποίηση της Αμυντικής Συνθήκης ΗΠΑ-Φιλιππίνων

Ασία & Ειρηνικός

25.06.2024 | 20:52

"Η Ουκρανία θα ρίξει πυρηνική βόμβα" λέει η Ρωσία - Επιβεβαιώνει Βρετανός βουλευτής - «Φράγμα» στη ροή ΝΑΤΟϊκών πληροφοριών, κλείνουν 81 δυτικά ΜΜΕ

"Η βόμβα είναι σχεδόν έτοιμη - Μεταφέρoυν υλικά από Ρουμανία και Πολωνία"

Πυρηνικά

25.06.2024 | 19:05

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το "καζάνι του Τορέτσκ" παγιδεύοντας 10 Ουκρανικές Ταξιαρχίες

Με τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος απαντά η Ρωσία, στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, εν όψει ολικής κατάρρευσης του μετώπου

Ουκρανία

25.06.2024 | 16:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Ένωσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας με την υποδομή του ΝΑΤΟ!

Ρωσία

25.06.2024 | 13:35

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

Ευρώπη

25.06.2024 | 12:39

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; 

Βόρεια Κορέα

25.06.2024 | 01:46

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Οι Ρώσοι μιλούν για κρυφή κινητοποίηση 120.000 Πολωνών στρατιωτών

ΝΑΤΟ

24.06.2024 | 23:42

Απέτυχε παταγωδώς η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ από τον Β' Π.Π.: Οι Χούθι κτυπούν ελληνόκτητα πλοία - Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία, Κίνα

Απέτυχε παταγωδώς η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ από τον Β' Π.Π.: Οι Χούθι κτυπούν ελληνόκτητα πλοία - Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία, Κίνα

Οι Χούθι έπληξαν και δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο - Οι επιθέσεις σε πλήρη ευθυγράμμιση με ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα

Μέση Ανατολή

24.06.2024 | 21:50