Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική – Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; 

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική – Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;
Αλέξανδρος Μπούφεσης 25.06.2024 | 01:46

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επερχόμενη μείζονα κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τις συνομιλίες που είχαν με Κινέζους ομολόγους τους.

Οι τρεις έφοδοι βορειοκορεατικών δυνάμεων εντός της Νότιας Κορέας, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας του ρωσικού Ναυτικού στον Ειρηνικό, οι νέες αμυντικές γραμμές με χαρακώματα και τείχη που κατασκευάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς και οι τελευταίες πυραυλικές δοκιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Νέο μέτωπο: Έφοδος βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ν.Κορέα με το Αμυντικό Σύμφωνο σε ισχύ και τον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού σε θέσεις βολής (vid)

Αν πράγματι ανοίξει και αυτό το μέτωπο, και δεδομένου ότι είναι θέμα ημερών η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, τότε η παγκοσμιοποίηση της σύγκρουσης που ξεκίνησε από την Ουκρανία, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να διαχειριστούν τρίτο μέτωπο;

Δείτε στο βίντεο, την τελευταία μαζική εκτόξευση 18 βαλλιστικών πυραύλων KN-25 εμβέλειας 380 χλμ

Μείζονα κρίση στην Κορεατική Xερσόνησο;

Η Κίνα, παρά τη δημόσια συμμαχία της με τη Ρωσία, ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ενθαρρυνθεί να ξεκινήσει μια περιφερειακή κρίση μετά την επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ δήλωσε ότι η Κίνα έχει δείξει σε αλληλεπιδράσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι «ανήσυχη» μετά την υπογραφή της Αμυντικής συμφωνίας του Β.Πούτιν με την Πιονγκγιάνγκ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η Κίνα πιθανώς ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα θα ενθαρρυνθεί με κάποιο τρόπο να προχωρήσει σε προκλητικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση στη Βορειοανατολική Ασία», δήλωσε ο Κάμπελ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα: Τείχη υψώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στα συνορα – Τί δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Ο ίδιος επεσήμανε την αύξηση στρατιωτικών επεισοδίων μικρής κλίμακας από τη Βόρεια Κορέα στα σύνορά της με τον Νότο, καθώς και την «πραγματικά προκλητική γλώσσα» και την «απόλυτη σαφή αποφασιστικότητα» της Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τη διπλωματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία θέλει να υποστηρίξει περισσότερο τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένου στο πυρηνικό μέτωπο, είπε ο Κάμπελ.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σύνολο εξελίξεων και το παρακολουθούμε», είπε ο Κάμπελ.

Ο Κάμπελ είπε ότι ενώ η Κίνα και η Ρωσία ήταν ενωμένες στον ανταγωνισμό με τη Δύση, οι δύο δυνάμεις έχουν διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τη Βόρεια Κορέα αλλά και για τους δεσμούς του Πεκίνου με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα υπάρξει, στο μέλλον, αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», είπε ο Κάμπελ.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, είπε ο Κάμπελ, η Κίνα έχει το πάνω χέρι και μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύεται από τη Ρωσία υποβρύχια ή άλλες τεχνολογίες στις οποίες η Μόσχα παραμένει πιο προηγμένη.

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Βόρειας Κορέας; 

Στο ενδεχόμενο όλα να μην είναι ρόδινα μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, ειδικά μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Βόρεια Κορέα, αναφέρθηκε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης για την Ασία, Danny Russel, που υπηρέτησε κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Russel είπε πως σε βάθος χρόνου το Πεκίνο ίσως να χάσει την επιρροή που έχει στο καθεστώς των Κιμ, της Βόρειας Κορέας και γι αυτό τον λόγο ενδεχομένως να βλέπει την πρόσφατη επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιανγκ, ως απειλή. Μάλιστα αναφέρθηκε με τα συγκεκριμένα λόγια για την Κίνα, ως ο “Μεγάλος Χαμένος” σε βάθος χρόνου.

Χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, προς το παρόν, η Κίνα παρακολουθεί στενά, ενώ παράλληλα κρατάει αποστάσεις, καθώς Ρωσία και Βόρεια Κορέα, έρχονται πιο κοντά, έχοντας μια καινούρια αμυντική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα όλου του θεάτρου Ασίας-Ειρηνικού.

Μέχρι τώρα, το καθεστώς της Πιονγιανγκ λειτουργούσε με το “λουρί της Κίνας”, δημιουργώντας κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή, όταν η Κίνα συναινούσε φυσικά, και στην συνέχεια η Ουάσιγκτον έπρεπε να στραφεί στην Κίνα, προκειμένου να διαμεσολαβήσει και να “τραβήξει το λουρί των Κιμ”, παραχωρώντας βέβαια, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι, διπλωματικά αντικρίσματα.

Σε αυτή την διμερή σχέση τώρα, παρεμβάλλεται η Ρωσία, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί να παραστρατήσει, η Ουάσιγκτον πρέπει να μεσολαβήσει στην Κίνα, η οποία θα πρέπει να μιλήσει και με την Ρωσία.

Η φιλοσοφία μέχρι τώρα ήταν να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα και ένα αντιστάθμισμα απέναντι στην Αμερική και τους συμμάχους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει σοβαρά, πέραν από τυπικές, γι αυτές τις καταστάσεις, δηλώσεις, όπως “στόχος είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική χερσόνησο και η προώθηση μιας πολιτικής επίλυσης στο χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η συγκεκριμένη δήλωση χαρακτηρίστηκε ως πολύ χλιαρή από τον Victor Cha, αντιπρόεδρο για θέματα Ασίας και Ειρηνικού στο CSIN (Center for Strategic and International Studies). “Κάθε επιλογή είναι μια κακή επιλογή”, συνέχισε ο Victor Cha, “είτε δεν είσαι σε θέση να πάρεις μια απόφαση, λόγω πολλών και κραταιών αντιφατικών απόψεων, είτε δεν ξέρεις πώς να αξιολογήσεις την κατάσταση.

Η δεύτερη επιλογή δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς η Κίνα γνωρίζει και θυμάται την Αμερικανό-Σινική προσέγγιση, η οποία συνελήφθη και ενορχηστρώθηκε από τον μεγάλο διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ.

Ούτε ξεχνάει τα “πέτρινα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης”, στην διάρκεια των οποίων είχαν λάβει χώρα τοπικές συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και πρώην ΕΣΣΔ. Εντούτοις υπάρχουν πολλοί στο Πεκίνο, που θεωρούν πως δεν είναι ώρα να επικρατούν τέτοιου είδους ανησυχίες, από την στιγμή που ο σκοπός του παρόντος είναι να απωθηθούν τα πλοκάμια της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Από την άλλη η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να παραχωρήσει τέτοιου είδους επιρροή στην Ρωσία, με μια Πιονγιάνγκ που ορμώμενη από το αμυντικό σύμφωνο θα μπορούσε να γίνει μια αχαλίνωτη πυρηνική δύναμη στο κατώφλι της Κίνας.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η Κίνα επιθυμεί την εισαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία από την Ευρώπη στην Ασία, που σημαίνει πως η Βόρεια Κορέα είναι ήδη χωμένη μέχρι τον λαιμό, από τις απανωτές αποστολές οπλισμού στο θέατρο της Ουκρανίας. Το αναφέραμε και πιο πάνω, το λουρί το έσφιγγαν οι Κινέζοι, όταν ο Κιμ πήγαινε για το κάτι παραπάνω, σε θέματα οπλισμού και τεχνολογίας για παράδειγμα.

Όπως και να έχει, όμως, η Κίνα σέρνεται ολοένα και περισσότερο σε μια ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, έχοντας υιοθετήσει μια ενιαία γραμμή με την Ρωσία, τόσο στο ουκρανικό, όσο και σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από θεσμούς, οι οποίοι παρακάμπτουν το δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιδιώκονται από την Κίνα, στην Ασία και στον Ειρηνικό, μπορεί να αποτελέσουν άκαρπες προσπάθειες, αφού κάποια στιγμή η Κίνα θα πρέπει να αποφασίσει με ποιό μέτωπο συντάσσεται ολοκληρωτικά.

 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15