Η Τουρκία μπαίνει στους BRICS: Στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα της Άγκυρας – Τα βρήκαν σε όλα Χ.Φιντάν-Wang Yi – Χαιρετίζει η Ρωσία

Ο Χ.Φιντάν πυροδότησε τη "βόμβα" εντός του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπαίνει στους BRICS: Στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα της Άγκυρας – Τα βρήκαν σε όλα Χ.Φιντάν-Wang Yi – Χαιρετίζει η Ρωσία
Ευάγγελος Λ. 04.06.2024 | 19:32

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογο του Wang Yi, να ενταχθεί η Τουρκία στους BRICS. To αίτημα της Τουρκίας θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Συνόδου Κορυφής του οργανισμού.

Η Τουρκία αργά και σταθερά ακολουθεί τον δρόμο των ΗΑΕ, Αιγύπτου, Ιράν, Σ.Αραβίας ενώ κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού τον Απρίλιο, αυξάνοντας τα επίσημα αποθέματά της κατά 8 τόνους. Ο χρυσός θα είναι ένα από τα βασικά “συστατικά” στοιχεία του νέου νομίσματος των BRICS.

X.Φιντάν: “Θέλουμε να γίνουμε μέλος των ΒRICS”

“Σίγουρα, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Επομένως, θα δούμε πώς θα πάει φέτος”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ.Φιντάν, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG) στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κινεζικό ΜΜΕ, South China Morning Post.

Πρόσθεσε επίσης ότι ανυπομονεί να συμμετάσχει σε μια συνάντηση του μηχανισμού στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών από τις χώρες BRICS– Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ιράν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– θα συναντηθούν στη δυτική ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου στο Καζάν.

Μιλώντας στην εκδήλωση του CCG, ο Χ.Φιντάν είπε ότι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η δημιουργία ισχυρών οικονομικών θεσμικών δεσμών.

«Δεν μας επέτρεψαν να γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ. Έτσι πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Φιντάν.

Αν και σημείωσε ότι οι BRICS «έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους», «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι BRICS, ως σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας, προσφέρουν σε ορισμένες άλλες χώρες μια καλή εναλλακτική λύση», είπε.

«Βλέπουμε δυνατότητες στους BRICS», πρόσθεσε.

Στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Κίνας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έφτασε τη Δευτέρα στην Κίνα στο πρώτο τέτοιο ταξίδι κορυφαίου διπλωμάτη της Τουρκίας, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ταξίδι στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων, Σιντζιάνγκ.

Ο Χ.Φιντάν πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Chen Wenqing, ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα στην Κίνα, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Φιντάν συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Καθώς εκφωνούσε την ομιλία του για τις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας στην Μεταβαλλόμενη Παγκόσμια Τάξη στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, ο Φιντάν συζήτησε την Πρωτοβουλία για τον Μέσο Διάδρομο Ανατολής-Δύσης, μια εμπορική οδό που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα φτάνει στην Κίνα μέσω Καυκάσου, Κασπίας Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας, παράλληλα με την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI).

Η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στρατηγική ευθυγράμμιση(!) με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την «πολιτική εξουσίας» στη διεθνή σκηνή, είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, την Τρίτη στο Πεκίνο.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενής στρατηγικής επικοινωνίας… για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο Wang, σύμφωνα με μια κινεζική δήλωση.

Ο Wang είπε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επεκτείνει τη συνεργασία με την Άγκυρα στην οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια, τις υποδομές και την οικονομία υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύει τον συντονισμό και τη συνεργασία με την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της Ομάδας των 20, να αντιταχθεί σε κάθε μορφή ηγεμονίας και πολιτικής εξουσίας και να διατηρήσει τη σταθερότητα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας» πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες έγιναν τη δεύτερη ημέρα του τριήμερου ταξιδιού του Φιντάν στην Κίνα.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Φιντάν συνάντησε τον Αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ, λέγοντάς του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με μια κινεζική δήλωση, ο Φιντάν είπε στον Χαν ότι η Τουρκία τηρεί την αρχή της μίας Κίνας και «δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες στην Τουρκία που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

«Η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα BRICS θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής» είπε η Ρωσία

Η Ρωσία καλωσορίζει τη φερόμενη ως επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα χωρών BRICS, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής του οργανισμού.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την BRICS εκ μέρους διαφόρων κρατών, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απίθανο η εν λόγω ένωση να μπορέσει να ικανοποιήσει πλήρως όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με τις Βρυξέλλες, ωστόσο εξετάζει νέες ευκαιρίες για συνεργασία με πολλούς εταίρους, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο των BRICS, των G10 και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος των BRICS».

Οι BRICS ιδρύθηκαν το 2009 ως πλατφόρμα συνεργασίας για τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, συγκεντρώνοντας την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική σε έναν πολυθενικό οργανισμό! Την 1η Ιανουαρίου 2024, το μπλοκ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το μπλοκ BRICS ξεπέρασε το G7 – τον ​​όμιλο πλούσιων βιομηχανικών χωρών – σε ΑΕΠ το 2022. Σύμφωνα με μια πρόβλεψη, οι οικονομίες BRICS θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης έχουν γίνει βασικοί πυλώνες στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι οι BRICS είναι επίσης μια ατμομηχανή αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τα μέλη αυτού του μπλοκ στρέφονται όλο και περισσότερο στα εθνικά νομίσματα στις εμπορικές μεταξύ τους σχέσεις – για παράδειγμα, το 90% των διακανονισμών μεταξύ ρωσικών και κινεζικών εταιρειών γίνονται πλέον σε ρούβλια και γιουάν.

Οι BRICS διπλασίασαν τα μέλη τους πέρυσι, και έγιναν BRICS+ αφού συμπεριέλαβαν την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 1η Ιανουαρίου 2024.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν:

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν: "State of the Art ισραηλινός πύραυλος πέρασε "ξυστά" από την Κρήτη και έπεσε ανοιχτά της Μάλτας" λένε οι Ρώσοι (χάρτης)

"H απόφαση μας θα επηρεάσει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή -Το Ιράν θα έχει πέντε ατομικές βόμβες σε ένα μήνα"

Ισραήλ

27.06.2024 | 21:14

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

ΝΑΤΟϊκό σχέδιο επτά σημείων για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας!

Ρωσία

27.06.2024 | 17:49

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας:

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας: "Είμαστε έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο" - Με Ρωσία ή ΝΑΤΟ θα συνταχθεί o «Επιτήδειος Ουδέτερος»;

Τρίτη επίσημη δήλωση μετά τους Β.Ορμπάν και Α.Βούτσιτς

Ένοπλες Δυνάμεις

27.06.2024 | 13:59

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Η κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα

Ουκρανία

27.06.2024 | 10:34

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Μεγάλες απώλειες σε Bradley και Abrams

Ουκρανία

27.06.2024 | 01:14

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το «Manta Ray» εναντίον των Στόλων Ρωσίας-Κίνας

ΗΠΑ

26.06.2024 | 22:18

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

"Θα σταλούν σε σφαγή" λένε οι ΗΠΑ

Ουκρανία

26.06.2024 | 20:13

Αεροσκάφος της

Αεροσκάφος της "Αποκάλυψης" E-6B Mercury εξέπεμψε σήμα για επείγουσα δράση προς πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Ohio SSBN ΒΔ της Νορβηγίας!

Πυρηνική ετοιμότητα των ΗΠΑ - Αποστολή TACAMO στη Νορβηγία

ΗΠΑ

26.06.2024 | 18:01

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Έκτακτα μέτρα παρακολούθησης της ραδιενέργειας

Ουκρανία

26.06.2024 | 14:07

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Η Ιορδανία αναπτύσσει και αυτή δυνάμεις στα σύνορά της με το Ισραήλ

Ισραήλ

26.06.2024 | 12:41

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και "φορούν" SM-6 στα F-18

Διαταγή NORAD για μεγάλη άσκηση της αεράμυνας στην Ουάσιγκτον

ΗΠΑ

26.06.2024 | 00:36

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν:

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν: "Πράσινο φως" για ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία - Ακολουθεί ΝΑΤΟϊκός Στρατός

Κατέρρευσε το μέτωπο και η επιστράτευση των Ουκρανών

Ουκρανία

25.06.2024 | 22:31

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Το Πεκίνο ρισκάρει ενεργοποίηση της Αμυντικής Συνθήκης ΗΠΑ-Φιλιππίνων

Ασία & Ειρηνικός

25.06.2024 | 20:52

"Η Ουκρανία θα ρίξει πυρηνική βόμβα" λέει η Ρωσία - Επιβεβαιώνει Βρετανός βουλευτής - «Φράγμα» στη ροή ΝΑΤΟϊκών πληροφοριών, κλείνουν 81 δυτικά ΜΜΕ

"Η βόμβα είναι σχεδόν έτοιμη - Μεταφέρoυν υλικά από Ρουμανία και Πολωνία"

Πυρηνικά

25.06.2024 | 19:05

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το "καζάνι του Τορέτσκ" παγιδεύοντας 10 Ουκρανικές Ταξιαρχίες

Με τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος απαντά η Ρωσία, στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, εν όψει ολικής κατάρρευσης του μετώπου

Ουκρανία

25.06.2024 | 16:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Ένωσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας με την υποδομή του ΝΑΤΟ!

Ρωσία

25.06.2024 | 13:35

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

Ευρώπη

25.06.2024 | 12:39

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; 

Βόρεια Κορέα

25.06.2024 | 01:46

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Οι Ρώσοι μιλούν για κρυφή κινητοποίηση 120.000 Πολωνών στρατιωτών

ΝΑΤΟ

24.06.2024 | 23:42

Απέτυχε παταγωδώς η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ από τον Β' Π.Π.: Οι Χούθι κτυπούν ελληνόκτητα πλοία - Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία, Κίνα

Απέτυχε παταγωδώς η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ από τον Β' Π.Π.: Οι Χούθι κτυπούν ελληνόκτητα πλοία - Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία, Κίνα

Οι Χούθι έπληξαν και δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο - Οι επιθέσεις σε πλήρη ευθυγράμμιση με ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα

Μέση Ανατολή

24.06.2024 | 21:50