Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Οι Ρώσοι μιλούν για κρυφή κινητοποίηση 120.000 Πολωνών στρατιωτών

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!
Βασίλης Καπούλας 24.06.2024 | 23:42

Το ΝΑΤΟ ενισχύει δραματικά τις υλικοτεχνικές του δυνατότητες στην περιοχή του Διαδρόμου Suwalki ενώ παράλληλα κατασκευάζει νέες βάσεις εντός της Πολωνίας καθώς προετοιμάζεται για την “Ωρα Μηδέν”.

Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που ο στρατηγός Μπεν Χότζες, ο τότε Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αποκάλεσε το Διάδρομο Suwalki το πιο επικίνδυνο σημείο στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ κατάφερε να ενισχύσει τις βάσεις του στην ανατολική πλευρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενώ τώρα η συμμαχία ενισχύει τις υλικοτεχνικές της ικανότητες στην περιοχή, αναφέρουν ΜΜΕ της Πολωνίας.

Ο Διάδρομος Suwalki (που πήρε το όνομά του από την κοντινή πολωνική πόλη Suwalki) είναι μια συνοριακή λωρίδα μήκους 70 χιλιομέτρων μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, μέσω της οποίας οι χώρες της Βαλτικής συνδέονται με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδρομή αυτή  είναι η συντομότερη διαδρομή μεταξύ της Λευκορωσίας και της ρωσικής περιοχής Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ήδη προετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο αυτό δοκιμάστηκε  κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων «Griffin Shock», που πραγματοποιήθηκαν στο εκπαιδευτικό κέντρο Bemowo Piskie στην Πολωνία.

Για να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρειάζονται καλούς δρόμους που συνδέουν το Διάδρομο Suwalki με την υπόλοιπη Πολωνία. Γι αυτό το ΝΑΤΟ ζήτησε να γίνουν άμεσα επενδύσεις στις υποδομές και στους οδικούς άξονες..

Σύμφωνα με τους Πολωνούς, οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση είναι ήδη αισθητές. Για παράδειγμα, στην περιοχή Bemowo Piskie, ο αυτοκινητόδρομος διευρύνεται. Μεγάλα οδικά έργα εκτελούνται επίσης στην περιοχή των πόλεων Pisz και Orzysz, που βρίσκονται στη Περιφέρεια Warmian-Masurian, που συνορεύει με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ.

“Μόλις η υποδομή είναι έτοιμη, θα μετακινηθούν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε επίπεδο Ταξιαρχίας” τόνισε ο στρατηγός Christopher Cavoli, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στο Κογκρέσο.

Οι Πολωνοί ανέπτυξαν μια μηχανοποιημένη Μεραρχία κοντά στο Καλίνινγκραντ

Σύμφωνα με τους Πολωνούς, οι εξελίξεις έχουν ήδη επιταχυνθεί.

Ο πολωνικός Στρατός συγκεντρώνει εφεδρείες και σχηματίζει ομάδες μάχης για δράσεις σε δύο σημεία απέναντι από την περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη μιας Μηχανοποιημένης Μεραρχίας.

Πρόσφατα, ο Διοικητής της Περιφέρειας, Warmian-Masurian, Radoslaw Krul, επισκέφθηκε τη 16η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Pomeranian, που αναπτύχθηκε στην κατεύθυνση του Καλίνινγκραντ.

Επισήμως, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ της τοπικής διοίκησης και της περιφέρειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Κρουλ και ο πολωνικός στρατός μελετούσαν πάνω σε ένα χάρτη την ανάπτυξη ρωσικών και πολωνικών μονάδων κατά μήκος των πολωνο-ρωσικών συνόρων.

Υπενθυμίζουμε, ότι σε μια ειδική περίοδο, στρατιωτικό νόμο ή ξέσπασμα εχθροπραξιών, η περιφερειακή ηγεσία συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη της εκκένωσης, της ιατρικής υποστήριξης, της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας και της κινητοποίησης.

Η περιφέρεια Warmian-Masurian καταλαμβάνει το έδαφος από τον κόλπο του Καλίνινγκραντ (Βιστούλα) της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Λιθουανία, κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Kρυφή κινητοποίηση στη Πολωνία: 120 χιλιάδες άτομα στο στρατό και δύο νέες βάσεις

Σύμφωνα με τους Ρώσους, στην Πολωνία διεξάγεται ήδη κρυφή κινητοποίηση η οποία θα προσφέρει στον Στρατό της χώρας 120.000 επιπλέον στρατιώτες.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Πολωνικές αρχές σκοπεύουν να αυξήσουν τόσο τον αριθμό των ενεργών στρατιωτών όσο και των εφέδρων.

Συνολικά, φέτος οι πολωνικές αρχές σκοπεύουν να θέσουν υπό τα όπλα έως και 120 χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων 20 χιλιάδων που θα κληθούν από τις εφεδρείες. Η πολωνική ηγεσία αναμένει να καλέσει περισσότερους από 34 χιλιάδες Πολωνούς σε εθελοντική βάση.

Συνολικά, η Βαρσοβία σχεδιάζει να καλέσει έως και 200 ​​χιλιάδες εφέδρους για στρατιωτικές ασκήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ταυτόχρονα με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις,  η Πολωνία προετοιμάζει ενεργά την υποδομή επιμελητείας για την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων προς ανατολική κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, δύο νέες βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης κατασκευάστηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Λαμβάνοντας υπόψη το δόγμα του ΝΑΤΟ, η Πολωνία προετοιμάζεται ενεργά να γίνει το κύριο φυλάκιο της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά.

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί έναν ακόμη στρατιωτικό κόμβο ανεφοδιασμού στη Πολωνία 

Η Λιμενική Αρχή του Szczecin και του Świnoujście (ZMPSiS) έχει συνάψει συμφωνία για την κοινή χρηματοδότηση ενός έργου για την κατασκευή κόμβου σιδηροδρομικής μεταφόρτωσης στη χερσόνησο Ostrow Grabowski. Αυτή είναι η επικράτεια του λιμανιού του Szczecin, που βρίσκεται κοντά στα Πολωνο-Γερμανικά σύνορα.

Να σημειωθεί ότι το έργο εκτιμάται στα 8,7 εκατ. ευρώ, και η συγχρηματοδότηση θα ανέλθει σε 4,3 εκατ. ευρώ. Το 50% των κονδυλίων θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του προγράμματος ανάπτυξης υποδομών μεταφορών Connecting Europe (CEF). Το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού «CEF Transport: Προσαρμογή του δικτύου TEN-T για διπλή πολιτική και αμυντική χρήση».

Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2024 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2026.

Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας νέος σιδηροδρομικός σταθμός μεταφόρτωσης έκτασης περίπου 11 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη επαναφόρτωση δύο αμαξοστοιχιών μήκους 750 μέτρων το καθένα.

Επιπλέον, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων ελλιμενισμού στο λιμάνι του Szczecin (ανακατασκευή της ράμπας ro-ro στο υπάρχον ανάχωμα), που θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση πλοίων με πλάτος έως 34 μέτρα, μήκος 240 μέτρα και βύθισμα έως 11 μέτρα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα στρατιωτικό έργο, δικαιούχος του οποίου θα είναι το ΝΑΤΟ, αφού οι ενέργειες στοχεύουν πρωτίστως στη διεύρυνση της δυνατότητας μεταφοράς και εφοδιασμού στρατευμάτων.

Χωρίς αμφιβολία, ο νέος στρατιωτικός κόμβος στη δυτική Πολωνία θα συμπληρώσει τον υπάρχοντα κόμβο logistics στα ανατολικά της χώρας, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Rzeszow, μέσω του οποίου η Ουκρανία προμηθεύεται επί του παρόντος μια ποικιλία στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η βάση μεταφόρτωσης στο Szczecin, χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ, θα επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες επιμελητείας του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέατρο επιχειρήσεων.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο κύβος ερρίφθη: Η Πολωνία καλεί στο Στρατό τους νέους 18-35 ετών - Το ΝΑΤΟ δημιουργεί νέα

Ο κύβος ερρίφθη: Η Πολωνία καλεί στο Στρατό τους νέους 18-35 ετών - Το ΝΑΤΟ δημιουργεί νέα "Γραμμή Μαζινό" 700 χλμ και ιδρύει "Στρατιωτική ζώνη Σέγκεν"

Για "κρυφή" επιστράτευση της Πολωνίας μιλούν οι Ρώσοι - Ο ρόλος της Ρουμανίας στην επίθεση του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

27.06.2024 | 22:27

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν:

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν: "State of the Art ισραηλινός πύραυλος πέρασε "ξυστά" από την Κρήτη και έπεσε ανοιχτά της Μάλτας" λένε οι Ρώσοι (χάρτης)

"H απόφαση μας θα επηρεάσει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή -Το Ιράν θα έχει πέντε ατομικές βόμβες σε ένα μήνα"

Ισραήλ

27.06.2024 | 21:14

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

ΝΑΤΟϊκό σχέδιο επτά σημείων για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας!

Ρωσία

27.06.2024 | 17:49

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας:

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας: "Είμαστε έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο" - Με Ρωσία ή ΝΑΤΟ θα συνταχθεί o «Επιτήδειος Ουδέτερος»;

Τρίτη επίσημη δήλωση μετά τους Β.Ορμπάν και Α.Βούτσιτς

Ένοπλες Δυνάμεις

27.06.2024 | 13:59

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Η κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα

Ουκρανία

27.06.2024 | 10:34

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Μεγάλες απώλειες σε Bradley και Abrams

Ουκρανία

27.06.2024 | 01:14

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το «Manta Ray» εναντίον των Στόλων Ρωσίας-Κίνας

ΗΠΑ

26.06.2024 | 22:18

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

"Θα σταλούν σε σφαγή" λένε οι ΗΠΑ

Ουκρανία

26.06.2024 | 20:13

Αεροσκάφος της

Αεροσκάφος της "Αποκάλυψης" E-6B Mercury εξέπεμψε σήμα για επείγουσα δράση προς πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Ohio SSBN ΒΔ της Νορβηγίας!

Πυρηνική ετοιμότητα των ΗΠΑ - Αποστολή TACAMO στη Νορβηγία

ΗΠΑ

26.06.2024 | 18:01

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Έκτακτα μέτρα παρακολούθησης της ραδιενέργειας

Ουκρανία

26.06.2024 | 14:07

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Η Ιορδανία αναπτύσσει και αυτή δυνάμεις στα σύνορά της με το Ισραήλ

Ισραήλ

26.06.2024 | 12:41

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και "φορούν" SM-6 στα F-18

Διαταγή NORAD για μεγάλη άσκηση της αεράμυνας στην Ουάσιγκτον

ΗΠΑ

26.06.2024 | 00:36

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν:

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν: "Πράσινο φως" για ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία - Ακολουθεί ΝΑΤΟϊκός Στρατός

Κατέρρευσε το μέτωπο και η επιστράτευση των Ουκρανών

Ουκρανία

25.06.2024 | 22:31

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Το Πεκίνο ρισκάρει ενεργοποίηση της Αμυντικής Συνθήκης ΗΠΑ-Φιλιππίνων

Ασία & Ειρηνικός

25.06.2024 | 20:52

"Η Ουκρανία θα ρίξει πυρηνική βόμβα" λέει η Ρωσία - Επιβεβαιώνει Βρετανός βουλευτής - «Φράγμα» στη ροή ΝΑΤΟϊκών πληροφοριών, κλείνουν 81 δυτικά ΜΜΕ

"Η βόμβα είναι σχεδόν έτοιμη - Μεταφέρoυν υλικά από Ρουμανία και Πολωνία"

Πυρηνικά

25.06.2024 | 19:05

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το "καζάνι του Τορέτσκ" παγιδεύοντας 10 Ουκρανικές Ταξιαρχίες

Με τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος απαντά η Ρωσία, στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, εν όψει ολικής κατάρρευσης του μετώπου

Ουκρανία

25.06.2024 | 16:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Ένωσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας με την υποδομή του ΝΑΤΟ!

Ρωσία

25.06.2024 | 13:35

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

Ευρώπη

25.06.2024 | 12:39

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; 

Βόρεια Κορέα

25.06.2024 | 01:46

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Οι Ρώσοι μιλούν για κρυφή κινητοποίηση 120.000 Πολωνών στρατιωτών

ΝΑΤΟ

24.06.2024 | 23:42