Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική – Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; 

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική – Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;
Αλέξανδρος Μπούφεσης 25.06.2024 | 01:46

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επερχόμενη μείζονα κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τις συνομιλίες που είχαν με Κινέζους ομολόγους τους.

Οι τρεις έφοδοι βορειοκορεατικών δυνάμεων εντός της Νότιας Κορέας, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας του ρωσικού Ναυτικού στον Ειρηνικό, οι νέες αμυντικές γραμμές με χαρακώματα και τείχη που κατασκευάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς και οι τελευταίες πυραυλικές δοκιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Νέο μέτωπο: Έφοδος βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ν.Κορέα με το Αμυντικό Σύμφωνο σε ισχύ και τον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού σε θέσεις βολής (vid)

Αν πράγματι ανοίξει και αυτό το μέτωπο, και δεδομένου ότι είναι θέμα ημερών η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, τότε η παγκοσμιοποίηση της σύγκρουσης που ξεκίνησε από την Ουκρανία, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να διαχειριστούν τρίτο μέτωπο;

Δείτε στο βίντεο, την τελευταία μαζική εκτόξευση 18 βαλλιστικών πυραύλων KN-25 εμβέλειας 380 χλμ

Μείζονα κρίση στην Κορεατική Xερσόνησο;

Η Κίνα, παρά τη δημόσια συμμαχία της με τη Ρωσία, ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ενθαρρυνθεί να ξεκινήσει μια περιφερειακή κρίση μετά την επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ δήλωσε ότι η Κίνα έχει δείξει σε αλληλεπιδράσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι «ανήσυχη» μετά την υπογραφή της Αμυντικής συμφωνίας του Β.Πούτιν με την Πιονγκγιάνγκ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η Κίνα πιθανώς ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα θα ενθαρρυνθεί με κάποιο τρόπο να προχωρήσει σε προκλητικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση στη Βορειοανατολική Ασία», δήλωσε ο Κάμπελ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα: Τείχη υψώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στα συνορα – Τί δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Ο ίδιος επεσήμανε την αύξηση στρατιωτικών επεισοδίων μικρής κλίμακας από τη Βόρεια Κορέα στα σύνορά της με τον Νότο, καθώς και την «πραγματικά προκλητική γλώσσα» και την «απόλυτη σαφή αποφασιστικότητα» της Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τη διπλωματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία θέλει να υποστηρίξει περισσότερο τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένου στο πυρηνικό μέτωπο, είπε ο Κάμπελ.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σύνολο εξελίξεων και το παρακολουθούμε», είπε ο Κάμπελ.

Ο Κάμπελ είπε ότι ενώ η Κίνα και η Ρωσία ήταν ενωμένες στον ανταγωνισμό με τη Δύση, οι δύο δυνάμεις έχουν διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τη Βόρεια Κορέα αλλά και για τους δεσμούς του Πεκίνου με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα υπάρξει, στο μέλλον, αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», είπε ο Κάμπελ.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, είπε ο Κάμπελ, η Κίνα έχει το πάνω χέρι και μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύεται από τη Ρωσία υποβρύχια ή άλλες τεχνολογίες στις οποίες η Μόσχα παραμένει πιο προηγμένη.

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Βόρειας Κορέας; 

Στο ενδεχόμενο όλα να μην είναι ρόδινα μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, ειδικά μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Βόρεια Κορέα, αναφέρθηκε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης για την Ασία, Danny Russel, που υπηρέτησε κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Russel είπε πως σε βάθος χρόνου το Πεκίνο ίσως να χάσει την επιρροή που έχει στο καθεστώς των Κιμ, της Βόρειας Κορέας και γι αυτό τον λόγο ενδεχομένως να βλέπει την πρόσφατη επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιανγκ, ως απειλή. Μάλιστα αναφέρθηκε με τα συγκεκριμένα λόγια για την Κίνα, ως ο “Μεγάλος Χαμένος” σε βάθος χρόνου.

Χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, προς το παρόν, η Κίνα παρακολουθεί στενά, ενώ παράλληλα κρατάει αποστάσεις, καθώς Ρωσία και Βόρεια Κορέα, έρχονται πιο κοντά, έχοντας μια καινούρια αμυντική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα όλου του θεάτρου Ασίας-Ειρηνικού.

Μέχρι τώρα, το καθεστώς της Πιονγιανγκ λειτουργούσε με το “λουρί της Κίνας”, δημιουργώντας κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή, όταν η Κίνα συναινούσε φυσικά, και στην συνέχεια η Ουάσιγκτον έπρεπε να στραφεί στην Κίνα, προκειμένου να διαμεσολαβήσει και να “τραβήξει το λουρί των Κιμ”, παραχωρώντας βέβαια, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι, διπλωματικά αντικρίσματα.

Σε αυτή την διμερή σχέση τώρα, παρεμβάλλεται η Ρωσία, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί να παραστρατήσει, η Ουάσιγκτον πρέπει να μεσολαβήσει στην Κίνα, η οποία θα πρέπει να μιλήσει και με την Ρωσία.

Η φιλοσοφία μέχρι τώρα ήταν να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα και ένα αντιστάθμισμα απέναντι στην Αμερική και τους συμμάχους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει σοβαρά, πέραν από τυπικές, γι αυτές τις καταστάσεις, δηλώσεις, όπως “στόχος είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική χερσόνησο και η προώθηση μιας πολιτικής επίλυσης στο χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η συγκεκριμένη δήλωση χαρακτηρίστηκε ως πολύ χλιαρή από τον Victor Cha, αντιπρόεδρο για θέματα Ασίας και Ειρηνικού στο CSIN (Center for Strategic and International Studies). “Κάθε επιλογή είναι μια κακή επιλογή”, συνέχισε ο Victor Cha, “είτε δεν είσαι σε θέση να πάρεις μια απόφαση, λόγω πολλών και κραταιών αντιφατικών απόψεων, είτε δεν ξέρεις πώς να αξιολογήσεις την κατάσταση.

Η δεύτερη επιλογή δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς η Κίνα γνωρίζει και θυμάται την Αμερικανό-Σινική προσέγγιση, η οποία συνελήφθη και ενορχηστρώθηκε από τον μεγάλο διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ.

Ούτε ξεχνάει τα “πέτρινα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης”, στην διάρκεια των οποίων είχαν λάβει χώρα τοπικές συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και πρώην ΕΣΣΔ. Εντούτοις υπάρχουν πολλοί στο Πεκίνο, που θεωρούν πως δεν είναι ώρα να επικρατούν τέτοιου είδους ανησυχίες, από την στιγμή που ο σκοπός του παρόντος είναι να απωθηθούν τα πλοκάμια της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Από την άλλη η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να παραχωρήσει τέτοιου είδους επιρροή στην Ρωσία, με μια Πιονγιάνγκ που ορμώμενη από το αμυντικό σύμφωνο θα μπορούσε να γίνει μια αχαλίνωτη πυρηνική δύναμη στο κατώφλι της Κίνας.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η Κίνα επιθυμεί την εισαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία από την Ευρώπη στην Ασία, που σημαίνει πως η Βόρεια Κορέα είναι ήδη χωμένη μέχρι τον λαιμό, από τις απανωτές αποστολές οπλισμού στο θέατρο της Ουκρανίας. Το αναφέραμε και πιο πάνω, το λουρί το έσφιγγαν οι Κινέζοι, όταν ο Κιμ πήγαινε για το κάτι παραπάνω, σε θέματα οπλισμού και τεχνολογίας για παράδειγμα.

Όπως και να έχει, όμως, η Κίνα σέρνεται ολοένα και περισσότερο σε μια ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, έχοντας υιοθετήσει μια ενιαία γραμμή με την Ρωσία, τόσο στο ουκρανικό, όσο και σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από θεσμούς, οι οποίοι παρακάμπτουν το δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιδιώκονται από την Κίνα, στην Ασία και στον Ειρηνικό, μπορεί να αποτελέσουν άκαρπες προσπάθειες, αφού κάποια στιγμή η Κίνα θα πρέπει να αποφασίσει με ποιό μέτωπο συντάσσεται ολοκληρωτικά.

 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν:

Το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν: "State of the Art ισραηλινός πύραυλος πέρασε "ξυστά" από την Κρήτη και έπεσε ανοιχτά της Μάλτας" λένε οι Ρώσοι (χάρτης)

"H απόφαση μας θα επηρεάσει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή -Το Ιράν θα έχει πέντε ατομικές βόμβες σε ένα μήνα"

Ισραήλ

27.06.2024 | 21:14

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων: Oι Ρώσοι διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από ΗΠΑ και ΕΕ - Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας μελών του Κρεμλίνου

ΝΑΤΟϊκό σχέδιο επτά σημείων για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας!

Ρωσία

27.06.2024 | 17:49

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας:

Διακήρυξη ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας Τουρκίας: "Είμαστε έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο" - Με Ρωσία ή ΝΑΤΟ θα συνταχθεί o «Επιτήδειος Ουδέτερος»;

Τρίτη επίσημη δήλωση μετά τους Β.Ορμπάν και Α.Βούτσιτς

Ένοπλες Δυνάμεις

27.06.2024 | 13:59

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Προετοιμασίες για εντατικοποίηση των επιθέσεων σε Τσάσοβ Γιαρ και Ποκρόβσκ - «Κλειδί» ο αυτοκινητόδρομος P79 για την ανακατάληψη του Ιζιούμ

Η κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα

Ουκρανία

27.06.2024 | 10:34

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Συντριβή του ουκρανικού μετώπου σε βάθος χλμ: Η πρώτη μεγάλη ρωσική προέλαση από την έναρξη του πολέμου - Έπεσαν Σοκόλ, Καρλόφκα, Γεβγκενόφκα

Μεγάλες απώλειες σε Bradley και Abrams

Ουκρανία

27.06.2024 | 01:14

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν «άκρως απόρρητα» όπλα κατά Ρωσίας: Θα σηκώσουν όλο το βάρος σε μια σύρραξη αναφέρει έκθεση - Η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα...

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το «Manta Ray» εναντίον των Στόλων Ρωσίας-Κίνας

ΗΠΑ

26.06.2024 | 22:18

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

Εξέλιξη-εφιάλτης για Κίεβο: Η Βόρεια Κορέα στέλνει τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντονμπάς με απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων!

"Θα σταλούν σε σφαγή" λένε οι ΗΠΑ

Ουκρανία

26.06.2024 | 20:13

Αεροσκάφος της

Αεροσκάφος της "Αποκάλυψης" E-6B Mercury εξέπεμψε σήμα για επείγουσα δράση προς πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Ohio SSBN ΒΔ της Νορβηγίας!

Πυρηνική ετοιμότητα των ΗΠΑ - Αποστολή TACAMO στη Νορβηγία

ΗΠΑ

26.06.2024 | 18:01

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το σταθμό ελέγχου ραδιενέργειας της Ζαπορίζια: Ο Λ.Όστιν κάλεσε τον Α.Μπελούσοφ - H Ρωσία ετοιμάζει κινητά καταφύγια

Έκτακτα μέτρα παρακολούθησης της ραδιενέργειας

Ουκρανία

26.06.2024 | 14:07

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Ο Νετανιάχου προχωρά σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης: Ο IDF δημιουργεί τεράστιες αποθήκες τροφίμων και αναπτύσσει δυνάμεις σε Γκολάν και Λίβανο

Η Ιορδανία αναπτύσσει και αυτή δυνάμεις στα σύνορά της με το Ισραήλ

Ισραήλ

26.06.2024 | 12:41

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ: Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης - Επανεξοπλίζουν 30 B-52 με πυρηνικά και "φορούν" SM-6 στα F-18

Διαταγή NORAD για μεγάλη άσκηση της αεράμυνας στην Ουάσιγκτον

ΗΠΑ

26.06.2024 | 00:36

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν:

Άρση της De Facto απαγόρευσης από Τ. Μπάιντεν: "Πράσινο φως" για ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία - Ακολουθεί ΝΑΤΟϊκός Στρατός

Κατέρρευσε το μέτωπο και η επιστράτευση των Ουκρανών

Ουκρανία

25.06.2024 | 22:31

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Κινεζικός Στόλος εισέβαλε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων: Οι ΗΠΑ απαντούν με πυραύλους PrSM εμβέλειας 400 χλμ - Έπληξαν με επιτυχία το USS Cleveland

Το Πεκίνο ρισκάρει ενεργοποίηση της Αμυντικής Συνθήκης ΗΠΑ-Φιλιππίνων

Ασία & Ειρηνικός

25.06.2024 | 20:52

"Η Ουκρανία θα ρίξει πυρηνική βόμβα" λέει η Ρωσία - Επιβεβαιώνει Βρετανός βουλευτής - «Φράγμα» στη ροή ΝΑΤΟϊκών πληροφοριών, κλείνουν 81 δυτικά ΜΜΕ

"Η βόμβα είναι σχεδόν έτοιμη - Μεταφέρoυν υλικά από Ρουμανία και Πολωνία"

Πυρηνικά

25.06.2024 | 19:05

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το

Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το "καζάνι του Τορέτσκ" παγιδεύοντας 10 Ουκρανικές Ταξιαρχίες

Με τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος απαντά η Ρωσία, στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, εν όψει ολικής κατάρρευσης του μετώπου

Ουκρανία

25.06.2024 | 16:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ενοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Θα βομβαρδίσει τον πολωνικό σιδηρόδρομο που ενώνει Ουκρανία με ΝΑΤΟ για μεταφορές δυνάμεων και όπλων!

Ένωσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας με την υποδομή του ΝΑΤΟ!

Ρωσία

25.06.2024 | 13:35

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Για απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Ορμπάν μιλούν οι Ρώσοι - Εμβόλισαν την αυτοκινητοπομπή του αρχηγού της ουγγρικής κυβέρνησης

Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

Ευρώπη

25.06.2024 | 12:39

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική - Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο;

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; 

Βόρεια Κορέα

25.06.2024 | 01:46

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Η Πολωνία κατακλύζεται από κόμβους επιμελητείας και ΝΑΤΟϊκές βάσεις για την τελική μάχη με Ρωσία: Ανάπτυξη Μεραρχίας και Ταξιαρχίας στο Διάδρομο Suwalki!

Οι Ρώσοι μιλούν για κρυφή κινητοποίηση 120.000 Πολωνών στρατιωτών

ΝΑΤΟ

24.06.2024 | 23:42

Απέτυχε παταγωδώς η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ από τον Β' Π.Π.: Οι Χούθι κτυπούν ελληνόκτητα πλοία - Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία, Κίνα

Απέτυχε παταγωδώς η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ από τον Β' Π.Π.: Οι Χούθι κτυπούν ελληνόκτητα πλοία - Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία, Κίνα

Οι Χούθι έπληξαν και δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο - Οι επιθέσεις σε πλήρη ευθυγράμμιση με ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα

Μέση Ανατολή

24.06.2024 | 21:50