Ορόσημο: Ο “Προμηθέας” αναχαίτισε υπερηχητικούς Avangard δίνοντας πλεονέκτημα πρώτου πλήγματος στη Ρωσία – “Mπάζει” η ασπίδα των ΗΠΑ

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι S-500

Ορόσημο: Ο “Προμηθέας” αναχαίτισε υπερηχητικούς Avangard δίνοντας πλεονέκτημα πρώτου πλήγματος στη Ρωσία – “Mπάζει” η ασπίδα των ΗΠΑ
Ευάγγελος Λ. 25.04.2024 | 04:27

Πριν λίγα 24ωρα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ.Σοιγκού, ανακοίνωσε ότι φέτος τίθεται σε υπηρεσία το σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus, η ασπίδα της Μόσχας. Της επίσημης ανακοίνωσης προηγήθηκε η ενημέρωση περί αναχαίτισης υπερηχητικών στόχων από σύστημα S-500 μεταξύ των οποίων και πυραύλων Avangard, ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η Ρωσία.

Αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε πρόκειται για ιστορικό γεγονός, ένα παγκόσμιο ορόσημο, καθώς καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αναχαιτίσει υπερηχητικά όπλα έστω και σε δοκιμές. Για παράδειγμα οι αντιβαλλιστικές ασπίδες των ΗΠΑ, THAΑD και AEGIS BMD δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ εναντίον υπερηχητικών όπλων καθώς οι ΗΠΑ… δεν διαθέτουν ακόμη.

Διαθέτουν όμως οι Ρώσοι, Kinzhal, Zircon, Avangard, και αυτό είναι πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.

Συνδυαστικά, τα δύο αυτά αμυντικά και επιθετικά οπλικά συστήματα δίνουν πλεονέκτημα πρώτου πλήγματος στην Ρωσία. Η Μόσχα έχει τον τρόπο να διαρρήξει την αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ και έχει τον τρόπο να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Ίσως τελικά οι πληροφορίες των ΗΠΑ περί τοποθέτησης και πυροδότησης αντι-δορυφορικού όπλου στο διάστημα να μην ήταν τυχαίες.

Σε υπηρεσία τα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας

Το πιο σημαντικό: H Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στο να θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλα τα στρατηγικά της όπλα εν μέσω αυξημένης πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η Ρωσία τα τελευταία δύο έτη, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μια σειρά στρατηγικών όπλων όπως οι RS-28 Sarmat, Avangard  και τώρα oι S-500.

Οι S-500, οι οποίοι θα αναπτυχθούν πρώτα στην Μόσχα, θεωρούνται απαραίτητοι για να αναχαιτίσουν πιθανή αντεπίθεση από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

  • Οι Avangard μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα, 27 Mach, δηλαδή 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα. Είναι μη ανασχέσιμοι από όλα τα τωρινά αμυντικά μέσα των ΗΠΑ καθώς έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε ελιγμούς εν ώρα πτήσης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Μόσχας, ο πολυηχητικός πύραυλος με όχημα ολίσθησης εκτοξεύεται έξω από την ατμόσφαιρα της γης και στη συνέχεια μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στον κόσμο σε λιγότερο από 30 λεπτά.

  • Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat, τέθηκε πρόσφατα σε υπηρεσία. Ο Sarmat μπορεί να φέρει οπλικό φορτίο μέχρι 10 τόνων με 10 βαριές ή 15 ελαφρύτερες κεφαλές MIRV ή 3 πολυηχητικά βλήματα Avangard (HGV)ή συνδυασμό όλων των παραπάνω. Διαθέτει αντίμετρα για την αντιμετώπιση της εχθρικής αεράμυνας ενώ δεν εντοπίζεται εύκολα από τα αμερικανικά μέσα επιτήρησης και τα αμυντικά συστήματα.

Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD).

  • Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα δοκίμασε πέρυσι τον πύραυλο 9Μ730 Burevestnik.
  • Οι περιπολίες MiG-31 με υπερηχητικούς Kh-47M2 Kinzhal έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Οι Kh-47M2 Kinzhal μπορούν επίσης να φέρουν πυρηνικό φορτίο.

Το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση για την τορπίλη Poseidon, κάτι που δεν θα αργήσει να γίνει.

Οι S-500 αναχαίτισαν Avangard και Sineva

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς, το σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus υποβλήθηκε σε εξαντλητικές δοκιμές για να αξιολογηθεί η ικανότητά του έναντι πολυηχητικών στόχων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το S-500 εντόπισε και αναχαίτισε με επιτυχία διάφορους πολυηχητικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Avangard των 27 Mach.

Οι δυνατότητες του συστήματος επεκτείνονται στην εμπλοκή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και σε αεροδιαστημικές απειλές.

Το τελευταίο στάδιο της δοκιμής του συγκροτήματος S-500 πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, όταν ο Προμηθέας έπληξε τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο SLBM R-29RMU2 Sineva ο οποίος εκτοξεύτηκε από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. 

Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από το εκπαιδευτικό κέντρο Chizha που βρίσκεται στην περιοχή του Αρχάγγελσκ.

Οι φάσεις δοκιμών του συστήματος S-500 σχεδιάστηκαν σχολαστικά για να επικυρωθούν οι επιχειρησιακές του προδιαγραφές, ιδιαίτερα η ικανότητά του να αντιμετωπίζει υπερηχητικά όπλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στη σύγχρονη τεχνολογία πολέμου.

Αυτά τα όπλα είναι γνωστά για την υψηλή ταχύτητα, την ικανότητα ελιγμών και την ικανότητά τους να αποφεύγουν τα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το S-500 Prometheus έχει εκπληρώσει όλες τις αναμενόμενες παραμέτρους επιδόσεων κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις μελλοντικές εναέριες απειλές.

Η ικανότητα του συστήματος να εμπλέκει υπερηχητικούς στόχους σηματοδοτεί ουσιαστικά ένα σημαντικό ορόσημο στην τεχνολογία αεράμυνας, τοποθετώντας τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή των δυνατοτήτων πυραυλικής άμυνας.

Μπαίνει σε υπηρεσία ο “Προμηθέας” της Μόσχας – Τι γνωρίζουμε για το σύστημα S-500

Ο ρωσικός στρατός θα παραλάβει τα πρώτα συστήματα αεράμυνας S-500 μέσα στο 2024, ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια επίσημης ενημέρωσης.

Μαζί με τους S-500, η Ρωσία θα ενισχύσει τις δυνάμεις αεράμυνας της με περισσότερα συστήματα S-400, S-300V4, Buk-M3, και Tor-M2U. Επίσης, το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε και την παράδοση σταθμών ραντάρ «νέας γενιάς».

«Φέτος, τα στρατεύματα θα λάβουν τα πρώτα συστήματα αεράμυνας S-500 επόμενης γενιάς σε δύο τροποποιήσεις:

πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα άμυνας αντιβαλλιστικών πυραύλων», ανακοίνωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού.

Το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει αποτελεσματικά, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, απειλών και στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Το βεληνεκές του συστήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει τα 600 χιλιόμετρα. ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

Χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων, όπως την οικογένεια των πυραύλων 48N6 και τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους.

Η κατά τους Ρώσους αποτελεσματικότητα του S-500 έναντι πολυηχητικών στόχων οφείλεται στο προηγμένο ραντάρ και στα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες που διαθέτει. Έτσι παρέχεται ακριβής καθοδήγηση. Το S-500 Prometheus αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.

-Το σύστημα έχει εμβέλεια έως και 600 km, και δυνατότητα ανίχνευσης στόχων σε απόσταση έως και 800 km.

-Το S-500 μπορεί ταυτόχρονα να στοχεύσει έως και 10 βαλλιστικούς υπερηχητικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 7 km/s.

-Μπορεί επίσης να επιτεθεί σε στόχους που πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες

-Η εμβέλεια του S-500 είναι επαρκής για να απενεργοποιήσει εχθρικούς πυραύλους, διαστημικά σκάφη και πλατφόρμες τροχιακών όπλων στο διάστημα σε χαμηλές τροχιές.

-Οι πύραυλοι αναχαίτισης του συστήματος πραγματοποιούν ελιγμούς κατά την πτήση και διαθέτουν ανεξάρτητα στοιχεία ραντάρ που τους επιτρέπουν να εμπλακούν σε κινητικές επιθέσεις.

-Το S-500 μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο δίκτυο αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας μαζί με τα S-400, S-300VM4, S-350 Vityaz και άλλα συστήματα.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα:

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα: "Ποιες δεσμεύσεις δεν τήρησε το ΝΑΤΟ - Γιατί ένας μεγάλος πόλεμος είναι πιθανός" (vid)

"Το ΝΑΤΟ μας εξαπάτησε - Ποιες ήταν οι 3 δεσμεύσεις του"

Ρωσία

03.05.2024 | 03:04

Τελείωσαν όλα για το Κίεβο: Oι Ρώσοι Στρατηγοί έκαναν ματ με 3 κινήσεις και μπαίνουν Κραματόρσκ - Ξεκίνησε η Φάση Β' του ρωσικού Σχεδίου

Τελείωσαν όλα για το Κίεβο: Oι Ρώσοι Στρατηγοί έκαναν ματ με 3 κινήσεις και μπαίνουν Κραματόρσκ - Ξεκίνησε η Φάση Β' του ρωσικού Σχεδίου

Ρωσική "Iron Fist" κτυπά την "καρδιά" των Ουκρανών στο Ντονμπάς

Ουκρανία

02.05.2024 | 23:31

Ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις Alpha και Vympel διείσδυσαν σε Χάρκοβο και Οδησσό: Ανατινάχτηκαν φάλαγγες, αποθήκες με Storm Shadow, Himars κτλ

Ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις Alpha και Vympel διείσδυσαν σε Χάρκοβο και Οδησσό: Ανατινάχτηκαν φάλαγγες, αποθήκες με Storm Shadow, Himars κτλ

Επιχειρήσεις δολιοφθοράς πριν την μεγάλη επίθεση

Ουκρανία

02.05.2024 | 20:27

Στην επέτειο της σφαγής της Οδησσού η Ρωσία δίνει την χαριστική βολή στο Κίεβο:

Στην επέτειο της σφαγής της Οδησσού η Ρωσία δίνει την χαριστική βολή στο Κίεβο: "Η πόλη θα απελευθερωθεί σύντομα" - Με τη πλάτη στο τοίχο η Γαλλία

Η Μόσχα πετάει το γάντι στον Ε.Μακρόν - Tί θα πράξει πλέον το ΝΑΤΟ;

Ουκρανία

02.05.2024 | 17:24

Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα στην Οδησσό: Boμβαρδίστηκαν φορτία ΝΑΤΟϊκών όπλων, το Αρχηγείο της Διοίκησης «Νότος» και άλλοι στόχοι

Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα στην Οδησσό: Boμβαρδίστηκαν φορτία ΝΑΤΟϊκών όπλων, το Αρχηγείο της Διοίκησης «Νότος» και άλλοι στόχοι

Κτυπήθηκαν υπόγειες αποθήκες οπλισμού στο Νικολάεφ

Ουκρανία

02.05.2024 | 01:32

Oι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν Ραμποτίνο και Ουροζάιν: Su-34 σε διαμόρφωση

Oι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν Ραμποτίνο και Ουροζάιν: Su-34 σε διαμόρφωση "beast mode" έριξαν τόνους βομβών στις ουκρανικές θέσεις

Το Κίεβο παραπαίει - Ρωσική αντεπίθεση και στη Ζαπορίζια!

Ουκρανία

01.05.2024 | 23:58

Μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των Ουκρανών: Οι ρωσικές Στρατιές πήραν Αρχανγκέλσκ - Νεταίλοβο και επιτίθενται στην Νοβοαλεξαντρόφκα!

Μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των Ουκρανών: Οι ρωσικές Στρατιές πήραν Αρχανγκέλσκ - Νεταίλοβο και επιτίθενται στην Νοβοαλεξαντρόφκα!

Κομμάτια η αμυντική γραμμή Σίρσκι δυτικά της Αβντίφκα

Ουκρανία

01.05.2024 | 21:28

Επιχείρηση

Επιχείρηση "κεραυνός" Ρώσων Spetsnaz και VDV στο φλεγόμενο Τσασόβ Γιαρ: Οι Ουκρανοί έχασαν την κύρια αμυντική διάταξη μέσα σε ελάχιστα λεπτά!

Σκοτώθηκε η επίλεκτη ομάδα "Rangers" των Ουκρανών

Ουκρανία

01.05.2024 | 17:38

H Πολωνία οδεύει σε πόλεμο με τη Ρωσία: Επίσημο αίτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων - Τρομάζει ο χρησμός της CIA για την Βαρσοβία (vid)

H Πολωνία οδεύει σε πόλεμο με τη Ρωσία: Επίσημο αίτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων - Τρομάζει ο χρησμός της CIA για την Βαρσοβία (vid)

F-35 με πυρηνικές βόμβες B61-12 δίπλα στη Ρωσία

Πυρηνικά

30.04.2024 | 23:56

Τελεσίγραφο Μόσχας: Yπερηχητικοί πύραυλοι στοχοποίησαν τις βάσεις Ρουμανίας και Πολωνίας - Σχεδιάζουν επιδρομές ουκρανικών F-16 από τον ΕΕΧ του ΝΑΤΟ

Τελεσίγραφο Μόσχας: Yπερηχητικοί πύραυλοι στοχοποίησαν τις βάσεις Ρουμανίας και Πολωνίας - Σχεδιάζουν επιδρομές ουκρανικών F-16 από τον ΕΕΧ του ΝΑΤΟ

"Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι προπαγάνδα - Θα κτυπήσουμε με ότι διαθέτουμε"

Ρωσία

30.04.2024 | 21:04

Ειδική σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για τη Βαλτική: Ρωσικά συστήματα EW «βομβαρδίζουν» όλα τα κράτη της περιοχής προκαλώντας «No Fly Zone» - Διακόπηκαν πτήσεις

Ειδική σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για τη Βαλτική: Ρωσικά συστήματα EW «βομβαρδίζουν» όλα τα κράτη της περιοχής προκαλώντας «No Fly Zone» - Διακόπηκαν πτήσεις

Προβλήματα σε χιλιάδες πλοία και αεροσκάφη

Βαλτική

30.04.2024 | 17:58

Παραδοχή

Παραδοχή "βόμβα" από τον Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: Ποια δυτικά όπλα απέτυχαν παταγωδώς στην Ουκρανία και γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ (vid, upd)

"Απέτυχαν ορισμένα ΝΑΤΟϊκά συστήματα - Πώς οι Ρώσοι τα σίγησαν"

ΗΠΑ

30.04.2024 | 00:40

"Κλείδωσαν" Χάρκοβο, Νικολάεφ και Οδησσός: Με «μαγικό» τρόπο ο Β.Πούτιν εμφάνισε αεροπορική βάση στο Μπέλγκοροντ και Στόλο στο Δνείπερο

Θα υποστηρίξουν επιθετικές επιχειρήσεις σε Χάρκοβο, Νικολάεφ, Οδησσό

Ουκρανία

29.04.2024 | 23:22

Πλησιάζει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων από τις δυνάμεις «Ν» - Νεκροί δεκάδες μισθοφόροι

Πλησιάζει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων από τις δυνάμεις «Ν» - Νεκροί δεκάδες μισθοφόροι

Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση

Ουκρανία

29.04.2024 | 20:06

Σφυροκόπημα ουκρανικών θέσεων με βόμβες διασποράς: Εξαϋλώθηκαν 45 κέντρα ελέγχου drones - Iskander-M κατέστρεψε Bunker με UAV στο Ντνίπρο

Σφυροκόπημα ουκρανικών θέσεων με βόμβες διασποράς: Εξαϋλώθηκαν 45 κέντρα ελέγχου drones - Iskander-M κατέστρεψε Bunker με UAV στο Ντνίπρο

"Αποστρατικοποίηση" του ουκρανικού Στρατού!

Ουκρανία

29.04.2024 | 16:50

Σφαγή ουκρανικών Μονάδων: 8.000 απώλειες σε επτά ημέρες κατέγραψε το Κίεβο - Εξαϋλώθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών

Σφαγή ουκρανικών Μονάδων: 8.000 απώλειες σε επτά ημέρες κατέγραψε το Κίεβο - Εξαϋλώθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών

Το ρωσικό πυροβολικό "θερίζει" συγκεντρώσεις προσωπικού

Ουκρανία

28.04.2024 | 21:13

Χαοτική υποχώρηση των Ουκρανών: Eγκλωβίστηκαν Μονάδες - Ο ρωσικός Στρατός πήρε το Κεραμίκ, μπήκε στο Αρχανγκέλσκ και προελαύνει!

Χαοτική υποχώρηση των Ουκρανών: Eγκλωβίστηκαν Μονάδες - Ο ρωσικός Στρατός πήρε το Κεραμίκ, μπήκε στο Αρχανγκέλσκ και προελαύνει!

Νοβοκαλίνοβο, Σεμενόβκα και Μπερτούτσι πέρασαν υπό ρωσικό έλεγχο

Ουκρανία

27.04.2024 | 21:15

Ντόμινο εξελίξεων στο ΒΑ Χάρκοβο: Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλόβκα και απειλούν με άμεση κατάρρευση την άμυνα του Κουπιάνσκ!

Ντόμινο εξελίξεων στο ΒΑ Χάρκοβο: Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλόβκα και απειλούν με άμεση κατάρρευση την άμυνα του Κουπιάνσκ!

Σε δίλημμα το Κίεβο - Οι Ρώσοι άνοιξαν νέο μεγάλο μέτωπο!

Ουκρανία

27.04.2024 | 18:06

Foreign Affairs:

Foreign Affairs: "Εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες και αξιωματικοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Ήταν χειριστές των δυτικών συστημάτων αεράμυνας"

Πεθαίνουν όταν η Ρωσία καταστρέφει τα δυτικά συστήματα αεράμυνας!

ΝΑΤΟ

26.04.2024 | 20:17

Eπιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα:

Eπιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα: "Πράσινο φως" στο Κίεβο για επίθεση στη γέφυρα του Κερτς με ATΑCMS - "Κλειδί' οι κρουζ Taurus

Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στην Κριμαία και την Γέφυρα του Κερτς

ΝΑΤΟ

26.04.2024 | 18:05