Επιτάχυνση εξελίξεων: Σχέδιο ρωσικής προέλασης στην Οδησσό – Κτύπημα Μόσχας στη Μολδαβία με Ανεξαρτησία Γκαγκαουζίας και Υπερδνειστερίας

Ο ρωσικός Στρατός θα διαβεί τον Δνείπερο

Επιτάχυνση εξελίξεων: Σχέδιο ρωσικής προέλασης στην Οδησσό – Κτύπημα Μόσχας στη Μολδαβία με Ανεξαρτησία Γκαγκαουζίας και Υπερδνειστερίας
Βασίλης Καπούλας 10.04.2024 | 20:15

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Μολδαβία καθώς ο ρωσικός Στρατός ξεκίνησε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μεγάλες ασκήσεις στην περιοχή της Χερσώνας για την διάβαση του Δνείπερου με τελικό στόχο το Νικολάεφ και την Οδησσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και σχετικό βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο ρωσικός Στρατός ασκήθηκε σε επιθετικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας γέφυρες ζεύξης για την διάβαση του υδάτινου κωλύματος του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας.

Το σενάριο της άσκησης που ολοκληρώθηκε προέβλεπε:

  •  Απόκρουση επίθεσης από εχθρικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διακόψουν την κίνηση μιας φάλαγγας στρατιωτικού εξοπλισμού.
  •  Συναρμολόγηση πορθμείων που μεταφέρθηκαν με οχήματα Ural-532361 (PP-2005).
  • Διέλευση οχημάτων μέσω υδάτινου φράγματος με ρυμουλκό μηχανοκίνητο σκάφος BMK-460.
  •  Μεταφορά διμοιρίας  στον πλωτό μεταφορέα PTS-2.

Οι ασκήσεις έδειξαν την ετοιμότητα του ρωσικού στρατού να ξεπεράσει τα υδάτινα εμπόδια στην πιο δύσκολη κατάσταση μάχης.

“Ο εχθρός δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον Δνείπερο” σχολίασε σχετικά Ρώσος αξιωματούχος.

Δείτε εδώ το βίντεο

Η Γκαγκαουζία ζητά βοήθεια από τον Β.Πούτιν

Η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία, Evgenia (ή Yevgenia) Gutsul, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ria Novosti, αποκάλυψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη διαβεβαίωσε σε μια συνάντηση τον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα υποστηρίζει πάντα αυτήν την περιοχή!

«Ευτυχώς, ο Πούτιν αντέδρασε με τέτοιο τρόπο που μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι πάντα με τον λαό της Γκαγκαουζίας και θα υποστηρίζει πάντα τους στόχους του

Ανεξάρτητα από το πώς οι αρχές του Κισινάου κινούνται ενάντια στην αυτονομία των Γκαγκαούζων, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μας στηρίξει: θα μας στηρίξει τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη.

Εάν η Μολδαβία ενωθεί με τη Ρουμανία και αντιδράσει στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γκαγκαουζίας στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις, τότε θα στραφούμε για βοήθεια προς όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Ρωσική κίνηση κατά της Μολδαβίας – Οικονομικά ανεξάρτητη η Γκαγκαουζία

Η άσκηση του ρωσικού Στρατού εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα έντασης γύρω από την Μολδαβία και την Οδησσό.

Η Μόσχα αποφάσισε να ενισχύσει την οικονομική αυτονομία της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας από την Μολδαβία. Πλέον η πληρωμή των μισθών σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα θα γίνονται μέσω της τράπεζα της Μόσχας Promsvyazbank (PSB).

Η Γκαγκαουζία είναι μια αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας με πρωτεύουσα το Κομράτ και η εκπρόσωπός της, Ευγενία Γκούτσουλ, στις αρχές Μαρτίου επισκεπτόμενη τη Μόσχα συζήτησε με τον πρόεδρο Πούτιν για απευθείας προμήθειες φυσικού αερίου στην σε μειωμένες τιμές. Όπως είχε δηλώσει η ίδια υπάρχει πλήρης κατανόηση και υποστήριξη μεταξύ των πλευρών για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Economist «εάν οι κρατικοί υπάλληλοι της Γκαγκαουζίας αρχίσουν να λαμβάνουν χρήματα μέσω της Promsvyazbank (PSB), η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα χάσει την οικονομική μόχλευση έναντι του Κομράτ. Η Ρωσία ενισχύει έτσι την ανεξαρτησία της αυτονομίας και σχηματίζει συνασπισμό κατά της Μάγια Σαντού, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Λίζαν στην εφημερίδα VZGLYAD.

Μάλιστα, η μοσχοβίτικη τράπεζα PSB ανέφερε ότι θα ανοίξει λογαριασμούς για κρατικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους της Γκαγκαουζίας.

«Πιθανότατα, θα δούμε μια σύνδεση παρόμοια με αυτή που έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της τελευταίας είναι ήδη ενσωματωμένο με τη Μόσχα. Στο Κομράτ, προφανώς, τα χρήματα θα έρθουν από τη Ρωσία. Επιπλέον, το εξωτερικό εμπόριο της αυτονομίας θα συνδεθεί επίσης με το PSB», πιστεύει ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Λίζαν.

«Αλλά κάτι άλλο είναι σημαντικό εδώ – εάν οι κρατικοί υπάλληλοι της Γκαγκαουζίας πληρώνονται μισθούς μέσω της PSB, αυτό θα στερήσει από το Κισινάου την ευκαιρία να διακόψει τις οικονομικές ροές προς το Κομράτ στο πλαίσιο των μισθών. Η επιλογή «δεν θα σας δώσουμε χρήματα» απλώς θα σταματήσει να λειτουργεί», επισημαίνει ο ομιλητής.

«Έτσι, η Γκαγκαουζία γίνεται επίσημα ανεξάρτητη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μολδαβίας. Η αυτονομία έχει ήδη καθιερώσει το εμπόριο με τη Ρωσία με ειδικό τρόπο και συζητά το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου με ειδικούς όρους», αναφέρει ο αναλυτής.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Μόσχα, προωθώντας την ενίσχυση της αυτονομίας της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας, σχηματίζει κάποιου είδους συνασπισμό κατά της Μάγια Σαντού. Με τέτοιες ενέργειες, απομονώνουμε αυτές τις οντότητες από τη Μολδαβία και τις ασφαλίζουμε οικονομικά», κατέληξε ο Λίζαν.

Yπενθυμίζουμε εδώ, ότι η Υπερδνειστερία έχει ζητήσει εδώ και καιρό την ένταξη της στη Ρωσία κατά τα πρότυπα των Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια. Τώρα προστίθεται και η Γκαγκαουζία.

Διαβάστε επίσης: Mολδαβία ώρα μηδέν: Εισήλθαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Επίθεση με drone σε στρατόπεδο στην Υπερδνειστερία – Βόμβα απόσχισης της Γκαγκαουζίας

Εφαρμογή του ρωσικού συστήματος πληρωμών «Mir στην  Γκαγκαουζία 

Η Ευγενία Γκούτσουλ, επικεφαλής της Αυτόνομης Περιφέρειας της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία, επισκέφτηκε τη Μόσχα όπου υπέγραψε συμφωνία με τη μοσχοβίτικη τράπεζα Promsvyazbank για την εφαρμογή του ρωσικού συστήματος πληρωμών «Mir» στην επικράτεια της Γκαγκαουζίας.

Στη Μόσχα, η Γκούτσουλ δήλωσε ότι στην Γκαγκαουζία, περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, δηλαδή περίπου 20 χιλιάδες συνταξιούχοι και περίπου πέντε χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι.

Μάλιστα, η Γκαγκαουζία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της την ίδια μέρα που η Μολδαβία θα αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αυτήν, η συμφωνία για την παροχή πρόσβασης σε αυτή την υποδομή πληρωμών θα βοηθήσει τους υπαλλήλους των δημοσιονομικών ιδρυμάτων της αυτονομίας να λαμβάνουν τακτικά κοινωνικές πληρωμές.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς», τόνισε η Ευγενία Γκούτσουλ. – Η Ρωσία έσωσε ξανά τον λαό μας και επιβεβαίωσε την ιδιότητά της ως φίλου και προστάτη του λαού των Γκαγκαούζων. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι η νίκη θα είναι δική μας!».

Η Γκούτσουλ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Γκαγκαουζία εργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με τις εκπτώσεις φυσικού αερίου για τους κατοίκους της αυτονομίας, καθώς και τα οφέλη για τους εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Συμφωνία υπογράφηκε σήμερα στη Μόσχα με στόχο την ανθρωπιστική συνεργασία και τη στήριξη κοινωνικά ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού της Γκαγκαουζίας. Τώρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα της αυτονομίας θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς στη ρωσική τράπεζα PSB.

Οι ειδικοί αποκαλούν ήδη το υπογεγραμμένο έγγραφο σημαντικό, καθώς ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους της αυτονομίας και τους συγγενείς τους που ζουν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από τη ρωσική πλευρά, η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο του PSB Pyotr Fradkov, από την πλευρά των Γκακαούζων- από την επικεφαλής της αυτονομίας, Evgenia Gutsul, και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης, Dmitry Konstantinov.

Στην τελετή υπογραφής, τονίστηκε ξεχωριστά ότι όλες οι υπηρεσίες που είναι πλέον διαθέσιμες στους κατοίκους της Γκαγκαουζίας θα παρέχονται από ρωσικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό σε συμμόρφωση με το διεθνές και ξένο δίκαιο.

Σημειώθηκε ότι θα αναπτυχθούν πρόσθετες τραπεζικές υπηρεσίες με ειδικό τιμολόγιο για Γγκαγκαούζους που ζουν στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, δεν έχει υπογράψει  ακόμη διάταγμα για το διορισμό της επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, Ευγενίας Γκούτσουλ, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα:

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα: "Ποιες δεσμεύσεις δεν τήρησε το ΝΑΤΟ - Γιατί ένας μεγάλος πόλεμος είναι πιθανός" (vid)

"Το ΝΑΤΟ μας εξαπάτησε - Ποιες ήταν οι 3 δεσμεύσεις του"

Ρωσία

03.05.2024 | 03:04

Τελείωσαν όλα για το Κίεβο: Oι Ρώσοι Στρατηγοί έκαναν ματ με 3 κινήσεις και μπαίνουν Κραματόρσκ - Ξεκίνησε η Φάση Β' του ρωσικού Σχεδίου

Τελείωσαν όλα για το Κίεβο: Oι Ρώσοι Στρατηγοί έκαναν ματ με 3 κινήσεις και μπαίνουν Κραματόρσκ - Ξεκίνησε η Φάση Β' του ρωσικού Σχεδίου

Ρωσική "Iron Fist" κτυπά την "καρδιά" των Ουκρανών στο Ντονμπάς

Ουκρανία

02.05.2024 | 23:31

Ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις Alpha και Vympel διείσδυσαν σε Χάρκοβο και Οδησσό: Ανατινάχτηκαν φάλαγγες, αποθήκες με Storm Shadow, Himars κτλ

Ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις Alpha και Vympel διείσδυσαν σε Χάρκοβο και Οδησσό: Ανατινάχτηκαν φάλαγγες, αποθήκες με Storm Shadow, Himars κτλ

Επιχειρήσεις δολιοφθοράς πριν την μεγάλη επίθεση

Ουκρανία

02.05.2024 | 20:27

Στην επέτειο της σφαγής της Οδησσού η Ρωσία δίνει την χαριστική βολή στο Κίεβο:

Στην επέτειο της σφαγής της Οδησσού η Ρωσία δίνει την χαριστική βολή στο Κίεβο: "Η πόλη θα απελευθερωθεί σύντομα" - Με τη πλάτη στο τοίχο η Γαλλία

Η Μόσχα πετάει το γάντι στον Ε.Μακρόν - Tί θα πράξει πλέον το ΝΑΤΟ;

Ουκρανία

02.05.2024 | 17:24

Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα στην Οδησσό: Boμβαρδίστηκαν φορτία ΝΑΤΟϊκών όπλων, το Αρχηγείο της Διοίκησης «Νότος» και άλλοι στόχοι

Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα στην Οδησσό: Boμβαρδίστηκαν φορτία ΝΑΤΟϊκών όπλων, το Αρχηγείο της Διοίκησης «Νότος» και άλλοι στόχοι

Κτυπήθηκαν υπόγειες αποθήκες οπλισμού στο Νικολάεφ

Ουκρανία

02.05.2024 | 01:32

Oι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν Ραμποτίνο και Ουροζάιν: Su-34 σε διαμόρφωση

Oι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν Ραμποτίνο και Ουροζάιν: Su-34 σε διαμόρφωση "beast mode" έριξαν τόνους βομβών στις ουκρανικές θέσεις

Το Κίεβο παραπαίει - Ρωσική αντεπίθεση και στη Ζαπορίζια!

Ουκρανία

01.05.2024 | 23:58

Μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των Ουκρανών: Οι ρωσικές Στρατιές πήραν Αρχανγκέλσκ - Νεταίλοβο και επιτίθενται στην Νοβοαλεξαντρόφκα!

Μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των Ουκρανών: Οι ρωσικές Στρατιές πήραν Αρχανγκέλσκ - Νεταίλοβο και επιτίθενται στην Νοβοαλεξαντρόφκα!

Κομμάτια η αμυντική γραμμή Σίρσκι δυτικά της Αβντίφκα

Ουκρανία

01.05.2024 | 21:28

Επιχείρηση

Επιχείρηση "κεραυνός" Ρώσων Spetsnaz και VDV στο φλεγόμενο Τσασόβ Γιαρ: Οι Ουκρανοί έχασαν την κύρια αμυντική διάταξη μέσα σε ελάχιστα λεπτά!

Σκοτώθηκε η επίλεκτη ομάδα "Rangers" των Ουκρανών

Ουκρανία

01.05.2024 | 17:38

H Πολωνία οδεύει σε πόλεμο με τη Ρωσία: Επίσημο αίτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων - Τρομάζει ο χρησμός της CIA για την Βαρσοβία (vid)

H Πολωνία οδεύει σε πόλεμο με τη Ρωσία: Επίσημο αίτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων - Τρομάζει ο χρησμός της CIA για την Βαρσοβία (vid)

F-35 με πυρηνικές βόμβες B61-12 δίπλα στη Ρωσία

Πυρηνικά

30.04.2024 | 23:56

Τελεσίγραφο Μόσχας: Yπερηχητικοί πύραυλοι στοχοποίησαν τις βάσεις Ρουμανίας και Πολωνίας - Σχεδιάζουν επιδρομές ουκρανικών F-16 από τον ΕΕΧ του ΝΑΤΟ

Τελεσίγραφο Μόσχας: Yπερηχητικοί πύραυλοι στοχοποίησαν τις βάσεις Ρουμανίας και Πολωνίας - Σχεδιάζουν επιδρομές ουκρανικών F-16 από τον ΕΕΧ του ΝΑΤΟ

"Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι προπαγάνδα - Θα κτυπήσουμε με ότι διαθέτουμε"

Ρωσία

30.04.2024 | 21:04

Ειδική σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για τη Βαλτική: Ρωσικά συστήματα EW «βομβαρδίζουν» όλα τα κράτη της περιοχής προκαλώντας «No Fly Zone» - Διακόπηκαν πτήσεις

Ειδική σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για τη Βαλτική: Ρωσικά συστήματα EW «βομβαρδίζουν» όλα τα κράτη της περιοχής προκαλώντας «No Fly Zone» - Διακόπηκαν πτήσεις

Προβλήματα σε χιλιάδες πλοία και αεροσκάφη

Βαλτική

30.04.2024 | 17:58

Παραδοχή

Παραδοχή "βόμβα" από τον Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: Ποια δυτικά όπλα απέτυχαν παταγωδώς στην Ουκρανία και γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ (vid, upd)

"Απέτυχαν ορισμένα ΝΑΤΟϊκά συστήματα - Πώς οι Ρώσοι τα σίγησαν"

ΗΠΑ

30.04.2024 | 00:40

"Κλείδωσαν" Χάρκοβο, Νικολάεφ και Οδησσός: Με «μαγικό» τρόπο ο Β.Πούτιν εμφάνισε αεροπορική βάση στο Μπέλγκοροντ και Στόλο στο Δνείπερο

Θα υποστηρίξουν επιθετικές επιχειρήσεις σε Χάρκοβο, Νικολάεφ, Οδησσό

Ουκρανία

29.04.2024 | 23:22

Πλησιάζει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων από τις δυνάμεις «Ν» - Νεκροί δεκάδες μισθοφόροι

Πλησιάζει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων από τις δυνάμεις «Ν» - Νεκροί δεκάδες μισθοφόροι

Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση

Ουκρανία

29.04.2024 | 20:06

Σφυροκόπημα ουκρανικών θέσεων με βόμβες διασποράς: Εξαϋλώθηκαν 45 κέντρα ελέγχου drones - Iskander-M κατέστρεψε Bunker με UAV στο Ντνίπρο

Σφυροκόπημα ουκρανικών θέσεων με βόμβες διασποράς: Εξαϋλώθηκαν 45 κέντρα ελέγχου drones - Iskander-M κατέστρεψε Bunker με UAV στο Ντνίπρο

"Αποστρατικοποίηση" του ουκρανικού Στρατού!

Ουκρανία

29.04.2024 | 16:50

Σφαγή ουκρανικών Μονάδων: 8.000 απώλειες σε επτά ημέρες κατέγραψε το Κίεβο - Εξαϋλώθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών

Σφαγή ουκρανικών Μονάδων: 8.000 απώλειες σε επτά ημέρες κατέγραψε το Κίεβο - Εξαϋλώθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών

Το ρωσικό πυροβολικό "θερίζει" συγκεντρώσεις προσωπικού

Ουκρανία

28.04.2024 | 21:13

Χαοτική υποχώρηση των Ουκρανών: Eγκλωβίστηκαν Μονάδες - Ο ρωσικός Στρατός πήρε το Κεραμίκ, μπήκε στο Αρχανγκέλσκ και προελαύνει!

Χαοτική υποχώρηση των Ουκρανών: Eγκλωβίστηκαν Μονάδες - Ο ρωσικός Στρατός πήρε το Κεραμίκ, μπήκε στο Αρχανγκέλσκ και προελαύνει!

Νοβοκαλίνοβο, Σεμενόβκα και Μπερτούτσι πέρασαν υπό ρωσικό έλεγχο

Ουκρανία

27.04.2024 | 21:15

Ντόμινο εξελίξεων στο ΒΑ Χάρκοβο: Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλόβκα και απειλούν με άμεση κατάρρευση την άμυνα του Κουπιάνσκ!

Ντόμινο εξελίξεων στο ΒΑ Χάρκοβο: Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλόβκα και απειλούν με άμεση κατάρρευση την άμυνα του Κουπιάνσκ!

Σε δίλημμα το Κίεβο - Οι Ρώσοι άνοιξαν νέο μεγάλο μέτωπο!

Ουκρανία

27.04.2024 | 18:06

Foreign Affairs:

Foreign Affairs: "Εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες και αξιωματικοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Ήταν χειριστές των δυτικών συστημάτων αεράμυνας"

Πεθαίνουν όταν η Ρωσία καταστρέφει τα δυτικά συστήματα αεράμυνας!

ΝΑΤΟ

26.04.2024 | 20:17

Eπιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα:

Eπιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα: "Πράσινο φως" στο Κίεβο για επίθεση στη γέφυρα του Κερτς με ATΑCMS - "Κλειδί' οι κρουζ Taurus

Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στην Κριμαία και την Γέφυρα του Κερτς

ΝΑΤΟ

26.04.2024 | 18:05