Mολδαβία ώρα μηδέν: Εισήλθαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Επίθεση με drone σε στρατόπεδο στην Υπερδνειστερία – Βόμβα απόσχισης της Γκαγκαουζίας

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει την άμυνα της Μολδαβίας - Ξέσπασε αντάρτικο στην Οδησσό

Mολδαβία ώρα μηδέν: Εισήλθαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Επίθεση με drone σε στρατόπεδο στην Υπερδνειστερία – Βόμβα απόσχισης της Γκαγκαουζίας
Ευάγγελος Λ. 06.04.2024 | 13:48

Ρουμανία, ΗΠΑ και Γαλλία ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο στην Μολδαβία καθώς οι πρώτες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εισήλθαν στην χώρα για να προετοιμάσουν την άμυνα της.

Χτες, drone καμικάζι έπληξε στρατιωτική βάση στην Υπερδνειστερία ενώ οι αρχές της Γκαγκαουζίας ανακοίνωσαν την ετοιμότητα τους για απόσχιση από την Μολδαβία!

Όλοι φαίνεται να αναμένουν την άφιξη του ρωσικού Στρατού στην Οδησσό. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν, και αν προλάβουν, Ρουμανία και Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: “Πράσινο φως” από το Κοινοβούλιο για επιχειρήσεις του ρουμανικού Στρατού σε Μολδαβία και Οδησσό – Στήνεται Mega ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κωνστάντζα

Πλήγμα σε στρατιωτική βάση στην Υπερδνειστερία

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας, φιλορωσικής περιοχής της Μολδαβίας, ανέφεραν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σταθμό ραντάρ σε μια στρατιωτική βάση, χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα.

Πριν από τρεις εβδομάδες είχε σημειωθεί ένα παρόμοιο συμβάν.

«Χτες στις 14.35 ένας drone-καμικάζι επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση του υπουργείου Άμυνας της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, στην περιφέρεια της Ρούμπνιτσα, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας.

«Ο στόχος ήταν ένας σταθμός ραντάρ που υπέστη μικρές ζημιές, δεν υπάρχουν θύματα. Μια ομάδα ερευνητών εργάζεται επί τόπου», πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να κατηγορήσει ευθέως την Ουκρανία για το πλήγμα.

Στις 17 Μαρτίου η Υπερνδειστερία υποστήριξε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εστάλη από την Ουκρανία έπληξε μια στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Τιράσπολ.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ένα από τα ελικόπτερα Mi-8 υπέστη ζημιές και κάηκε ολοσχερώς. Το drone έφτασε από την κατεύθυνση της Ουκρανίας – από την πλευρά της «Γέφυρας του Τριφυλλιού» στην περιοχή της Οδησσού. Η ακριβής τοποθεσία εκτόξευσης δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί.

Η κατηγορία αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Μολδαβίας, που κατήγγειλε ότι επρόκειτο για προσπάθεια να προκληθεί «πανικός». Το Κίεβο από την πλευρά του κατηγόρησε τη Μόσχα για «προβοκάτσια” στην Υπερδνειστερία.

Η περιοχή αυτή συνορεύει με την επαρχία της Οδησσού. Η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε μετά τον σύντομο πόλεμο του 1992 εναντίον του μολδαβικού στρατού. Η Ρωσία διατηρεί εκεί μια δύναμη 1.500 ανδρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μολδαβία

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ η Δύση πλησιάζει θανάσιμα κοντά τη Μολδαβία, όπου το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 19 ημερών στη Μολδαβία και σε μια περίοδο έντασης.

Στις ασκήσεις αυτές ειδικά στρατεύματα από τις ΗΠΑ και τη Ρουμανία τελειοποιούν τη «συνοχή» τους με τις ελίτ μονάδες της Μολδαβίας που ονομάζονται Fulger, Scorpion και Pantera.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις Joint Combined Exchange Training-2024 (JCET-2024) ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, με δύο τάγματα ειδικών δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρουμανία.

Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν όχι μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κισινάου, αλλά σε διάφορα μέρη της χώρας.

Έτσι, οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί να μην ανησυχούν αν δουν άρματα μάχης και άλλα βαριά τεθωρακισμένα στους δρόμους.

Ο Vladimir Bruter ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Μελετών, πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του όλες τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας.

«Η Μολδαβία είναι ένα έδαφος που είναι κάπως παγιδευμένο σήμερα μεταξύ της επίσημης Δύσης και της Ουκρανίας και η Δύση δεν πρόκειται να την αφήσει στη γκρίζα ζώνη», είπε ο Bruter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η ενσωμάτωση της Μολδαβίας σε δυτικές μορφές, επειδή «η Ρωσία έχει παραδοσιακά πολύ σοβαρές βάσεις στη Μολδαβία και πρέπει επίσης να εξαλειφθούν. Επομένως, από τη δυτική σκοπιά, δεν πρέπει να υπάρχουν ρωσικές βάσεις στην Ευρώπη».

Η Γκαγκαουζία θα αποσχιστεί από τη Μολδαβία αν αποφασίσει ένωση με Ρουμανία

Η Γκαγκαουζία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία, εάν το Κισινάου αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής Evghenia Guțul. «Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα σημάνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση της Γκαγκαουζίας και την επιστροφή σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία των Γκαγκαούζων.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι πολλών γειτονικών περιοχών της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας θα μας στηρίξουν και θα μας ενώσουν.

Προειδοποιήσαμε τον επίσημο Κισινάου για το καταστροφικές συνέπειες τέτοιων βημάτων», πρόσθεσε η Guțul.

Η ίδια υπενθύμισε ότι 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Γκαγκαουζία, στο οποίο οι κάτοικοι δήλωσαν ότι βλέπουν το μέλλον τους αποκλειστικά ως μέρος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Μολδαβίας.

Τόνισε ότι στη δημοκρατία δεν ζουν μόνο Μολδαβοί και Ρουμάνοι, αλλά και Ρώσοι, Γκαγκαούζοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και δεκάδες άλλες εθνικότητες που μπόρεσαν να οικοδομήσουν αρμονικές διεθνικές σχέσεις.

«Οι Γκαγκαούζοι αντιμετωπίζουν τη Ρουμανία και τον ρουμανικό πολιτισμό με σεβασμό και ενδιαφέρον.

Αυτοί είναι οι γείτονές μας με τους οποίους θέλουμε να αναπτύξουμε στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς», πρόσθεσε η Guțul τονίζοντας ωστόσο ότι ο λαός των Γκαγκαούζων είναι έτοιμος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Μολδαβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu δήλωσε σε συνέντευξή του στην πύλη DC News ότι υποστηρίζει την ιδέα της ένωσης της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί, μεταξύ άλλων, μέσω της ένταξης της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κοινοβούλια της Μολδαβίας και της Ρουμανίας πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση για πρώτη φορά το 2022. Πριν από αυτό, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές, δημιουργήθηκαν κοινές επιτροπές και ομάδες εργασίας σε πολλούς τομείς.

Αντάρτικο στην Οδησσό

Στην περιοχή Lenposelka στην Οδησσό (συνοικία Khadzhibey της πόλης), κάηκε μια αποθήκη που περιείχε βοήθεια που συγκέντρωσαν Ουκρανοί εθελοντές για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αποθήκη περιείχε στρατιωτικές στολές, πυροβόλα αντι-drone, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα χρήσιμα στρατιωτικά υλικά. Όλα αυτά σύντομα θα πήγαιναν προς την κατεύθυνση της Χερσώνας για τους “Πεζοναύτες” της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (στρατιωτική μονάδα A0216).

Χτες, άγνωστοι διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ακόμη μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση στην Οδησσό.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην επέτειο της σφαγής της Οδησσού η Ρωσία δίνει την χαριστική βολή στο Κίεβο:

Στην επέτειο της σφαγής της Οδησσού η Ρωσία δίνει την χαριστική βολή στο Κίεβο: "Η πόλη θα απελευθερωθεί σύντομα" - Με τη πλάτη στο τοίχο η Γαλλία

Η Μόσχα πετάει το γάντι στον Ε.Μακρόν - Tί θα πράξει πλέον το ΝΑΤΟ;

Ουκρανία

02.05.2024 | 17:24

Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα στην Οδησσό: Boμβαρδίστηκαν φορτία ΝΑΤΟϊκών όπλων, το Αρχηγείο της Διοίκησης «Νότος» και άλλοι στόχοι

Πολύ σκληρό ρωσικό κτύπημα στην Οδησσό: Boμβαρδίστηκαν φορτία ΝΑΤΟϊκών όπλων, το Αρχηγείο της Διοίκησης «Νότος» και άλλοι στόχοι

Κτυπήθηκαν υπόγειες αποθήκες οπλισμού στο Νικολάεφ

Ουκρανία

02.05.2024 | 01:32

Oι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν Ραμποτίνο και Ουροζάιν: Su-34 σε διαμόρφωση

Oι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν Ραμποτίνο και Ουροζάιν: Su-34 σε διαμόρφωση "beast mode" έριξαν τόνους βομβών στις ουκρανικές θέσεις

Το Κίεβο παραπαίει - Ρωσική αντεπίθεση και στη Ζαπορίζια!

Ουκρανία

01.05.2024 | 23:58

Μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των Ουκρανών: Οι ρωσικές Στρατιές πήραν Αρχανγκέλσκ - Νεταίλοβο και επιτίθενται στην Νοβοαλεξαντρόφκα!

Μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των Ουκρανών: Οι ρωσικές Στρατιές πήραν Αρχανγκέλσκ - Νεταίλοβο και επιτίθενται στην Νοβοαλεξαντρόφκα!

Κομμάτια η αμυντική γραμμή Σίρσκι δυτικά της Αβντίφκα

Ουκρανία

01.05.2024 | 21:28

Επιχείρηση

Επιχείρηση "κεραυνός" Ρώσων Spetsnaz και VDV στο φλεγόμενο Τσασόβ Γιαρ: Οι Ουκρανοί έχασαν την κύρια αμυντική διάταξη μέσα σε ελάχιστα λεπτά!

Σκοτώθηκε η επίλεκτη ομάδα "Rangers" των Ουκρανών

Ουκρανία

01.05.2024 | 17:38

H Πολωνία οδεύει σε πόλεμο με τη Ρωσία: Επίσημο αίτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων - Τρομάζει ο χρησμός της CIA για την Βαρσοβία (vid)

H Πολωνία οδεύει σε πόλεμο με τη Ρωσία: Επίσημο αίτημα απόκτησης πυρηνικών όπλων - Τρομάζει ο χρησμός της CIA για την Βαρσοβία (vid)

F-35 με πυρηνικές βόμβες B61-12 δίπλα στη Ρωσία

Πυρηνικά

30.04.2024 | 23:56

Τελεσίγραφο Μόσχας: Yπερηχητικοί πύραυλοι στοχοποίησαν τις βάσεις Ρουμανίας και Πολωνίας - Σχεδιάζουν επιδρομές ουκρανικών F-16 από τον ΕΕΧ του ΝΑΤΟ

Τελεσίγραφο Μόσχας: Yπερηχητικοί πύραυλοι στοχοποίησαν τις βάσεις Ρουμανίας και Πολωνίας - Σχεδιάζουν επιδρομές ουκρανικών F-16 από τον ΕΕΧ του ΝΑΤΟ

"Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι προπαγάνδα - Θα κτυπήσουμε με ότι διαθέτουμε"

Ρωσία

30.04.2024 | 21:04

Ειδική σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για τη Βαλτική: Ρωσικά συστήματα EW «βομβαρδίζουν» όλα τα κράτη της περιοχής προκαλώντας «No Fly Zone» - Διακόπηκαν πτήσεις

Ειδική σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για τη Βαλτική: Ρωσικά συστήματα EW «βομβαρδίζουν» όλα τα κράτη της περιοχής προκαλώντας «No Fly Zone» - Διακόπηκαν πτήσεις

Προβλήματα σε χιλιάδες πλοία και αεροσκάφη

Βαλτική

30.04.2024 | 17:58

Παραδοχή

Παραδοχή "βόμβα" από τον Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: Ποια δυτικά όπλα απέτυχαν παταγωδώς στην Ουκρανία και γιατί ανησυχεί το ΝΑΤΟ (vid, upd)

"Απέτυχαν ορισμένα ΝΑΤΟϊκά συστήματα - Πώς οι Ρώσοι τα σίγησαν"

ΗΠΑ

30.04.2024 | 00:40

"Κλείδωσαν" Χάρκοβο, Νικολάεφ και Οδησσός: Με «μαγικό» τρόπο ο Β.Πούτιν εμφάνισε αεροπορική βάση στο Μπέλγκοροντ και Στόλο στο Δνείπερο

Θα υποστηρίξουν επιθετικές επιχειρήσεις σε Χάρκοβο, Νικολάεφ, Οδησσό

Ουκρανία

29.04.2024 | 23:22

Πλησιάζει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων από τις δυνάμεις «Ν» - Νεκροί δεκάδες μισθοφόροι

Πλησιάζει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο: Σαρωτικοί βομβαρδισμοί ουκρανικών θέσεων από τις δυνάμεις «Ν» - Νεκροί δεκάδες μισθοφόροι

Προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση

Ουκρανία

29.04.2024 | 20:06

Σφυροκόπημα ουκρανικών θέσεων με βόμβες διασποράς: Εξαϋλώθηκαν 45 κέντρα ελέγχου drones - Iskander-M κατέστρεψε Bunker με UAV στο Ντνίπρο

Σφυροκόπημα ουκρανικών θέσεων με βόμβες διασποράς: Εξαϋλώθηκαν 45 κέντρα ελέγχου drones - Iskander-M κατέστρεψε Bunker με UAV στο Ντνίπρο

"Αποστρατικοποίηση" του ουκρανικού Στρατού!

Ουκρανία

29.04.2024 | 16:50

Σφαγή ουκρανικών Μονάδων: 8.000 απώλειες σε επτά ημέρες κατέγραψε το Κίεβο - Εξαϋλώθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών

Σφαγή ουκρανικών Μονάδων: 8.000 απώλειες σε επτά ημέρες κατέγραψε το Κίεβο - Εξαϋλώθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών

Το ρωσικό πυροβολικό "θερίζει" συγκεντρώσεις προσωπικού

Ουκρανία

28.04.2024 | 21:13

Χαοτική υποχώρηση των Ουκρανών: Eγκλωβίστηκαν Μονάδες - Ο ρωσικός Στρατός πήρε το Κεραμίκ, μπήκε στο Αρχανγκέλσκ και προελαύνει!

Χαοτική υποχώρηση των Ουκρανών: Eγκλωβίστηκαν Μονάδες - Ο ρωσικός Στρατός πήρε το Κεραμίκ, μπήκε στο Αρχανγκέλσκ και προελαύνει!

Νοβοκαλίνοβο, Σεμενόβκα και Μπερτούτσι πέρασαν υπό ρωσικό έλεγχο

Ουκρανία

27.04.2024 | 21:15

Ντόμινο εξελίξεων στο ΒΑ Χάρκοβο: Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλόβκα και απειλούν με άμεση κατάρρευση την άμυνα του Κουπιάνσκ!

Ντόμινο εξελίξεων στο ΒΑ Χάρκοβο: Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλόβκα και απειλούν με άμεση κατάρρευση την άμυνα του Κουπιάνσκ!

Σε δίλημμα το Κίεβο - Οι Ρώσοι άνοιξαν νέο μεγάλο μέτωπο!

Ουκρανία

27.04.2024 | 18:06

Foreign Affairs:

Foreign Affairs: "Εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες και αξιωματικοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Ήταν χειριστές των δυτικών συστημάτων αεράμυνας"

Πεθαίνουν όταν η Ρωσία καταστρέφει τα δυτικά συστήματα αεράμυνας!

ΝΑΤΟ

26.04.2024 | 20:17

Eπιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα:

Eπιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα: "Πράσινο φως" στο Κίεβο για επίθεση στη γέφυρα του Κερτς με ATΑCMS - "Κλειδί' οι κρουζ Taurus

Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στην Κριμαία και την Γέφυρα του Κερτς

ΝΑΤΟ

26.04.2024 | 18:05

Προ των πυλών η επίθεση στο Χάρκοβο: Τακτικό σήμα «Ν» για τις ρωσικές Στρατιές - Ξεκίνησε επείγουσα μεταφορά των εργοστασίων προς Δυτική Ουκρανία

Προ των πυλών η επίθεση στο Χάρκοβο: Τακτικό σήμα «Ν» για τις ρωσικές Στρατιές - Ξεκίνησε επείγουσα μεταφορά των εργοστασίων προς Δυτική Ουκρανία

Σε μέγιστη ετοιμότητα μάχης οι ουκρανικές Μονάδες στα βορειοανατολικά

Ουκρανία

26.04.2024 | 04:20

Ταχεία κατάρρευση των Ουκρανών: Σπάει και η τρίτη γραμμή άμυνας - O ρωσικός Στρατός πήρε το Σολόβιοβο και άνοιξε την

Ταχεία κατάρρευση των Ουκρανών: Σπάει και η τρίτη γραμμή άμυνας - O ρωσικός Στρατός πήρε το Σολόβιοβο και άνοιξε την "βεντάλια" της επίθεσης

Μη ανασχέσιμη η ρωσική επίθεση - Πέφτουν Νοβοποκρόφσκ και Αρχανγκέλσκ

Ουκρανία

26.04.2024 | 00:18

Η Ρωσία απαντά στο ΝΑΤΟ με μαζικές επιθέσεις στα λιμάνια και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας: Κόπηκε η σύνδεση Χάρκοβο-Ντονμπάς!

Η Ρωσία απαντά στο ΝΑΤΟ με μαζικές επιθέσεις στα λιμάνια και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας: Κόπηκε η σύνδεση Χάρκοβο-Ντονμπάς!

Επιθέσεις σε κέντρα επιμελητείας των ουκρανικών ΕΔ

Ουκρανία

25.04.2024 | 22:09