Δραματική ανάλυση Politico: Η Ουκρανία διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης της εμπροσθοφυλακής της!

Αποκάλυψη: Πώς η Ρωσία ετοιμάζεται για την εμφάνιση των F-16

Δραματική ανάλυση Politico: Η Ουκρανία διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης της εμπροσθοφυλακής της!
Newsroom 03.04.2024 | 18:22

Με μελανά χρώματα περιγράφουν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί την κατάσταση που επικρατεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τους Ρώσους να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα.

Η στρατιωτική εικόνα στην εμπροσθοφυλακή της Ουκρανίας είναι ζοφερή με τους Ρώσους στρατηγούς να μπορούν να εστιάσουν στην επικείμενη επίθεσή τους, ποντάροντας στην επιτυχία.

Αν και ο Ε.Μασκ δεν είναι ο αγαπημένος σχολιαστής της Ουκρανίας, οι προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικές από τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις οποίες προέβη τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της εμπόλεμης χώρας, εάν δεν εγκριθεί σύντομα το εγκλωβισμένο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει «να υποχωρήσουν, βήμα προς βήμα». Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα ότι ορισμένες μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι αποτελούν μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για την απελευθέρωση της στρατιωτικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του και ήταν ελλιπής εδώ και μήνες – από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και drones.

Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι, ακόμα κι αν το πακέτο εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένας τεράστιος ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης. Και μια τέτοια οπισθοδρόμηση, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύσει τις πιέσεις της Δύσης για διαπραγματεύσεις που προφανώς θα ευνοούσαν τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να κλιμακώσει τη σύγκρουση στο μέλλον, όποτε το ίδιο επιλέξει.

Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται τώρα από το πού θα αποφασίσει η Ρωσία να στρέψει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ευρεία επίθεση το καλοκαίρι. Σ’ ένα χτύπημα πριν την μεγάλη επίθεση – που εκτείνεται από το Χάρκοβο και το Σούμι στο βορρά μέχρι την Οδησσό στο νότο – οι επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας έχουν αυξηθεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας υποδομές και καθιστώντας δύσκολο να μαντέψει κανείς πού θα εξαπολύσει τη μεγάλη στρατιωτική της επιχείρηση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς, που υπηρέτησαν υπό τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι – επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μέχρι την αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο – η στρατιωτική εικόνα της χώρας δεν είναι καλή. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπου οι Ρώσοι στρατηγοί σχεδιάζουν να επικεντρώσουν την επίθεσή τους.

Επιπλέον, χάρη στις αρκετά περισσότερες κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες που συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να «διεισδύσει στην εμπροσθοφυλακή και να την εξοντώσει σε ορισμένα σημεία», είπαν.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, ικανές να φρενάρουν τα μεγάλα στρατεύματα που η Ρωσία είναι πιθανό να κινητοποιήσει σε βάρος μας. Δεν έχουμε αυτές τις τεχνολογίες και η Δύση δεν έχει το κατάλληλο απόθεμα», δήλωσε στο Politico μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές πηγές, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί υπενθύμισαν πάντως ότι, το να βασίζεσαι στα ρωσικά λάθη δεν είναι στρατηγική και εξέφρασαν την πικρία τους για τα σφάλματα που ισχυρίζονται ότι ότι εμπόδισαν την ουκρανική αντίσταση εξαρχής. Λάθη που έγιναν τόσο από τη Δύση όσο και από την Ουκρανία.

Ήταν επίσης καυστικοί για τις δυτικές επιδρομές, λέγοντας ότι οι προμήθειες και τα οπλικά συστήματα ήρθαν πολύ αργά και σε ανεπαρκή αριθμό για να κάνουν τη διαφορά έναντι των Ρώσων.

«Ο Ζαλούζνι τον αποκαλεί «Πόλεμο της Μιας Ευκαιρίας»», υποστήριξε ένας από τους αξιωματικούς τονίζοντας ότι:

«Με αυτό, εννοεί ότι τα οπλικά συστήματα καθίστανται περιττά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επειδή αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους Ρώσους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε πυραύλους Κρουζ «Storm Shadow» και «SCALP» που παρέχονται από τη Βρετανία και τη Γαλλία με επιτυχία αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι πάντα μας παρατηρούν. Δεν μας δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Και είναι επιτυχημένοι σε αυτό».

Όπως επισημαίνει το Politico, oι Ουκρανοί αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου έφθασαν εγκαίρως, γεγονός που τους βοήθησε να σώσουν το Κίεβο. Το ίδιο έκαναν και τα HIMARS, τα ελαφρά συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, που χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, δίνοντας στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να απωθήσουν τη Ρωσία από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022.

«Ωστόσο, συχνά, απλώς δεν παίρνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε – έρχονται όταν δεν είναι πλέον αναγκαία», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, αναφέροντας ως παράδειγμα τα μαχητικά F-16. Περίπου δώδεκα F-16 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι, αφού έχει ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση πιλότων. «Κάθε όπλο έχει τη δική του ώρα για να είναι αποτελεσματικό. Τα F-16 χρειάστηκαν το 2023. Κι όχι το 2024», πρόσθεσε.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η Ρωσία είναι έτοιμη να τους αντιμετωπίσει: «Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να παρατηρούμε πυραύλους που εκτοξεύονται από τους Ρώσους από το Dzhankoy στη βόρεια Κριμαία, αλλά χωρίς τις κεφαλές. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έκαναν και μετά συνειδητοποιήσαμε αυτό που συνέβη λαμβάνοντας υπόψη την εμβέλειά τους», είπε.

Διατηρώντας την ανωνυμία του, ο κορυφαίος Ουκρανός αξιωματικός εξήγησε ότι η Ρωσία υπολόγιζε πού να αναπτύξει καλύτερα τα συστήματα πυραύλων S-400 και τα ραντάρ προκειμένου να μεγιστοποιήσει την περιοχή που μπορούν να καλύψουν για να στοχεύσουν τα F-16, κρατώντας τα μακριά από την πρώτη γραμμή και τους υλικοτεχνικούς κόμβους της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε οβίδες, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες», τόνισε ένας από αυτούς στο Politico, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία είχε ανάγκη από 4 εκατομμύρια οβίδες και 2 εκατομμύρια drones.

«Λέγαμε συνεχώς στους δυτικούς εταίρους ότι έχουμε την πολεμική εμπειρία, ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης. Έχουν τους πόρους και πρέπει να μας δώσουν αυτό που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε. Η Ευρώπη, από την πλευρά της, προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει το τεράστιο μειονέκτημά της σε ότι αφορά τις οβίδες πυροβολικού.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζονται επίσης πολύ περισσότερους άνδρες να κραδαίνουν όπλα.

Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν έχει αρκετούς στρατιώτες γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα της υποτονικής υποστήριξης της Δύσης. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για επιστράτευση. Οι αρχές ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να ενσκήψουν από τα μέτρα κινητοποίησης εν μέσω στρατολόγησης και αποφυγής των εγγράφων στρατολόγησης.

Ο Ζαλούζνι είχε ήδη ζητήσει δημόσια την κινητοποίηση περισσότερων στρατιωτών από τον Δεκέμβριο του 2023, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τουλάχιστον 500.000 επιπλέον άνδρες. Έκτοτε το σχέδιο αυτό συζητιέται και μετά ξεχνιέται.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που μειώνει το ελάχιστο όριο ηλικίας στρατολόγησης από 27 ετών σε 25. Κάτι όμως που δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση.

«Δεν έχουμε μόνο στρατιωτική κρίση, αλλά και πολιτική», είπε επίσης ένας από τους αξιωματικούς προσθέτοντας:

«Ενώ η Ουκρανία αποφεύγει ένα μεγάλο χτύπημα, η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα πόρους και θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση γύρω στον Αύγουστο, και ίσως νωρίτερα».

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ: Διαταγή επίθεσης στο Ιράν από την

Ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ: Διαταγή επίθεσης στο Ιράν από την "φωλιά" των F-35I Adir στην βάση Nevatim - Ποιοι στόχοι μπορεί να χτυπηθούν - Το καλό και κακό σενάριο

"Η Αεροπορία θα σηκώσει το κύριο βάρος της επίθεσης" λέει το Ισραήλ

Ισραήλ

15.04.2024 | 21:10

Ισραήλ σε ΗΠΑ:

Ισραήλ σε ΗΠΑ: "Η αποτροπή μας κατέρρευσε - Θα επιτεθούμε στο Ιράν, έχει ληφθεί απόφαση" - Η Τεχεράνη ενέκρινε αντεπίθεση με δεκαπλάσια ισχύ

Ολοκαύτωμα προ των πυλών στην Μέση Ανατολή

Ισραήλ

15.04.2024 | 19:04

Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν τον βομβαρδισμό δύο ισραηλινών αεροπορικών βάσεων με 9 πυραύλους από το Ιράν: Κτυπήθηκαν εγκαταστάσεις, C-130 και διάδρομος - Επιβεβαίωση War News

Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν τον βομβαρδισμό δύο ισραηλινών αεροπορικών βάσεων με 9 πυραύλους από το Ιράν: Κτυπήθηκαν εγκαταστάσεις, C-130 και διάδρομος - Επιβεβαίωση War News

Επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινοί - Βίντεο από την αποκατάσταση τροχοδρόμου

Ισραήλ

15.04.2024 | 14:29

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ακυρώσαμε στο παρά 5 επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Ο Νετανιάχου θέλει να μας σύρει σε μεγάλη περιφερειακή σύρραξη

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ακυρώσαμε στο παρά 5 επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Ο Νετανιάχου θέλει να μας σύρει σε μεγάλη περιφερειακή σύρραξη

Φόβοι ότι ο Νετανιάχου έχει κρυφή ατζέντα και είναι εκτός ελέγχου

Ισραήλ

15.04.2024 | 00:07

Θρίλερ: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ιράν - Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν την αρχική απόφαση!

Θρίλερ: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ιράν - Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν την αρχική απόφαση!

"Είναι υπαρξιακή απειλή για εμάς - Το Ιράν μας κήρυξε τον πόλεμο"

Ισραήλ

14.04.2024 | 20:36

"Ράγισε" η εικόνα υπερδύναμης του Ισραήλ στη Μ. Ανατολή: Κατέρρευσε το δόγμα αποτροπής - Ιστορικά βίντεο με ιρανικά drones πάνω από το Κοινοβούλιο

To Ισραήλ έχει στρατηγικό πρόβλημα αν δεν αντιδράσει...

Ισραήλ

14.04.2024 | 12:51

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το Ισραήλ: Πολλαπλά πλήγματα δέχτηκε η αεροπορική βάση Ramon στη Νεγκέβ- Δεν τα κατάφερε η ισραηλινή αεράμυνα

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το Ισραήλ: Πολλαπλά πλήγματα δέχτηκε η αεροπορική βάση Ramon στη Νεγκέβ- Δεν τα κατάφερε η ισραηλινή αεράμυνα

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την βάση Ramon!

Ισραήλ

14.04.2024 | 02:16

Αιφνιδιασμός σε ΗΠΑ και Ισραήλ: Το Ιράν εξαπέλυσε 500 (!) πυραύλους και drones - Μεγάλη επίθεση κορεσμού της ισραηλινής αεράμυνας

Αιφνιδιασμός σε ΗΠΑ και Ισραήλ: Το Ιράν εξαπέλυσε 500 (!) πυραύλους και drones - Μεγάλη επίθεση κορεσμού της ισραηλινής αεράμυνας

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά σπεύδουν να ενισχύσουν το Ισραήλ

Ισραήλ

14.04.2024 | 01:02

Και δεύτερο κύμα επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους Land attack κρουζ και βαλλιστικούς - Ακολουθεί τρίτο κύμα

Και δεύτερο κύμα επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους Land attack κρουζ και βαλλιστικούς - Ακολουθεί τρίτο κύμα

Σε εξέλιξη η επίθεση του πρώτου κύματος με δεκάδες drones καμικάζι

Ισραήλ

14.04.2024 | 00:00

Η μεγαλύτερη καταστολή αεράμυνας στον κόσμο: Η Ρωσία κατέστρεψε επιπλέον πέντε πυροβολαρχίες SAMP/T, S-300 και S-125 - 6.685 απώλειες για το Κίεβο σε επτά ημέρες

Η μεγαλύτερη καταστολή αεράμυνας στον κόσμο: Η Ρωσία κατέστρεψε επιπλέον πέντε πυροβολαρχίες SAMP/T, S-300 και S-125 - 6.685 απώλειες για το Κίεβο σε επτά ημέρες

Καταστράφηκαν πάνω από 300 Α/Α συστήματα σε δύο χρόνια

Ουκρανία

13.04.2024 | 19:39

Πρώτη φάση αντιποίνων του Ιράν με κατάληψη πλοίου ισραηλινής εταιρείας - «Διάγγελμα» IDF: Προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας για «σκληρή απάντηση»

Πρώτη φάση αντιποίνων του Ιράν με κατάληψη πλοίου ισραηλινής εταιρείας - «Διάγγελμα» IDF: Προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας για «σκληρή απάντηση»

ΗΠΑ: Το Ιράν μετακινεί πυραύλους και drones

Ισραήλ

13.04.2024 | 16:40

«Τit for tat» με ιρανικό κτύπημα σε πρεσβεία του Ισραήλ και στις ισραηλινές δυνάμεις σε Γάζα και Γκολάν; - ΗΠΑ:

«Τit for tat» με ιρανικό κτύπημα σε πρεσβεία του Ισραήλ και στις ισραηλινές δυνάμεις σε Γάζα και Γκολάν; - ΗΠΑ: "100 πύραυλοι σημαδεύουν το Ισραήλ"

Εκκενώνουν Γερμανία και Καναδάς

Ισραήλ

13.04.2024 | 02:13

Ξεκίνησε η επίθεση στο Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ επιχειρεί κορεσμό της αεράμυνας - Έκκληση Μπάιντεν στο Ιράν - Εντολή στο Ναυτικό να συνδράμει

Ξεκίνησε η επίθεση στο Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ επιχειρεί κορεσμό της αεράμυνας - Έκκληση Μπάιντεν στο Ιράν - Εντολή στο Ναυτικό να συνδράμει

Πήραν φωτιά Iron Dome και MIM-104 «Patriot»

Ισραήλ

12.04.2024 | 22:32

Βολή ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου Topol-M τρομοκρατεί την Μέση Ανατολή: Ασπίδα Μόσχας στο Ιράν λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης στο Ισραήλ

Βολή ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου Topol-M τρομοκρατεί την Μέση Ανατολή: Ασπίδα Μόσχας στο Ιράν λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης στο Ισραήλ

Δείτε βίντεο και εικόνες

Πυρηνικά

12.04.2024 | 20:35

"Φύγετε από Ιράν και Ισραήλ" ζητούν Γαλλία, Ινδία, Νορβηγία: "Κλείδωσε" μεγάλη ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους - "Ίσως και απόψε" λένε οι ΗΠΑ

Διπλωματικός μαραθώνιος ΗΠΑ για να αποφευχθεί το μοιραίο

Ισραήλ

12.04.2024 | 19:19

Τα πραγματικά αίτια της κρίσης στη Μ. Ανατολή: Τί εντόπισαν οι Αμερικανοί που κάνει αναπόφευκτο τον πόλεμο Ιράν-Ισραήλ - Η νέα Φετφά του Χαμενεΐ

Τα πραγματικά αίτια της κρίσης στη Μ. Ανατολή: Τί εντόπισαν οι Αμερικανοί που κάνει αναπόφευκτο τον πόλεμο Ιράν-Ισραήλ - Η νέα Φετφά του Χαμενεΐ

Οι Ιρανοί ετοιμάζουν τις πρώτες τρεις πυρηνικές βόμβες

Πυρηνικά

12.04.2024 | 17:13

"Σήμα" για ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με τέσσερα Σώματα Στρατού: Εσπευσμένα στην πόλη η στρατιωτική ηγεσία με τον Β.Ζελένσκι - Ποιο το σχέδιο της Μόσχας

"Στόχος η περικύκλωση του Χάρκοβο" λένε Βρετανοί, Γερμανοί και... Ρώσοι!

Ουκρανία

12.04.2024 | 01:06

ΕΕ:

ΕΕ: "Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για πόλεμο μεγάλης κλίμακας" - ΝΑΤΟϊκή βάση δίπλα σε Αγ. Πετρούπολη- Κολοσσιαίο έργο μεταφοράς δυνάμεων στη Βαλτική

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες B61-12 στη βρετανική βάση Lakenheath

ΝΑΤΟ

11.04.2024 | 22:40

Για Αρμαγεδδώνα στη Μ.Ανατολή μιλούν οι ΗΠΑ: Στο παρά 1 αποφεύχθηκε η πρώτη επίθεση του Ιράν- Κόκκινος συναγερμός στις Μοίρες του Ισραήλ

Για Αρμαγεδδώνα στη Μ.Ανατολή μιλούν οι ΗΠΑ: Στο παρά 1 αποφεύχθηκε η πρώτη επίθεση του Ιράν- Κόκκινος συναγερμός στις Μοίρες του Ισραήλ

Απογειώθηκαν δεκάδες μαχητικά - Ο IDF προσομοίωσε κτύπημα στο Ιράν μέσω Κύπρου

Ισραήλ

11.04.2024 | 20:33

Ρωσικά MiG-31 ισοπέδωσαν με οκτώ (!) υπερηχητικούς Kinzhal και 4 Kh-101 στρατηγικό στόχο στα σύνορα με Πολωνία - Συντριπτικό πλήγμα στην Ουκρανία

Ρωσικά MiG-31 ισοπέδωσαν με οκτώ (!) υπερηχητικούς Kinzhal και 4 Kh-101 στρατηγικό στόχο στα σύνορα με Πολωνία - Συντριπτικό πλήγμα στην Ουκρανία

Κτυπήθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας

Ουκρανία

11.04.2024 | 15:40