Μπλόφα ή κάτι άλλο; – Ιράν: “Θα πλήξουμε το Ισραήλ με άκρως απόρρητο όπλο αν επιτεθεί” – Στον αέρα τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ για επιχειρήσεις της ΙΑF

Ύψιστη επιφυλακή στο Ιράν

Μπλόφα ή κάτι άλλο; – Ιράν: “Θα πλήξουμε το Ισραήλ με άκρως απόρρητο όπλο αν επιτεθεί” – Στον αέρα τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ για επιχειρήσεις της ΙΑF
Ευάγγελος Λ. 16.04.2024 | 00:51

Σε μια πολύ περίεργη δήλωση προέβη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Abolfazl Amouei, καθώς  δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει «ένα όπλο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πριν» εάν το Ισραήλ αποφασίσει να εξαπολύσει αντίποινα.

Εννοεί κάποιο υπερηχητικό όπλο ή μήπως πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό; Έχει αποκτήσει το Ιράν κάποιο νέο οπλικό σύστημα από Ρωσία ή Κίνα;

Προφανώς εννοεί κάτι που έχει τη δυνατότητα να πλήξει άμεσα το ισραηλινό έδαφος. Υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος; Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν εννοεί ότι η Τεχεράνη διαθέτει πυρηνική κεφαλή…

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε Ισραήλ και Δύση λέγοντας:

«Επαναλαμβάνω ότι δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις εντάσεις στην περιοχή, αλλά προειδοποιούμε ότι εάν χρησιμοποιηθούν αμερικανικές βάσεις ή χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος των περιφερειακών χωρών για επίθεση στο Ιράν, δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να στοχεύσουμε το αμερικανικές βάσεις σε αυτές τις χώρες».

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί σημείωσε:

“Το ισραηλινό καθεστώς πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση άλλου λάθους δεν θα έχει 12 ημέρες και η απάντηση θα δοθεί σε δευτερόλεπτα και όχι σε ημέρες ή ώρες”.

Απογειώθηκαν τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, απογειώθηκαν εδώ και λίγες ώρες τρία ιπτάμενα τάνκερ από την USAF και ένα από την Βρετανία για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις της CENTCOM ή και του Ισραήλ αν χρειαστεί. Αν η Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν από διαφορετικούς άξονες και κατά κύματα, τότε θα χρειαστεί πολλά ιπτάμενα τάνκερ.

Πρόκειται για τα

-KC-135R Stratotanker (Καν: 63-8888) από την ΑΒ βάση “Πρίγκιπας Σουλτάνο” πάνω από τη Σαουδική Αραβία
-KC-135R Stratotanker (Καν: 64-14835) από τη βάση Al-Udeid πάνω από τον Περσικό Κόλπο.
-C-5M (Καν: 86-0020) από τη Ρότα πάνω από την Ιορδανία
– Airbus KC2 Voyager της RAF από το Ακρωτήρι πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα πρόσθετα στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ που είχαν μεταφερθεί στη Μέση Ανατολή πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ παραμένουν σε ισχύ.

Ύψιστη επιφυλακή στο Ιράν

Το αρχηγείο αεράμυνας Khatam al-Anbia στο Ιράν εξέδωσε περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις στο δυτικό, βορειοδυτικό και νοτιοδυτικό Ιράν και επίσης κήρυξε συναγερμό 3 που είναι το ανώτατο επίπεδο επιφυλακής.

Σύμφωνα με Ιρανούς χρήστες, το GPS δυσλειτουργεί στα δυτικά της χώρας.

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία ακύρωσε την ετήσια αεροπορική παρέλαση που είχε προγραμματιστεί γι αυτήν την Τετάρτη (17 Απριλίου) λόγω των προφανών ανησυχιών για επίθεση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; 

«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: Με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», τόνισε η αναλύτρια Sima Shine, πρώην πράκτορας της Μοσάντ που διευθύνει το πρόγραμμα για το Ιράν του INSS.

Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεσθούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων που κατασκευάζουν τα drones», σύμφωνα με τον Stéphane Audrand.

Άλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την αποφυγή «πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Menahem Merhavy, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ «κατά ελεγχόμενο τρόπο», κυρίως «για να μην λάβουν μία εξίσου βαριά απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ που θα έθετε σε κίνδυνο του πυρηνικό τους πρόγραμμα», δηλώνει ο Χάσνι Αμπίντι του Κέντρου Μελετών και Ερευνας για το Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο της Γενεύης.

«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης που μπορεί να διαχυθεί», προειδοποιεί ο Meir Litvak, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Αλλά, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα περισσότερο που η ισραηλινή ηγεσία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί σε διπλωματικό επίπεδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με όλο και σφοδρότερες κριτικές στην διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Λωρίδα της Γάζας.

-Ο πολιτικός επιστήμονας Qais Qureshi τόνισε:

Το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι από εδώ και στο εξής, όπου κι αν δέχεται επίθεση, θα στοχεύει απευθείας το Ισραήλ.

-Ο ειδικός του BBC Ramin Perham ανέφερε:

Κάτω από τις πιο σκληρές διεθνείς κυρώσεις, το Ιράν έχει κάνει αυτό που δεν κατάφεραν όλοι οι Άραβες άνω του μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων τα τελευταία 75 χρόνια. Το Ιράν έχει δείξει ότι διαθέτει ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή.

-Tesfi Yehzekili», ο αναλυτής του Channel 13 στο Ισραήλ:

Οι Ιρανοί έχουν καθορίσει μια νέα εξίσωση, και αυτή είναι να μας χρεώνουν ένα τίμημα για κάθε δολοφονία ενός αξιωματούχου στη Δαμασκό ή τον Λίβανο και να μας επιβάλλουν κόστος!

-Tamir Hayman, πρώην επικεφαλής του τμήματος στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ:

Παρά την αποτροπή του Ισραήλ και της Αμερικής, οι Ιρανοί έχουν την ικανότητα να απαντήσουν στο Ισραήλ. Αυτή η τόλμη είναι ένα πολύ δραματικό ζήτημα!

Δείτε βίντεο

 

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβέρσκ

Ουκρανία

20.05.2024 | 20:21

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν -

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν - "Να βρούμε τα πραγματικά(!) αίτια της συντριβής"

Δολοφονία βλέπουν και τα τουρκικά ΜΜΕ πίσω από τον θάνατο του Ραϊσί

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 17:59

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ:

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: "Βόμβα" ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»

Απόφαση ορόσημο του ΔΠΔ - Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Ισραήλ

20.05.2024 | 16:35

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Δείτε βίντεο από το τουρκικό drone και το σημείο της συντριβής

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 09:37

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι -

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι - "Το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε" λένε ρωσικές πηγές - "Δεν έχουμε καμία σχέση" λέει το Ισραήλ

Βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε το Ιράν - Δείτε βίντεο

Μέση Ανατολή

19.05.2024 | 20:34

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των  Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: "Ετοιμάζουμε στρατιωτική απάντηση σε Λονδίνο και Παρίσι"

Ουκρανία

18.05.2024 | 18:40

"Ματώνει" η Γαλλία στη Νέα Καληδονία: Μάχες πάνοπλων αυτονομιστών με τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας - Υπό πολιορκία η πόλη (vid)

Ρωσία και Κίνα μετέφεραν τον πόλεμο σε γαλλικό έδαφος

Ασία & Ειρηνικός

18.05.2024 | 17:13

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

RQ-4B Global Hawk καθοδήγησε την ουκρανική επίθεση

Ουκρανία

17.05.2024 | 20:34

Κατάσταση

Κατάσταση "Ζugzwang" για τον ουκρανικό Στρατό: Επτά Ταξιαρχίες σπεύδουν στο Χάρκοβο- "Θα κρίνει τα πάντα αυτή η μάχη - Eίναι σημείο καμπής στον πόλεμο"

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών - Τί είπε ο Σίρσκι

Ουκρανία

17.05.2024 | 18:54

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Ακροβολίστηκαν 52 εκτοξευτές Iskander-M στα σύνορα

War Monitor

17.05.2024 | 16:34

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Απόκοσμες εικόνες στο Βολτσάνκ - Φλέγεται η πόλη

Ουκρανία

17.05.2024 | 02:16

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι "Scorpion" ανατίναξε ουκρανικές οχυρώσεις - 1.000 Oυκρανοί στρατιώτες εγκλωβίστηκαν στη Κρασνογκορόφκα

Έφοδος ρωσικών δυνάμεων με μοτοσικλέτες

Ουκρανία

16.05.2024 | 23:22

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες -

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες - "Έσπασε" η ουκρανική άμυνα σε Λύπτσι και Βολτσάνκ

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών από Lancet, Αεροπορία και πυροβολικό!

Ουκρανία

16.05.2024 | 21:11

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Αερογέφυρα μεταφοράς γαλλικών δυνάμεων - Το Παρίσι κατηγορεί το Mπακού

Ασία & Ειρηνικός

16.05.2024 | 19:17

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν την τελική επίθεση - Τί συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Κίνα

16.05.2024 | 17:10

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

Πολυμετωπική επίθεση σε ακτίνα 3.000 χλμ

Ουκρανία

15.05.2024 | 23:01

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο:

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο: "Οσμή" Γ' Παγκοσμίου Πολέμου - Οι δηλώσεις που επίσπευσαν την εκτέλεση του και το "ξέπλυμα" βρετανικών ΜΜΕ

Το μήνυμα των εκτελεστών προς Β.Ορμπάν και Αυστρία

Ευρώπη

15.05.2024 | 20:45

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ευρώπη

15.05.2024 | 18:41

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

"Κτυπάμε τώρα με τακτικά πυρηνικά για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος"

Πυρηνικά

15.05.2024 | 01:32

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στόχος να ωθήσουν τις Ουκρανικές ΕΔ πίσω από τον Δνείπερο!

Ουκρανία

14.05.2024 | 23:14