Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: “Βόμβα” ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»

Απόφαση ορόσημο του ΔΠΔ - Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: “Βόμβα” ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»
Newsroom 20.05.2024 | 16:35

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τριών ηγετών της Χαμάς με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Καρίμ Χαν.

Η εξέλιξη φέρνει τα πάνω κάτω στη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και την Δύση για μια σειρά λόγων.

Αν και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο- το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ- δεν έχει τη δύναμη να εφαρμόσει την απόφαση του, εντούτοις το πλήγμα που επιφέρει στο Ισραήλ είναι ανεπανόρθωτο:

 1. Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις ΗΠΑ και στα κράτη της Δύσης, τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό τους. Μια νέα και ισχυρότερη εξέγερση στα Πανεπιστήμια της χώρας είναι πολύ πιθανή. Το φιλο-παλαιστινιακό κίνημα θα γιγαντωθεί
 2. Η επαναπροσέγγιση μουσουλμανικών κρατών, όπως Σ.Αραβία, ΗΑΕ , Αίγυπτος, με το Ισραήλ που κατηγορείται πλέον για “εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας” είναι πλέον αδύνατη
 3. Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο έναντι της Χαμάς – σε επικοινωνιακό, ηθικό επίπεδο κτλ . Εμφανίζεται ως “κράτος παρίας”
 4. Δίνει την δυνατότητα στα μουσουλμανικά κράτη να εξοπλίσουν δυνάμεις όπως η Φατάχ, PLO.
 5. Δίνει την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ από δυτικές χώρες
 6. Η Δύση κινείται ολοταχώς προς την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους
 7.  Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) δεν θεωρεί καν το Ισραήλ “Έθνος”. Στην ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί κάνει λόγο για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης» λες και το δεύτερο και όχι το πρώτο είναι το ευρέως αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ.

Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τρεις κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν τόσο τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όσο και για τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα

Η συμπερίληψη ισραηλινών πολιτικών στο αίτημα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρό του τον ηγέτη χώρας που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε πως προ μηνών το ΔΠΔ είχε εκδώσει παρόμοιο ένταλμα σύλληψης και για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για «Αντισημιτικό Δικαστήριο» μιλά το Ισραήλ

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκαμπίρ, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που ο εισαγγελέας της Χάγης βάζει τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς δείχνει ότι «η αποστολή εκπροσώπων του Ισραήλ στην ακροαματική διαδικασία στο Αντισημιτικό Δικαστήριο ήταν εξαρχής ένα σοβαρό λάθος, μέχρι την απόφασή του».

Βαριές κατηγορίες κατά των επικεφαλής της Χαμάς

Ο Χαν δήλωσε στo CNN ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα υπνοδωμάτια τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτς στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαν στην Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ».

Οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Γκαλάντ

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις».

Η εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές του περασμένου μήνα ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέταζε τα βήματα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Από την πλευρά του ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι τυχόν έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη Χάγη κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού «θα ήταν μία προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε από την πλευρά του ο Χαν, όταν ρωτήθηκε από την Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ διαφωνεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής εισαγγελέα

Ο Καρίμ Χαν, σε δήλωσή του, είπε:

«Σήμερα καταθέτω αιτήσεις ενταλμάτων σύλληψης ενώπιον του Προδικαστικού Τμήματος Ι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης».

Το κατηγορητήριο για τους Σινουάρ, αλ Μάσρι και Χανίγια

«Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε και εξέτασε το Γραφείο μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Γιαχία Σινουάρ (επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης («Χαμάς») στη Λωρίδα της Γάζας), ο Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, ευρύτερα γνωστός ως DEIF (αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, γνωστές ως Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ), και ο Ισμαήλ Χανίγια (επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς) φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ και του Κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023:

 • Εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) του Καταστατικού της Ρώμης,
  Δολοφονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο α), και ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i),
 • Λήψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο iii),
 • Βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ζ), και επίσης ως εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε) σημείο vi) στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας,
 • Βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο στ), και επίσης ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας,
 • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας,
 • σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο θ), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας- και
 • Προσβολή της προσωπικής αξιοπρέπειας ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο ii), στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλονται σε αυτές τις αιτήσεις διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που διεξάγεται παράλληλα. Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που κατηγορούνται αποτελούσαν μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες σύμφωνα με οργανωτικές πολιτικές. Ορισμένα από αυτά τα εγκλήματα, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι Σινουάραλ, Ντεΐφ και Χανίγια είναι ποινικά υπεύθυνοι για τη δολοφονία εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς (ιδίως τη στρατιωτική της πτέρυγα, τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ) και άλλες ένοπλες ομάδες στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την αρπαγή τουλάχιστον 245 ομήρων. Στο πλαίσιο των ερευνών μας, το Γραφείο μου πήρε συνεντεύξεις από θύματα και επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων πρώην ομήρων και αυτοπτών μαρτύρων από έξι σημαντικές τοποθεσίες των επιθέσεων: Kfar Aza, Holit, την τοποθεσία του μουσικού φεστιβάλ Supernova, Be’eri, Nir Oz και Nahal Oz. Η έρευνα βασίζεται επίσης σε στοιχεία όπως υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, αυθεντικό ηχητικό, φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, δηλώσεις μελών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των φερόμενων ως δραστών που αναφέρονται παραπάνω, και στοιχεία εμπειρογνωμόνων.

Κατά την άποψη του Γραφείου μου, τα άτομα αυτά σχεδίασαν και υποκίνησαν τη διάπραξη των εγκλημάτων στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έχουν αναγνωρίσει την ευθύνη τους για τα εγκλήματα αυτά με τις δικές τους ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών επισκέψεων στους ομήρους λίγο μετά την απαγωγή τους. Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν διαπραχθεί χωρίς τις ενέργειές τους. Κατηγορούνται τόσο ως συνυπεύθυνοι όσο και ως προϊστάμενοι σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 28 του Καταστατικού της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια της δικής μου επίσκεψης στο Κιμπούτς Be’eri και στο Κιμπούτς Kfar Aza, καθώς και στο χώρο του μουσικού φεστιβάλ Supernova στο Re’im, είδα τις καταστροφικές σκηνές αυτών των επιθέσεων και τις βαθιές επιπτώσεις των ασυνείδητων εγκλημάτων που κατηγορούνται στις αιτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα. Μιλώντας με επιζώντες, άκουσα πώς η αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, οι βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού, διαστρεβλώθηκαν για να προκληθεί απύθμενος πόνος μέσω υπολογισμένης σκληρότητας και ακραίας αναλγησίας. Αυτές οι πράξεις απαιτούν λογοδοσία.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι όμηροι που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες και ότι ορισμένοι έχουν υποστεί σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, ενώ κρατούνται σε αιχμαλωσία. Καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα με βάση ιατρικά αρχεία, σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεία βίντεο και ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με θύματα και επιζώντες. Το Γραφείο μου συνεχίζει επίσης να διερευνά τις αναφορές για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου για το θάρρος τους να προσέλθουν και να δώσουν τις μαρτυρίες τους στο Γραφείο μου. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην περαιτέρω εμβάθυνση των ερευνών μας για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο αυτών των επιθέσεων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους για να διασφαλίσουμε την απόδοση δικαιοσύνης.

Επαναλαμβάνω και πάλι την έκκλησή μου για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ και για την ασφαλή επιστροφή τους στις οικογένειές τους. Αυτό αποτελεί θεμελιώδη απαίτηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το κατηγορητήριο για Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε η Υπηρεσία μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Γιοάβ Γκάλαντ, Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) από τις 8 Οκτωβρίου 2023 τουλάχιστον:

 • Λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8(2)(β)(xxv) του Καταστατικού,
 • εσκεμμένη πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρής βλάβης του σώματος ή της υγείας κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο iii), ή σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i),
 • Εκ προθέσεως θανάτωση κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο i), ή δολοφονία ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i),
 • σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση των άρθρων 8(2)(β)(i), ή 8(2)(ε)(i),
 • Εξόντωση ή/και δολοφονία κατά παράβαση των άρθρων 7(1)(β) και 7(1)(α), συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που προκαλούνται από ασιτία, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,
 • Διώξεις ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο η),
 • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια).

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλονται στις εν λόγω αιτήσεις διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς (μαζί με άλλες Παλαιστινιακές Ένοπλες Ομάδες) που διεξάγεται παράλληλα.

Υποστηρίζουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που κατηγορούνται διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού σύμφωνα με την κρατική πολιτική. Τα εγκλήματα αυτά, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, αυθεντικό βίντεο, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, δορυφορικές εικόνες και δηλώσεις από την ομάδα των φερόμενων ως δραστών, δείχνουν ότι το Ισραήλ στερεί σκόπιμα και συστηματικά από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση.

Αυτό συνέβη μέσω της επιβολής πλήρους πολιορκίας της Γάζας, η οποία περιελάμβανε το πλήρες κλείσιμο των τριών συνοριακών σημείων διέλευσης, της Ράφα, του Κερέμ Σαλόμ και του Ερέζ, από τις 8 Οκτωβρίου 2023 για παρατεταμένες περιόδους και στη συνέχεια με τον αυθαίρετο περιορισμό της μεταφοράς βασικών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης μετά την επαναλειτουργία τους.

Η πολιορκία περιελάμβανε επίσης την αποκοπή των διασυνοριακών αγωγών νερού από το Ισραήλ προς τη Γάζα – την κύρια πηγή καθαρού νερού των κατοίκων της Γάζας – για παρατεταμένη περίοδο από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και την αποκοπή και την παρεμπόδιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό συνέβη παράλληλα με άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα, παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας από ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και επιθέσεις και δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, που ανάγκασαν πολλές οργανώσεις να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Γάζα.

Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι οι πράξεις αυτές διαπράχθηκαν στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου για τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου και άλλων πράξεων βίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως μέσο για (i) την εξόντωση της Χαμάς, (ii) την εξασφάλιση της επιστροφής των ομήρων που έχει απαγάγει η Χαμάς και (iii) τη συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, τον οποίο αντιλαμβάνονται ως απειλή για το Ισραήλ.

Οι επιπτώσεις της χρήσης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, μαζί με άλλες επιθέσεις και συλλογική τιμωρία κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας είναι οξείες, ορατές και ευρέως γνωστές, και έχουν επιβεβαιωθεί από πολλούς μάρτυρες που ερωτήθηκαν από το Γραφείο μου, συμπεριλαμβανομένων τοπικών και διεθνών ιατρών. Περιλαμβάνουν υποσιτισμό, αφυδάτωση, βαθιά ταλαιπωρία και αυξανόμενο αριθμό θανάτων μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων βρεφών, άλλων παιδιών και γυναικών.

Η πείνα είναι παρούσα σε ορισμένες περιοχές της Γάζας και επίκειται σε άλλες περιοχές. Όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από δύο και πλέον μήνες, “1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα – ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει καταγραφεί ποτέ – οπουδήποτε, οποτεδήποτε” ως αποτέλεσμα μιας “εντελώς ανθρωπογενούς καταστροφής”. Σήμερα, το Γραφείο μου επιδιώκει να απαγγείλει κατηγορίες σε δύο από τους πλέον υπεύθυνους, τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, τόσο ως συνυπεύθυνους όσο και ως προϊσταμένους σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 28 του Καταστατικού της Ρώμης.

Το Ισραήλ, όπως όλα τα κράτη, έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση του πληθυσμού του. Το δικαίωμα αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει το Ισραήλ ή οποιοδήποτε κράτος από την υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ανεξάρτητα από τους όποιους στρατιωτικούς στόχους μπορεί να έχουν, τα μέσα που επέλεξε το Ισραήλ για να τους επιτύχει στη Γάζα -δηλαδή η σκόπιμη πρόκληση θανάτου, πείνας, μεγάλου πόνου και σοβαρών σωματικών ή υγειονομικών βλαβών στον άμαχο πληθυσμό- είναι εγκληματικά.

Από πέρυσι, στη Ραμάλα, στο Κάιρο, στο Ισραήλ και στη Ράφα, έχω σταθερά τονίσει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από το Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα για να επιτρέψει αμέσως την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε κλίμακα. Τόνισα συγκεκριμένα ότι η πείνα ως μέθοδος πολέμου και η άρνηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας συνιστούν αδικήματα του Καταστατικού της Ρώμης. Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερος.

Όπως επίσης επανειλημμένα υπογράμμισα στις δημόσιες δηλώσεις μου, όσοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα όταν το Γραφείο μου αναλαμβάνει δράση. Αυτή η ημέρα έχει έρθει.

Υποβάλλοντας αυτές τις αιτήσεις για εντάλματα σύλληψης, το Γραφείο μου ενεργεί σύμφωνα με την εντολή του βάσει του Καταστατικού της Ρώμης. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, το Προδικαστικό Τμήμα Ι αποφάσισε ότι το Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει την ποινική του δικαιοδοσία για την κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης και ότι το εδαφικό πεδίο εφαρμογής αυτής της δικαιοδοσίας εκτείνεται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η εντολή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Γραφείο μου έχει επίσης δικαιοδοσία επί εγκλημάτων που διαπράττονται από υπηκόους Κρατών Μερών και από υπηκόους μη Κρατών Μερών στο έδαφος ενός Κράτους Μέρους.

Οι σημερινές αιτήσεις είναι το αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας από το Γραφείο μου. Με γνώμονα την υποχρέωσή μας να διερευνούμε εξίσου ενοχοποιητικά και αθωωτικά στοιχεία, το Γραφείο μου εργάστηκε με επιμέλεια για να διαχωρίσει τους ισχυρισμούς από τα γεγονότα και να παρουσιάσει με νηφαλιότητα τα συμπεράσματα που βασίζονται σε στοιχεία στο Προδικαστικό Τμήμα.

Ως πρόσθετη εγγύηση, ήμουν επίσης ευγνώμων για τις συμβουλές μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του διεθνούς δικαίου, μιας αμερόληπτης ομάδας που συγκάλεσα για να υποστηρίξει την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων και τη νομική ανάλυση σε σχέση με αυτές τις αιτήσεις ενταλμάτων σύλληψης.

Η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες με τεράστιο κύρος στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων ο Sir Adrian Fulford PC, πρώην Lord Justice of Appeal και πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- η βαρόνη Helena Kennedy KC, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων- η Elizabeth Wilmshurst CMG KC, πρώην αναπληρώτρια νομική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου- ο Danny Friedman KC- και δύο από τους ειδικούς μου συμβούλους – η Amal Clooney και ο εξοχότατος δικαστής Theodor Meron CMG.

Αυτή η ανεξάρτητη ανάλυση εμπειρογνωμόνων υποστήριξε και ενίσχυσε τις αιτήσεις που κατέθεσε σήμερα το Γραφείο μου. Ήμουν επίσης ευγνώμων για τη συμβολή πολλών άλλων ειδικών συμβούλων μου σε αυτή την επανεξέταση, ιδίως του Adama Dieng και του καθηγητή Kevin Jon Heller.

«Κανένας δεν μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα»

Σήμερα υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι το διεθνές δίκαιο και οι νόμοι των ένοπλων συγκρούσεων ισχύουν για όλους. Κανένας στρατιώτης, κανένας διοικητής, κανένας πολιτικός ηγέτης – κανένας – δεν μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη στέρηση από ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τόσων πολλών γυναικών και παιδιών, των βασικών αναγκών που απαιτούνται για τη ζωή. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σύλληψη ομήρων ή τη στοχοποίηση αμάχων.

Οι ανεξάρτητοι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι οι μοναδικοί κριτές ως προς το κατά πόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Εάν ικανοποιήσουν τις αιτήσεις μου και εκδώσουν τα αιτούμενα εντάλματα, θα συνεργαστώ στενά με τον Γραμματέα σε όλες τις προσπάθειες για τη σύλληψη των κατονομαζόμενων ατόμων. Βασίζομαι σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη του Καταστατικού της Ρώμης να αντιμετωπίσουν αυτές τις αιτήσεις και την επακόλουθη δικαστική απόφαση με την ίδια σοβαρότητα που έχουν επιδείξει σε άλλες καταστάσεις, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους βάσει του Καταστατικού. Είμαι επίσης έτοιμος να συνεργαστώ με τα μη συμβαλλόμενα κράτη στην κοινή μας επιδίωξη για απόδοση ευθυνών.

Είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή να επιτραπεί στο Γραφείο μου και σε όλα τα τμήματα του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων δικαστών του, να διεξάγουν το έργο τους με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία. Επιμένω ότι όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτου επηρεασμού των υπαλλήλων του Δικαστηρίου αυτού πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Το Γραφείο μου δεν θα διστάσει να ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 70 του Καταστατικού της Ρώμης εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά.

Διεθνή εγκλήματα στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Παραμένω βαθιά ανήσυχος για τους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς και τα αναδυόμενα στοιχεία για διεθνή εγκλήματα που συμβαίνουν στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η έρευνά μας συνεχίζεται. Το Γραφείο μου προωθεί πολλαπλές και αλληλένδετες πρόσθετες κατευθύνσεις έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και σε σχέση με τους μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τόσους πολλούς θανάτους, τραυματισμούς και πόνο αμάχων στη Γάζα. Ενθαρρύνω όσους διαθέτουν σχετικές πληροφορίες να επικοινωνήσουν με το Γραφείο μου και να υποβάλουν πληροφορίες μέσω του OTP Link.

Το Γραφείο μου δεν θα διστάσει να υποβάλει περαιτέρω αιτήσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εάν και εφόσον θεωρήσουμε ότι πληρούται το όριο της ρεαλιστικής προοπτικής καταδίκης. Ανανεώνω την έκκλησή μου προς όλα τα μέρη της τρέχουσας σύγκρουσης να συμμορφωθούν με το νόμο τώρα.

Επιθυμώ επίσης να τονίσω ότι η αρχή της συμπληρωματικότητας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του Καταστατικού της Ρώμης, θα συνεχίσει να αξιολογείται από το Γραφείο μου καθώς θα αναλαμβάνουμε δράση σε σχέση με τα προαναφερθέντα φερόμενα εγκλήματα και τους φερόμενους ως δράστες και θα προχωρούμε σε άλλες κατευθύνσεις έρευνας. Η συμπληρωματικότητα, ωστόσο, απαιτεί την αναβολή στις εθνικές αρχές μόνο όταν αυτές συμμετέχουν σε ανεξάρτητες και αμερόληπτες δικαστικές διαδικασίες που δεν προστατεύουν τους υπόπτους και δεν είναι προσχηματικές. Απαιτεί διεξοδικές έρευνες σε όλα τα επίπεδα που να αφορούν τις πολιτικές και τις ενέργειες που διέπουν αυτές τις εφαρμογές.

Ας είμαστε σήμερα ξεκάθαροι σε ένα βασικό ζήτημα: αν δεν επιδείξουμε τη βούλησή μας να εφαρμόσουμε τον νόμο ισότιμα, αν θεωρηθεί ότι εφαρμόζεται επιλεκτικά, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευσή του. Με τον τρόπο αυτό, θα χαλαρώσουμε τους εναπομείναντες δεσμούς που μας κρατούν ενωμένους, τους σταθεροποιητικούς δεσμούς μεταξύ όλων των κοινοτήτων και των ατόμων, το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο προσβλέπουν όλα τα θύματα σε περιόδους πόνου. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αποδείξουμε συλλογικά ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η θεμελιώδης βάση για την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ισχύει για όλα τα άτομα και εφαρμόζεται εξίσου σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το Γραφείο μου και το Δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε, απτά, ότι οι ζωές όλων των ανθρώπων έχουν την ίδια αξία.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κακός οιωνός: Η Ρωσία κινητοποίησε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις από Αρκτικό Ωκεανό μέχρι Μ.Θάλασσα - Ο Στόλος Βαλτικής έλαβε πυρηνικούς «Moskit»

Κακός οιωνός: Η Ρωσία κινητοποίησε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις από Αρκτικό Ωκεανό μέχρι Μ.Θάλασσα - Ο Στόλος Βαλτικής έλαβε πυρηνικούς «Moskit»

Η Πολωνία μιλά για εκατοντάδες πυρηνικούς πυραύλους

Πυρηνικά

12.06.2024 | 18:22

Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς: «Θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο σε 3-4 μήνες - Ελέγχουμε τι έχουμε σε πετρέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη» - Βίντεο με τις δηλώσεις

Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς: «Θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο σε 3-4 μήνες - Ελέγχουμε τι έχουμε σε πετρέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη» - Βίντεο με τις δηλώσεις

Τί γνωρίζει ο Σέρβος πρόεδρος; Συγκλονιστική συνέντευξη σε ελβετικό ΜΜΕ

Βαλκάνια

12.06.2024 | 11:12

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν Νοβοποκρόφσκ και Νοβοαλεξαντρόφκα: Το Κίεβο χάνει οδικούς κόμβους, κέντρα επιμελητείας και τον άξονα Ποκρόφσκ-Κονσταντινόφκα!

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν Νοβοποκρόφσκ και Νοβοαλεξαντρόφκα: Το Κίεβο χάνει οδικούς κόμβους, κέντρα επιμελητείας και τον άξονα Ποκρόφσκ-Κονσταντινόφκα!

Καίριο πλήγμα για τον ουκρανικό Στρατό

Ουκρανία

12.06.2024 | 00:45

To κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη στην αυλή των ΗΠΑ: Στα 30 ν.μ. από τις ακτές της Φλόριντα ρωσική φρεγάτα και υποβρύχιο με τα όπλα σε θέσεις βολής

To κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη στην αυλή των ΗΠΑ: Στα 30 ν.μ. από τις ακτές της Φλόριντα ρωσική φρεγάτα και υποβρύχιο με τα όπλα σε θέσεις βολής

Μεγάλη αεροναυτική κινητοποίηση των ΗΠΑ

Ρωσία

11.06.2024 | 21:45

Οι Ρώσοι VDV μπήκαν στο Δυτικό Τσασόφ Γιαρ: Σφοδρές μάχες στη περιοχή Novy - Υπό ρωσικό έλεγχο το ανατολικό τμήμα της πόλης

Οι Ρώσοι VDV μπήκαν στο Δυτικό Τσασόφ Γιαρ: Σφοδρές μάχες στη περιοχή Novy - Υπό ρωσικό έλεγχο το ανατολικό τμήμα της πόλης

Αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της πόλης - Οι Ρώσοι πέρασαν το Κανάλι

Ουκρανία

11.06.2024 | 20:00

Φόβοι στην USAF για τερματισμό των stealth αεροσκαφών: Η Κίνα εντόπισε F-22 Raptor με δορυφόρο - Oι ΗΠΑ βρήκαν ένα δεύτερο US NAVY στην Τακλαμακάν

Φόβοι στην USAF για τερματισμό των stealth αεροσκαφών: Η Κίνα εντόπισε F-22 Raptor με δορυφόρο - Oι ΗΠΑ βρήκαν ένα δεύτερο US NAVY στην Τακλαμακάν

Το Ναυτικό του PLA εξασκείται πάνω σε Arleigh Burke και αεροπλανοφόρα 

Κίνα

11.06.2024 | 16:21

Σε μόνιμη επιφυλακή τέθηκαν Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία: Ο Β.Πούτιν υιοθετεί το προληπτικό πυρηνικό πλήγμα - Η εισήγηση με βιβλικές αναφορές του Σ.Καραγκάνοφ

Σε μόνιμη επιφυλακή τέθηκαν Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία: Ο Β.Πούτιν υιοθετεί το προληπτικό πυρηνικό πλήγμα - Η εισήγηση με βιβλικές αναφορές του Σ.Καραγκάνοφ

"Ο Παντοδύναμος μας έδειξε τον δρόμο με τα Σόδομα και Γόμορρα"

Πυρηνικά

11.06.2024 | 01:59

Μήνυμα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν προς τον ελληνικό λαό: «Mην εμπλακείτε περαιτέρω στην Ουκρανία - Oι συνέπειες θα είναι τραγικές»

Μήνυμα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν προς τον ελληνικό λαό: «Mην εμπλακείτε περαιτέρω στην Ουκρανία - Oι συνέπειες θα είναι τραγικές»

Ο Β.Πούτιν προειδοποιεί στα ελληνικά....

Ρωσία

10.06.2024 | 22:22

Ουκρανικά F-16 θα επιχειρούν από Ρουμανία και Πολωνία - Παραδοχή ΗΠΑ:

Ουκρανικά F-16 θα επιχειρούν από Ρουμανία και Πολωνία - Παραδοχή ΗΠΑ: "Οι Ουκρανοί κατέρριψαν με Patriot ρωσικά αεροσκάφη εντός του ΕΕΧ της Μόσχας"

Ρωσία: "Νόμιμος στόχος οι αεροπορικές βάσεις σε Ρουμανία-Πολωνία"

Ουκρανία

10.06.2024 | 21:43

O ρωσικός Στρατός μπήκε στο Σούμι και κατέλαβε στρατηγικής σημασίας οικισμό - Το Κίεβο βλέπει ρωσική προέλαση και σχέδιο αποκοπής ολόκληρης της περιοχής

O ρωσικός Στρατός μπήκε στο Σούμι και κατέλαβε στρατηγικής σημασίας οικισμό - Το Κίεβο βλέπει ρωσική προέλαση και σχέδιο αποκοπής ολόκληρης της περιοχής

Άνοιξε νέο μέτωπο στο Σούμι - Το Κίεβο μεταφέρει εφεδρείες

Ουκρανία

10.06.2024 | 17:37

Πρώτη απώλεια μαχητικού Su-57 για την ρωσική Αεροπορία: Οι Ουκρανοί έπληξαν με drones την αεροπορική βάση σε βάθος 600 χλμ από τα σύνορα! (vid, εικόνα)

Πρώτη απώλεια μαχητικού Su-57 για την ρωσική Αεροπορία: Οι Ουκρανοί έπληξαν με drones την αεροπορική βάση σε βάθος 600 χλμ από τα σύνορα! (vid, εικόνα)

Οργή κατά της Διοίκησης για την απουσία Shelters στα αεροδρόμια

Ρωσία

10.06.2024 | 13:05

Πολιτική εξαΰλωση του Ε.Μακρόν λόγω Ουκρανίας: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν

Πολιτική εξαΰλωση του Ε.Μακρόν λόγω Ουκρανίας: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν

Τέλος ο Μακρόν στη Γαλλία - Ανακούφιση στην Ευρώπη και στην... Ιταλία!

Ευρώπη

09.06.2024 | 22:20

Χάρτες: Το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο πολέμου με Ρωσία: Μεταφορά μέσω Ελλάδας 300.000 στρατιωτών - Προειδοποίηση για την αεράμυνα σε Πειραιά και Αλεξανδρούπολη

Χάρτες: Το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο πολέμου με Ρωσία: Μεταφορά μέσω Ελλάδας 300.000 στρατιωτών - Προειδοποίηση για την αεράμυνα σε Πειραιά και Αλεξανδρούπολη

Έτοιμοι οι τέσσερις «χερσαίοι διάδρομοι» του ΝΑΤΟ 

ΝΑΤΟ

09.06.2024 | 13:00

Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52Η προσομοίωσε πυρηνικό πλήγμα στο Καλίνινγκραντ - Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής πυρηνικής τριάδας (vid)

Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52Η προσομοίωσε πυρηνικό πλήγμα στο Καλίνινγκραντ - Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής πυρηνικής τριάδας (vid)

Διπλή κίνηση από ΝΑΤΟ και Ουκρανία - Φέρνουν τη Ρωσία στα "πυρηνικά όρια"

Πυρηνικά

08.06.2024 | 20:11

Ο ρωσικός στρατός επελαύνει στο Τσασόβ Γιαρ και στο Ποκρόσφσκ: Οι Ουκρανικές απώλειες εκτοξεύτηκαν στις 50.000 ανά μήνα!

Ο ρωσικός στρατός επελαύνει στο Τσασόβ Γιαρ και στο Ποκρόσφσκ: Οι Ουκρανικές απώλειες εκτοξεύτηκαν στις 50.000 ανά μήνα!

Βίντεο: BTR-82A εναντίον  Bradley -1.500 Ουκρανοί χάθηκαν σε 24 ώρες

Ουκρανία

08.06.2024 | 12:55

Το ΝΑΤΟ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο ναυτικού αποκλεισμού της Ρωσίας στη Βαλτική: Αναπτύχθηκαν Typhon με SM-6 και Tomahawk μαζί με 50 πολεμικά πλοία!

Το ΝΑΤΟ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο ναυτικού αποκλεισμού της Ρωσίας στη Βαλτική: Αναπτύχθηκαν Typhon με SM-6 και Tomahawk μαζί με 50 πολεμικά πλοία!

"Θα κτυπήσουν το Στόλο Βαλτικής, τον Βόρειο Στόλο και το Καλίνινγκραντ"

ΝΑΤΟ

08.06.2024 | 00:16

Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ - Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο τη Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι

Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ - Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο τη Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι

Ανησυχία Γαλλίας και ΗΠΑ για τις κινήσεις του υποβρυχίου K-561 Kazan

Πυρηνικά

07.06.2024 | 20:40

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προς Ουκρανία:

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προς Ουκρανία: "Ασφάλισε τον εναέριο χώρο για να μπουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις - Κτύπα στόχους σε βάθος 300 χλμ εντός Ρωσίας" (vid)

Δηλώσεις Μπάιντεν και ΓΓ του ΝΑΤΟ - Σε πλήρη εφαρμογή το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο για την αποστολή δυνάμεων!

ΝΑΤΟ

07.06.2024 | 18:28

"Μην πυροβολείς": Οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν δύο Γάλλους σε Χάρκοβο και Μόσχα - Στρατιώτης της Λεγεώνας και κατάσκοπος της DGSE (vid)

Βαθαίνει η εμπλοκή της Γαλλίας

Ρωσία

07.06.2024 | 11:21

Σε μόνιμη διάταξη μάχης έξω από τις ακτές των ΗΠΑ ρωσικά πλοία και το «State of the Art» υποβρύχιο Yasen-M με υπερηχητικούς Zircon, Kalibr και Oniks!

Σε μόνιμη διάταξη μάχης έξω από τις ακτές των ΗΠΑ ρωσικά πλοία και το «State of the Art» υποβρύχιο Yasen-M με υπερηχητικούς Zircon, Kalibr και Oniks!

Μεγάλη αεροναυτική κινητοποίηση - Περίεργη ανακοίνωση της Κούβας

Ρωσία

07.06.2024 | 00:07