Θρίλερ: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ιράν – Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν την αρχική απόφαση!

"Είναι υπαρξιακή απειλή για εμάς - Το Ιράν μας κήρυξε τον πόλεμο"

Θρίλερ: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ιράν – Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν την αρχική απόφαση!
Ευάγγελος Λ. 14.04.2024 | 20:36

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκληρώθηκε με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για “ομοφωνία στην ισραηλινή κυβέρνηση σε σχέση με την ανάγκη «απάντησης» στην επίθεση του Ιράν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ “εγκρίθηκε άμεση απάντηση με κτυπήματα εντός του Ιράν από τη σαφή πλειοψηφία του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν/Νετανιάχου. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να υποστηρίζει την προγραμματισμένη απάντηση – αλλά όχι απαραίτητα αμέσως”.

Πριν ολοκληρωθεί το πολεμικό συμβούλιο, ζητήθηκε από τον Διοικητή της Αεροπορίας του Ισραήλ να τους αναλύσει τα σχέδια επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ποσοστά επιτυχία, απώλειες, ιρανικά αντίποινα κτλ.

Στο πολεμικό συμβούλιο ειπώθηκε και κάτι άλλο που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης:

Οι ιρανικοί πύραυλοι και τα drones που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ χθες το βράδυ μετέφεραν συνολικό ωφέλιμο φορτίο 60 τόνων εκρηκτικών. Tα απευθείας χτυπήματα θα είχαν καταστρέψει ολοσχερώς δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις. 

Δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων: “Κήρυξη πολέμου από το Ιράν”

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε ότι η χθεσινή μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν ήταν κήρυξη πολέμου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο ισραηλινό ΜΜΕ N12 ότι θα υπάρξουν σημαντικά αντίποινα κατά του Ιράν.

Το κανάλι 12 του Ισραήλ αναφέρει ότι ένας «ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος» δεσμεύτηκε για μια «άνευ προηγουμένου απάντηση» στην επίθεση του Ιράν.

Ένας δεύτερος Ισραηλινός αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας είπε στο NBC News ότι “το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει μια τόσο μεγάλη επίθεση πάνω από το Ισραήλ χωρίς κάποιου είδους απάντηση, είτε μικρή είτε μεγάλη. Εναπόκειται στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει τώρα”.

Ένας τρίτος Ισραηλινός αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις κυβερνητικές συζητήσεις είπε ότι η απόφαση που αντιμετωπίζει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο των πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν αν θα «πάνε σκληρά» εναντίον του Ιράν ή θα απαντήσουν με πιο μετρημένο τρόπο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, σημείωσε ότι ο στόχος της επίθεσης του Ιράν ήταν να καταστήσει το Ισραήλ ένα «μη βιώσιμο μέρος» και να πυροδοτήσει την κατάρρευσή του «από μέσα, οικονομικά και κοινωνικά».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν τουλάχιστον 7 λεπτά πλάνα από τη χθεσινοβραδινή επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ, που δείχνει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και πυραύλων κρουζ επίγειας επίθεσης από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

“Ομοφωνία στην ισραηλινή κυβέρνηση: Θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον του Ιράν”

«Γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν, υπήρχαν πολλές προσδοκίες και ήμασταν πολύ χαρούμενοι που τελείωσε με τον τρόπο που τελείωσε, τουλάχιστον αυτός ο γύρος», δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα και τους συμμάχους του εβραϊκού κράτους.

«Δεν νομίζω ότι κανείς στην κυβέρνηση υποστηρίζει πραγματικά να μην προβούμε σε αντίποινα για την πράξη αυτή».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει παρόμοια ομοφωνία στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο σχηματίστηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα και συνεδριάζει και σήμερα, είπε: «Απολύτως».

«Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε με σώας τας φρένας μπορεί να περιμένει ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων προς την κατεύθυνσή μας», είπε ο Milwidsky .

Αναγνωρίζοντας την επιθυμία των ΗΠΑ να αποφύγουν τη στρατιωτική κλιμάκωση εστιάζοντας στη διπλωματία, είπε ότι πρόκειται για μια «πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του Ισραήλ».

«Φυσικά ακούμε, συμβουλευόμαστε όλους τους φίλους μας στον κόσμο, αλλά στο τέλος εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη», τόνισε.

“Στα δύο” το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ: “Είναι υπαρξιακός κίνδυνος πλέον για μας”

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σκληροπυρηνικοί υπουργοί του Ισραήλ ζητούν αποφασιστική απάντηση στην επίθεση του Ιράν, καλώντας σε απάντηση-κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η άλλη γραμμή κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και πιο ζυγισμένη απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς προέτρεψε σε μια σκληρή απάντηση που «θα έχει απήχηση σε όλη τη Μέση Ανατολή» και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβίρ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «βγει εκτός ελέγχου», στην αντίδρασή του.

Ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι αν το Ισραήλ διστάσει, «θα θέσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση, ο Σμότριτς χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή «στιγμή της αλήθειας», λέγοντας: «Εάν η απάντησή μας έχει απήχηση σε όλη τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές – θα κερδίσουμε».

Ο Μπεν Γκβίρ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, δήλωσε με τη σειρά του ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν πρέπει να είναι «αδύναμη» και ότι «οι έννοιες του περιορισμού και της αναλογικότητας είναι έννοιες που απεβίωσαν στις 7 Οκτωβρίου», την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ούτε ο Σμότριτς ούτε ο Μπεν Γκβίρ είναι μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ αλλά οι δηλώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης του πολεμικού Συμβουλίου, αποτυπώνουν την κατάσταση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβούλιου ανέδειξε μια άλλη πιο συγκρατημένη γραμμή, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ. Χθες ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας, μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης

Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε:

«Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβέρσκ

Ουκρανία

20.05.2024 | 20:21

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν -

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν - "Να βρούμε τα πραγματικά(!) αίτια της συντριβής"

Δολοφονία βλέπουν και τα τουρκικά ΜΜΕ πίσω από τον θάνατο του Ραϊσί

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 17:59

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ:

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: "Βόμβα" ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»

Απόφαση ορόσημο του ΔΠΔ - Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Ισραήλ

20.05.2024 | 16:35

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Δείτε βίντεο από το τουρκικό drone και το σημείο της συντριβής

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 09:37

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι -

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι - "Το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε" λένε ρωσικές πηγές - "Δεν έχουμε καμία σχέση" λέει το Ισραήλ

Βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε το Ιράν - Δείτε βίντεο

Μέση Ανατολή

19.05.2024 | 20:34

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των  Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: "Ετοιμάζουμε στρατιωτική απάντηση σε Λονδίνο και Παρίσι"

Ουκρανία

18.05.2024 | 18:40

"Ματώνει" η Γαλλία στη Νέα Καληδονία: Μάχες πάνοπλων αυτονομιστών με τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας - Υπό πολιορκία η πόλη (vid)

Ρωσία και Κίνα μετέφεραν τον πόλεμο σε γαλλικό έδαφος

Ασία & Ειρηνικός

18.05.2024 | 17:13

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

RQ-4B Global Hawk καθοδήγησε την ουκρανική επίθεση

Ουκρανία

17.05.2024 | 20:34

Κατάσταση

Κατάσταση "Ζugzwang" για τον ουκρανικό Στρατό: Επτά Ταξιαρχίες σπεύδουν στο Χάρκοβο- "Θα κρίνει τα πάντα αυτή η μάχη - Eίναι σημείο καμπής στον πόλεμο"

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών - Τί είπε ο Σίρσκι

Ουκρανία

17.05.2024 | 18:54

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Ακροβολίστηκαν 52 εκτοξευτές Iskander-M στα σύνορα

War Monitor

17.05.2024 | 16:34

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Απόκοσμες εικόνες στο Βολτσάνκ - Φλέγεται η πόλη

Ουκρανία

17.05.2024 | 02:16

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι "Scorpion" ανατίναξε ουκρανικές οχυρώσεις - 1.000 Oυκρανοί στρατιώτες εγκλωβίστηκαν στη Κρασνογκορόφκα

Έφοδος ρωσικών δυνάμεων με μοτοσικλέτες

Ουκρανία

16.05.2024 | 23:22

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες -

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες - "Έσπασε" η ουκρανική άμυνα σε Λύπτσι και Βολτσάνκ

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών από Lancet, Αεροπορία και πυροβολικό!

Ουκρανία

16.05.2024 | 21:11

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Αερογέφυρα μεταφοράς γαλλικών δυνάμεων - Το Παρίσι κατηγορεί το Mπακού

Ασία & Ειρηνικός

16.05.2024 | 19:17

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν την τελική επίθεση - Τί συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Κίνα

16.05.2024 | 17:10

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

Πολυμετωπική επίθεση σε ακτίνα 3.000 χλμ

Ουκρανία

15.05.2024 | 23:01

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο:

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο: "Οσμή" Γ' Παγκοσμίου Πολέμου - Οι δηλώσεις που επίσπευσαν την εκτέλεση του και το "ξέπλυμα" βρετανικών ΜΜΕ

Το μήνυμα των εκτελεστών προς Β.Ορμπάν και Αυστρία

Ευρώπη

15.05.2024 | 20:45

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ευρώπη

15.05.2024 | 18:41

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

"Κτυπάμε τώρα με τακτικά πυρηνικά για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος"

Πυρηνικά

15.05.2024 | 01:32

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στόχος να ωθήσουν τις Ουκρανικές ΕΔ πίσω από τον Δνείπερο!

Ουκρανία

14.05.2024 | 23:14