Τα πραγματικά αίτια της κρίσης στη Μ. Ανατολή: Τί εντόπισαν οι Αμερικανοί που κάνει αναπόφευκτο τον πόλεμο Ιράν-Ισραήλ – Η νέα Φετφά του Χαμενεΐ

Οι Ιρανοί ετοιμάζουν τις πρώτες τρεις πυρηνικές βόμβες

Τα πραγματικά αίτια της κρίσης στη Μ. Ανατολή: Τί εντόπισαν οι Αμερικανοί που κάνει αναπόφευκτο τον πόλεμο Ιράν-Ισραήλ – Η νέα Φετφά του Χαμενεΐ
Eυάγγελος Λ. 12.04.2024 | 17:13

Φως στα πραγματικά αίτια της κάθετης κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή ρίχνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ιράν διαθέτει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την παραγωγή τουλάχιστον τριών πυρηνικών βομβών!

Όπως γίνεται αντιληπτό, το χρονικό περιθώριο για το Ισραήλ κλείνει. Είτε τώρα είτε μέσα στους επόμενους μήνες, το Ισραήλ θα πρέπει, με ή χωρίς τις ΗΠΑ, να επιτεθεί στο Ιράν και να βομβαρδίσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Αυτό μάλλον εξηγεί και γιατί το Ισραήλ προκαλεί ανοιχτά πλέον στρατιωτικά το Ιράν.

Το κτύπημα στην ιρανική πρεσβεία κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς δικαίου αιφνιδίασε ακόμη και τους Αμερικανούς οι οποίοι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν εξοργισμένοι με το γεγονός. Το θέμα έθεσε και ο Αμερικανός ΥΠΑΜ,  Lloyd Austin, στον ισραηλινό ομόλογο του, Yoav Gallant.

WP: Το Ιράν έχει ήδη αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να δημιουργήσει τρεις βόμβες

“Το αυστηρά φυλασσόμενο εργοστάσιο Fordo, παρήγαγε σημαντικές ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου, μόνο ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα όπλων” γράφει σχετικά η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για να δημιουργήσει μια πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν πύραυλο.

Η αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύει το αμερικανικό έντυπο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτούν. Για προφανείς λόγους, η Τεχεράνη δεν θα σχολιάσει την πρόοδο του πυρηνικού της προγράμματος.

Τί βρήκαν οι επιθεωρητές

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΜΜΕ, το τελευταίο ταξίδι των επιθεωρητών τον Φεβρουάριο ανησύχησε αρκετούς αξιωματούχους στη Δύση.

Σε θαλάμους εργοστασίων που είχαν σταματήσει να παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, οι επιθεωρητές έγιναν μάρτυρες φρενήρης δραστηριότητας:

πρόσφατα εγκατεστημένος εξοπλισμός, παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες και μια επέκταση σε εξέλιξη που θα μπορούσε σύντομα να διπλασιάσει την παραγωγή του εργοστασίου.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στο εργοστάσιο Fordow κλιμακώθηκε η παραγωγή μιας πιο επικίνδυνης μορφής πυρηνικού καυσίμου – ενός είδους υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ιρανοί αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για το εργοστάσιο, άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για την επίτευξη «αποτροπής», υπονοώντας ότι η Τεχεράνη είχε τώρα ό,τι χρειαζόταν για να κατασκευάσει μια βόμβα, αν το επιλέξει.

Ο μετασχηματισμός του Fordow αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που παρατηρούνται στη χώρα καθώς το Ιράν ξεπερνά τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της πυρηνικής συμφωνίας.

Έξι χρόνια μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από το σύμφωνο, οι περιορισμοί εξαφανίστηκαν, μία προς μία, φέρνοντας το Ιράν πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με εμπιστευτικές εκθέσεις  και συνεντεύξεις με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά την πρόοδο του Ιράν.

Το Ιράν έχει τώρα αποκτήσει εμπλουτισμένο ουράνιο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για τουλάχιστον τρεις βόμβες σε ένα χρονικό πλαίσιο που κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Η κατασκευή μιας πυρηνικής συσκευής θα μπορούσε να ακολουθήσει σε μόλις έξι μήνες μετά τη λήψη μιας απόφασης, ενώ η κατασκευή πυρηνικής κεφαλής που θα ενσωματωθεί σε έναν πύραυλο θα διαρκέσει περισσότερο, ίσως δύο χρόνια ή περισσότερα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι μηχανές του Fordow παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο με ταχύτερους ρυθμούς και τα συνδυασμένα αποθέματα καυσίμου ουρανίου της χώρας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η τάση είναι αναμφισβήτητη:

Από συνεντεύξεις με αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Βιέννη και με περισσότερους από δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας των ΗΠΑ και της Ευρώπης — πολλοί από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα — η άποψη είναι ότι το Ιράν προχωρά αργά αλλά με σιγουριά, συσσωρεύοντας τα μέσα για ένα μελλοντικό πυρηνικό όπλο.

Θα αλλάξει η Φετφά για την παραγωγή ατομικών όπλων

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την αποχώρηση, η Τεχεράνη έχει ξεπεράσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς της συμφωνίας σχετικά με την ποσότητα και τον τύπο εμπλουτισμένου ουρανίου που μπορεί να διαθέτει, δείχνουν τα έγγραφα του ΔΟΑΕ.

Οι ενέργειες του Ιράν φαίνεται να έχουν ενθαρρυνθεί, λένε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, από την εμβάθυνση της συμμαχίας του με τη Ρωσία, καθώς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό εταίρο από την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η συμμαχία με τη Ρωσία κάνει τη διαφορά όσον αφορά το πώς αισθάνεται το Ιράν απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους – μπορείτε να δείτε ότι τώρα νιώθουν πολύ άνετα» να αψηφούν τη Δύση, δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος εξέδωσε φετφά – ή θρησκευτικό διάταγμα – κατά των πυρηνικών όπλων το 2003, επανέλαβε την επίσημη αντίθεσή του σε μια ομιλία του τον Ιούνιο του 2023, δηλώνοντας ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι «αντιφατικά με το Ισλάμ».

Είπε ότι οι δυτικές χώρες «γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν επιδιώκουμε πυρηνικά όπλα».

Αυτό όμως σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αλλάξει σύντομα μόλις το Ιράν θα είναι έτοιμο.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mahmoud Reza Aghamiri

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβέρσκ

Ουκρανία

20.05.2024 | 20:21

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν -

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν - "Να βρούμε τα πραγματικά(!) αίτια της συντριβής"

Δολοφονία βλέπουν και τα τουρκικά ΜΜΕ πίσω από τον θάνατο του Ραϊσί

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 17:59

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ:

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: "Βόμβα" ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»

Απόφαση ορόσημο του ΔΠΔ - Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Ισραήλ

20.05.2024 | 16:35

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Δείτε βίντεο από το τουρκικό drone και το σημείο της συντριβής

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 09:37

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι -

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι - "Το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε" λένε ρωσικές πηγές - "Δεν έχουμε καμία σχέση" λέει το Ισραήλ

Βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε το Ιράν - Δείτε βίντεο

Μέση Ανατολή

19.05.2024 | 20:34

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των  Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: "Ετοιμάζουμε στρατιωτική απάντηση σε Λονδίνο και Παρίσι"

Ουκρανία

18.05.2024 | 18:40

"Ματώνει" η Γαλλία στη Νέα Καληδονία: Μάχες πάνοπλων αυτονομιστών με τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας - Υπό πολιορκία η πόλη (vid)

Ρωσία και Κίνα μετέφεραν τον πόλεμο σε γαλλικό έδαφος

Ασία & Ειρηνικός

18.05.2024 | 17:13

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

RQ-4B Global Hawk καθοδήγησε την ουκρανική επίθεση

Ουκρανία

17.05.2024 | 20:34

Κατάσταση

Κατάσταση "Ζugzwang" για τον ουκρανικό Στρατό: Επτά Ταξιαρχίες σπεύδουν στο Χάρκοβο- "Θα κρίνει τα πάντα αυτή η μάχη - Eίναι σημείο καμπής στον πόλεμο"

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών - Τί είπε ο Σίρσκι

Ουκρανία

17.05.2024 | 18:54

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Ακροβολίστηκαν 52 εκτοξευτές Iskander-M στα σύνορα

War Monitor

17.05.2024 | 16:34

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Απόκοσμες εικόνες στο Βολτσάνκ - Φλέγεται η πόλη

Ουκρανία

17.05.2024 | 02:16

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι "Scorpion" ανατίναξε ουκρανικές οχυρώσεις - 1.000 Oυκρανοί στρατιώτες εγκλωβίστηκαν στη Κρασνογκορόφκα

Έφοδος ρωσικών δυνάμεων με μοτοσικλέτες

Ουκρανία

16.05.2024 | 23:22

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες -

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες - "Έσπασε" η ουκρανική άμυνα σε Λύπτσι και Βολτσάνκ

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών από Lancet, Αεροπορία και πυροβολικό!

Ουκρανία

16.05.2024 | 21:11

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Αερογέφυρα μεταφοράς γαλλικών δυνάμεων - Το Παρίσι κατηγορεί το Mπακού

Ασία & Ειρηνικός

16.05.2024 | 19:17

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν την τελική επίθεση - Τί συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Κίνα

16.05.2024 | 17:10

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

Πολυμετωπική επίθεση σε ακτίνα 3.000 χλμ

Ουκρανία

15.05.2024 | 23:01

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο:

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο: "Οσμή" Γ' Παγκοσμίου Πολέμου - Οι δηλώσεις που επίσπευσαν την εκτέλεση του και το "ξέπλυμα" βρετανικών ΜΜΕ

Το μήνυμα των εκτελεστών προς Β.Ορμπάν και Αυστρία

Ευρώπη

15.05.2024 | 20:45

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ευρώπη

15.05.2024 | 18:41

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

"Κτυπάμε τώρα με τακτικά πυρηνικά για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος"

Πυρηνικά

15.05.2024 | 01:32

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στόχος να ωθήσουν τις Ουκρανικές ΕΔ πίσω από τον Δνείπερο!

Ουκρανία

14.05.2024 | 23:14