Σε μόνιμη διάταξη μάχης έξω από τις ακτές των ΗΠΑ ρωσικά πλοία και το «State of the Art» υποβρύχιο Yasen-M με υπερηχητικούς Zircon, Kalibr και Oniks!

Μεγάλη αεροναυτική κινητοποίηση - Περίεργη ανακοίνωση της Κούβας

Σε μόνιμη διάταξη μάχης έξω από τις ακτές των ΗΠΑ ρωσικά πλοία και το «State of the Art» υποβρύχιο Yasen-M με υπερηχητικούς Zircon, Kalibr και Oniks!
Βασίλης Καπούλας 07.06.2024 | 00:07

Ρωσικά πολεμικά πλοία και τουλάχιστον ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μαζί με στρατηγικά βομβαρδιστικά αναπτύσσονται έξω από τις ακτές των ΗΠΑ σύμφωνα με Αμερικανούς Αξιωματούχους.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα κατευθυνθούν στην Κούβα και τη Βενεζουέλα και μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να πραγματοποιήσουν νέες ασκήσεις το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα δεν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για τις ασκήσεις αυτές και η στρατιωτική αυτή ανάπτυξη φαίνεται πως έχει μόνιμη βάση.

Το Αμερικανικό Ναυτικό προσπαθεί να διαπιστώσει αν τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια φέρουν πυρηνικούς πυραύλους ή αν μεταφέρουν κάποιο “ιδιαίτερο φορτίο” για την Κούβα και την Βενεζουέλα.

«Η Ρωσία μετακινεί Στόλο και Αεροπορία για στρατιωτικές ασκήσεις λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Η Ρωσία δείχνει ότι είναι ακόμα ικανή για ένα ορισμένο επίπεδο παγκόσμιας προβολής ισχύος», λένε οι ίδιες Αμερικανικές πηγές.

Ο απόπλους…

Επιβεβαιώνει η Κούβα – Διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά…

Μια ομάδα ρωσικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου πολλαπλού ρόλου, θα φτάσει σύντομα στην Κούβα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια ναυτική ομάδα του Βόρειου Στόλου διασχίζει τον Ατλαντικό και κατευθύνεται προς την Κούβα.

Από τις 12 Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2024, θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας από ομάδα πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούμενη από τέσσερα σκάφη. Η επίσκεψη αυτή σχετίζεται με τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ρωσίας και τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανόνες” δήλωσε το κουβανικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στα ρωσικά πλοία.

Λένε αλήθεια οι Ρώσοι; Γιατί δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Μόσχα; Είναι μόνο αυτά τα πλοία ή υπάρχουν και άλλα ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή;

Το κουβανικό υπουργείο Άμυνας ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε την άφιξη των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Μέχρι αργά την Πέμπτη, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ή ο Βόρειος Στόλος δεν έβγαλαν καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την Αβάνα ως πρώτο προορισμό για το ταξίδι που λέγεται ότι θα διαρκέσει «αρκετούς μήνες»…

Το CBS News αναφέρει επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ότι στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος και στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

“Θα είναι οι πρώτες ταυτόχρονες αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που διεξάγει η Ρωσία στην Καραϊβική από το 2019.

Οι ΗΠΑ τα ερμηνεύουν ως απάντηση στην αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και την εντατικοποίηση των ασκήσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ” σημειώνει το CBS News.

Βίντεο: Ελικόπτερο Ka-27M από την φρεγάτα Admiral Gorshkov επιχειρεί στον Ατλαντικό

Η φρεγάτα Admiral Gorshkov με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon και το υποβρύχιο κλάσης Yasen-M

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία στέλνει την φρεγάτα κλάσης 22350 Admiral Gorshkov που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, το  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Yasen-M Kazan, το δεξαμενόπλοιο Akademik Pashin και το σωστικό ρυμουλκό «Nikolai Chiker».

Το Admiral Gorshkov είναι το πρώτο σκάφος της τελευταίας κατηγορίας φρεγατών της Ρωσίας. Το πολεμικό πλοίο που τέθηκε σε υπηρεσία το 2018 φέρει πυραύλους κρουζ Zircon, Kalibr και Oniks, καθώς και ανθυποβρυχιακούς πυραύλους Otvet.

Υποβρύχια κλάσης Yasen

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen-M ναυπηγήθηκε το 2017 και τέθηκε σε υπηρεσία με τον Βόρειο Στόλο το 2021. Το Kazan (K-560) τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα 4ης γενιάς KTP-6. Το υποβρύχιο λέγεται ότι είναι το πιο αθόρυβο στον ρωσικό στόλο.

Η επίσκεψη στην Αβάνα την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη σε λιμάνι του εξωτερικού ενός υποβρυχίου κλάσης Yasen-M.

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen-M (Project 885) αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση του υποβρυχίου Yasen (Project 885) και ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική κλάση όπως την αύξηση των κάθετων εκτοξευτών πυραύλων από 8 σε 10 και την μείωση των τορπιλοσωλήνων από 10 σε 8 με αποτέλεσμα την αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς από 40 σε 50 πυραύλους cruise τύπου 3M14K (SS-N-30A).

Η κλάση υποβρυχίων Yasen-M (Project 885) σχεδιάστηκε από το γραφείο υποβρυχίων Malakhit Marine Engineering Bureau. Πρόκειται να αντικαταστήσει τα 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια Antey (Project 949A) κλάσης Oscar.

Τα Yasen-M μπορούν να επιτεθούν σε παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές βάσεις και λιμάνια.

Για να χτυπήσουν τα εχθρικά πλοία, τα υποβρύχια κλάσης Yasen μεταφέρουν τους πυραύλους Oniks (3M55) με βεληνεκές 320 ναυτικών μιλίων (ή 592,64 χιλιόμετρα).

Αντίθετα, στον ρόλο της χερσαίας επίθεσης, τα υποβρύχια φέρουν τους πυραύλους Kalibr (3M14K) με βεληνεκές 1.600 ναυτικών μιλίων (2963,2 χιλιόμετρα).

Το αναβαθμισμένο υποβρύχιο κλάσης Yasen-M μπορεί επίσης να εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους 3M22 Zircon κατά πλοίων και χερσαίων στόχων, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων και ταχύτητες 8 Mach.

Πρόσφατα, ο διοικητής της δύναμης Northcom του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Glen VanHerc, είπε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

“Η Ρωσία αναπτύσσει ολοένα και πιο συχνά στην περιοχή τα υποβρύχια Yasen. Ο κίνδυνος αυξάνεται απόλυτα. Τον τελευταίο χρόνο, η Ρωσία «τοποθέτησε» επίσης τα Yasen στον Ειρηνικό», σημείωσε.

«Τώρα, όχι μόνο στον Ατλαντικό, αλλά τα έχουμε και στον Ειρηνικό, και είναι απλώς θέμα χρόνου –πιθανόν ένα ή δύο χρόνια– προτού αυτή να είναι μια επίμονη απειλή.

Αυτός ο αντίκτυπος μειώνει τον χώρο λήψης αποφάσεων για τον ηγέτη μίας σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Edward Geist της RAND Corporation με έδρα τις ΗΠΑ, τα υποβρύχια κλάσης Yasen είναι «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως η κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».

Οι ΗΠΑ έψαχναν να το βρουν για εβδομάδες

«Για πρώτη φορά στη ρωσική ιστορία, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να απειλήσει μια ευρωπαϊκή ακτή ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ με όπλα ιδιαίτερα μεγάλης ακριβείας», δήλωσε ο Michael Petersen, διευθυντής του Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών της Ρωσίας στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Επίσης, το Yasen είναι το πιο αθόρυβο από τα ρωσικής κατασκευής υποβρύχια, σύμφωνα με μια έκθεση του 2009 από την αξιολόγηση του Γραφείου Ναυτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ONI).

Είναι επίσης από τα πιο ικανά υποβρύχια στον κόσμο.

Για παράδειγμα, το 2014, ο αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τα υποβρύχια της Διοίκησης Συστημάτων Ναυτικής Θάλασσας των ΗΠΑ είπε ότι θαύμαζε το K-560 Severodvinsk και έβαλε το αντίγραφό του στο γραφείο του.

«Θα αντιμετωπίσουμε δυνατούς πιθανούς αντιπάλους. Αρκεί να κοιτάξει κανείς το Severodvinsk», είπε ο αντιναύαρχος Dave Johnson σε συνέδριο τον Οκτώβριο.

«Είμαι τόσο εντυπωσιασμένος με αυτό το πλοίο που έβαλα το Carderock (κέντρο ναυτικών δοκιμών) να κατασκευάσει ένα μοντέλο από μη ταξινομημένα δεδομένα».

Το 2019, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι το Severodvinsk έπλεε στον Ατλαντικό το 2018 επί εβδομάδες και οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το βρουν.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15