ΕΕ: “Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για πόλεμο μεγάλης κλίμακας” – ΝΑΤΟϊκή βάση δίπλα σε Αγ. Πετρούπολη- Κολοσσιαίο έργο μεταφοράς δυνάμεων στη Βαλτική

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες B61-12 στη βρετανική βάση Lakenheath

ΕΕ: “Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για πόλεμο μεγάλης κλίμακας” – ΝΑΤΟϊκή βάση δίπλα σε Αγ. Πετρούπολη- Κολοσσιαίο έργο μεταφοράς δυνάμεων στη Βαλτική
Κομνηνός Β. 11.04.2024 | 22:40

Το ΝΑΤΟ εγκαθιστά αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων στη Φινλανδία δίπλα στα ρωσικά σύνορα καθώς προετοιμάζει τα κράτη της περιοχής για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Το αρχηγείο θα βρίσκεται μια ανάσα από την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη θα δημιουργηθεί στη φινλανδική πόλη Mikkeli.

Το Mikkeli βρίσκεται 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτό δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Άμυνας Björn Arild Gram σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα IltaLehti.

“Το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στη Φινλανδία. Αυτό συνέστησε ο διοικητής των αμυντικών μας δυνάμεων” είπε ο Γκράμ.

Οι Ρώσοι σχολιάζουν λέγοντας ότι ” η συμμαχία συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της ισχύ κοντά στα σύνορά μας. Το αρχηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη θα συντονίσει την αλληλεπίδραση των στρατών των χωρών μελών της συμμαχίας στην περιοχή αυτή”.

Σε καιρό ειρήνης, το αρχηγείο θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας στην περιοχή. Αυτό θα είναι το λεγόμενο Αρχηγείο Υψηλής Ετοιμότητας.

Θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο και θα αναφέρεται στα κεντρικά γραφεία του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ οχυρώνουν Βαλτική και Σκανδιναβία εν όψει εξελίξεων: ΝΑΤΟϊκό κέντρο Διοίκησης στο Κίεβο – Γερμανική Ταξιαρχία στον Διάδρομο Suwalki

Yποθαλάσσια σήραγγα θα ενώνει Φινλανδία και Εσθονία για την μεταφορά δυνάμεων

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής στρατικοποίησης της περιοχής,  Φινλανδία και η Εσθονία θα κατασκευάσουν μια υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα μήκους περίπου 60-80 χιλιομέτρων που θα συνδέει τις πρωτεύουσές τους.

Η σήραγγα θα επεκτείνει τη διαδρομή Rail Baltica, θα βοηθήσει στη σύνδεση της Κεντρικής Ευρώπης και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία. Η σήραγγα είναι ιδανική για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Το Rail Baltica είναι ένα υπό κατασκευή σιδηροδρομικό έργο που αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των χωρών της Βαλτικής στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η ιδέα μιας υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν τέθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στη συνέχεια η Φινλανδία ξεκίνησε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, αλλά το θέμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το έργο συζητήθηκε ξανά το 2008. Η ιδέα προωθήθηκε ενεργά από τους τότε δημάρχους και των δύο πρωτευουσών, οι οποίοι μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία πρόθεσης για την κατασκευή σήραγγας.

Το μήκος της σήραγγας μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν, ανάλογα με την επιλογή της διαδρομής, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60–80 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 50–70 χιλιόμετρα θα έπρεπε να ήταν κάτω από το νερό. 

Οι χώρες υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση για το έργο στην ΕΕ, αλλά οι Βρυξέλλες αμφέβαλλαν για τη βιωσιμότητα του έργου και αρνήθηκαν να πληρώσουν για την αιτιολόγησή του.

Φαίνεται ότι η στάση της Ευρώπης πλέον άλλαξε  λόγω της κατασκευής του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Rail Baltica, που θα συνδέει το Ταλίν, τη Ρίγα, το Κάουνας, τη Βαρσοβία και το Βερολίνο.

Ζ. Μπορέλ: “Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια πολύ μεγάλης κλίμακας σύγκρουση”

«Η πιθανότητα ενός πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε αυτό. Για να περιορίσουμε τον εχθρό, χρειαζόμαστε μέσα», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ , μιλώντας σε φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο, μια πολύ μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην ήπειρο που θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας και δυστυχώς «δεν είναι πλέον μυθοπλασία», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με τους FT .

«Η Ρωσία είναι μια απειλή για την Ευρώπη», μέσω του πολέμου που διεξάγεται κατά της Ουκρανίας, αλλά και μέσω υβριδικών επιθέσεων εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, την Τρίτη, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι για να επιτύχει ισχυρές αμυντικές δυνατότητες, η ΕΕ χρειάζεται έναν «αμυντικό μηχανισμό».

Ο Μπορέλ εκτίμησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ “θα είναι σίγουρα αναντικατάστατο, αλλά εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα”.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε τόσο ξεκάθαρα λόγια για τη ρωσική απειλή.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τακτικές πυρηνικές βόμβες B61-12 στη βρετανική βάση Lakenheath

Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έχουν συνεργαστεί στενά για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ξεκινώντας από τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Manhattan Project. Από τη δεκαετία του 1960, οι Αμερικανοί άρχισαν να τοποθετούν τακτικά πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι το 2008, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν περίπου 110 πυρηνικές βόμβες B61 από τη βάση της RAF στο Lakenheath, την ίδια βάση που αναμένεται να εξοπλιστεί σύντομα με τις βόμβες B61-12.

Από τη βρετανική αυτή βάση θα επιχειρούν μαχητικά F-35A Lighting II τελευταίας γενιάς, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες. Τον Ιανουάριο του 2024, η Telegraph αποκάλυψε τα σχέδια των ΗΠΑ την αποθήκευση πυρηνικών βομβών  στο Lakenheath για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Οι Ρώσοι σχολιάζουν λέγοντας ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι προφανώς η αρχή της εφαρμογής των νέων σχεδίων των ΗΠΑ. Στόχος είναι η αύξηση των τοποθεσιών αποθήκευσης πυρηνικών όπλων. Για ποιο πράγμα ετοιμάζονται;”

Χάρτης: Η σήραγγα που θα ενώσει Φινλανδία και Εσθονία

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβέρσκ

Ουκρανία

20.05.2024 | 20:21

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν -

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν - "Να βρούμε τα πραγματικά(!) αίτια της συντριβής"

Δολοφονία βλέπουν και τα τουρκικά ΜΜΕ πίσω από τον θάνατο του Ραϊσί

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 17:59

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ:

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: "Βόμβα" ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»

Απόφαση ορόσημο του ΔΠΔ - Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Ισραήλ

20.05.2024 | 16:35

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Δείτε βίντεο από το τουρκικό drone και το σημείο της συντριβής

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 09:37

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι -

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι - "Το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε" λένε ρωσικές πηγές - "Δεν έχουμε καμία σχέση" λέει το Ισραήλ

Βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε το Ιράν - Δείτε βίντεο

Μέση Ανατολή

19.05.2024 | 20:34

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των  Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: "Ετοιμάζουμε στρατιωτική απάντηση σε Λονδίνο και Παρίσι"

Ουκρανία

18.05.2024 | 18:40

"Ματώνει" η Γαλλία στη Νέα Καληδονία: Μάχες πάνοπλων αυτονομιστών με τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας - Υπό πολιορκία η πόλη (vid)

Ρωσία και Κίνα μετέφεραν τον πόλεμο σε γαλλικό έδαφος

Ασία & Ειρηνικός

18.05.2024 | 17:13

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

RQ-4B Global Hawk καθοδήγησε την ουκρανική επίθεση

Ουκρανία

17.05.2024 | 20:34

Κατάσταση

Κατάσταση "Ζugzwang" για τον ουκρανικό Στρατό: Επτά Ταξιαρχίες σπεύδουν στο Χάρκοβο- "Θα κρίνει τα πάντα αυτή η μάχη - Eίναι σημείο καμπής στον πόλεμο"

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών - Τί είπε ο Σίρσκι

Ουκρανία

17.05.2024 | 18:54

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Ακροβολίστηκαν 52 εκτοξευτές Iskander-M στα σύνορα

War Monitor

17.05.2024 | 16:34

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Απόκοσμες εικόνες στο Βολτσάνκ - Φλέγεται η πόλη

Ουκρανία

17.05.2024 | 02:16

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι "Scorpion" ανατίναξε ουκρανικές οχυρώσεις - 1.000 Oυκρανοί στρατιώτες εγκλωβίστηκαν στη Κρασνογκορόφκα

Έφοδος ρωσικών δυνάμεων με μοτοσικλέτες

Ουκρανία

16.05.2024 | 23:22

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες -

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες - "Έσπασε" η ουκρανική άμυνα σε Λύπτσι και Βολτσάνκ

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών από Lancet, Αεροπορία και πυροβολικό!

Ουκρανία

16.05.2024 | 21:11

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Αερογέφυρα μεταφοράς γαλλικών δυνάμεων - Το Παρίσι κατηγορεί το Mπακού

Ασία & Ειρηνικός

16.05.2024 | 19:17

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν την τελική επίθεση - Τί συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Κίνα

16.05.2024 | 17:10

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

Πολυμετωπική επίθεση σε ακτίνα 3.000 χλμ

Ουκρανία

15.05.2024 | 23:01

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο:

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο: "Οσμή" Γ' Παγκοσμίου Πολέμου - Οι δηλώσεις που επίσπευσαν την εκτέλεση του και το "ξέπλυμα" βρετανικών ΜΜΕ

Το μήνυμα των εκτελεστών προς Β.Ορμπάν και Αυστρία

Ευρώπη

15.05.2024 | 20:45

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ευρώπη

15.05.2024 | 18:41

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

"Κτυπάμε τώρα με τακτικά πυρηνικά για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος"

Πυρηνικά

15.05.2024 | 01:32

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στόχος να ωθήσουν τις Ουκρανικές ΕΔ πίσω από τον Δνείπερο!

Ουκρανία

14.05.2024 | 23:14