Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βαλτική: Οχυρώσεις, ειδικά Bunker για μαχητικά και απαγόρευση κυκλοφορίας – ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στα σύνορα με Ρωσία

"Μετατρέψτε τα υπόγεια των σπιτιών σε αντιαεροπορικά καταφύγια"

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βαλτική: Οχυρώσεις, ειδικά Bunker για μαχητικά και απαγόρευση κυκλοφορίας – ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στα σύνορα με Ρωσία
Βασίλης Καπούλας 08.05.2024 | 20:29

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε εντατικές πολεμικές προετοιμασίες σε Λιθουανία-Λετονία και Εσθονία. Η Βαλτική, η οποία εισήλθε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη ζώνη εχθροπραξιών με τη Ρωσία.

Η Λιθουανία για πρώτη φορά επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε Βίλνιους και Κάουνας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί χτες και σήμερα (7-8 Μαΐου) λόγω ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ζήτησε από τους κατοίκους να μην βρίσκονται στους δρόμους και να μην βιντεοσκοπούν το πολεμικό υλικό.

Νωρίτερα, η Λιθουανία ανακήρυξε τα χωρικά ύδατα της χώρας, καθώς και τις πόλεις Κάουνας και Κλαϊπέντα ως στρατιωτικά εδάφη. Ο λόγος αυτής της απόφασης ήταν οι στρατιωτικές ασκήσεις Perkuno Gryausmas.

Οι ασκήσεις Perkuno Gryausmas είναι οι μεγαλύτεροι στρατιωτικοί ελιγμοί τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκτελούνται σε διάφορα στάδια. Σε αυτές συμμετέχουν 10 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό του λιθουανικού στρατού και ισάριθμοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ οχυρώνουν Βαλτική και Σκανδιναβία εν όψει εξελίξεων: ΝΑΤΟϊκό κέντρο Διοίκησης στο Κίεβο – Γερμανική Ταξιαρχία στον Διάδρομο Suwalki

Σήμερα, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte δήλωσε ότι έλαβε κοινοβουλευτική έγκριση που επιτρέπει στα λιθουανικά στρατεύματα να σταλούν στην Ουκρανία, όπως εξήγησε, «για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Η Simonyte παραδέχτηκε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση ως “πρόκληση” αλλά πρόσθεσε ότι «εάν οι λιθουανικές αρχές είχαν σκεφτεί την απάντηση της Ρωσίας, δεν θα μπορούσαν να στείλουν τίποτα».

Η Λιθουανή πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την απειλή πυρηνικών επιθέσεων ως απάντηση στην άμεση είσοδο της χώρας της σε ένοπλη σύγκρουση στο πλευρό του Κιέβου.

“Αμφιβάλλω αν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά. Σ αυτή τη περίπτωση θα υπάρχουν επιπτώσεις και για τη Ρωσία.

Τις περισσότερες φορές οι άνεμοι πνέουν από δυτικά προς ανατολικά'” ανέφερε η Λιθουανή πρωθυπουργός.

Μεγάλες πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ στη Λετονία – Ειδικά Bunker για μαχητικά

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε αεροπορικές ασκήσεις στη Λετονία με την συμμετοχή γερμανικών Eurofighter Typhoon αφού πρώτα κατασκεύασε ειδικά υπόστεγα τα οποία καλύπτουν τα αεροσκάφη από εναέριες και δορυφορικές αναγνωρίσεις.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι “είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποια υπόστεγα είναι άδεια και ποια περιέχουν πολεμικά αεροσκάφη. Το γεγονός αυτό περιπλέκει σημαντικά την παρακολούθηση της προόδου των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων και τη δυνατότητα άμεσης απάντησης στις αεροπορικές ενέργειες των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας”.

Εκτός από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, οι ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό στη Μαύρη Θάλασσα. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν ασκήσεις στην περιοχή του λιμανιού της Κωνστάντζας.

Ζητούν αντιαεροπορικά καταφύγια από τους πολίτες!

Οι αρχές της Λετονίας κάλεσαν τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παραδοσιακή εθνική ημέρα καθαρισμού της χώρας που ήταν το Σάββατο (27/4/2024).

Η Λετονία μοιράζεται σύνορα 214 χλμ. με τη Ρωσία, γεγονός που προκαλεί φόβο στη Ρίγα ότι η χώρα μπορεί να συγκαταλέγεται στους πρώτους στόχους της Μόσχας σε περίπτωση νίκης στην Ουκρανία.

«Προτρέπουμε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου καθαρισμού, αλλά και στη συνέχεια, να φροντίσετε ώστε τα υπόγειά σας να μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρίγα, ο Vilnis Kirsis.

Από την πλευρά του, ο Γκιντς Ρέινσονς, επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής προστασίας της λετονικής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι “τα υπόγεια των δημοσίων κτιρίων, των σχολείων, των γηροκομείων, των νοσοκομείων και των δημαρχείων θα ελεγχθούν από τις αρχές οι οποίες θα τα προετοιμάσουν ώστε να κρυφθούν άνθρωποι σε αυτά, σε περίπτωση επίθεσης”.

“Έχουμε την πρόθεση να ετοιμάζουμε περίπου εκατό καταφύγια για προστασία από τις βόμβες κάθε μήνα, έως το τέλος της χρονιάς”, δήλωσε στο δίκτυο TV24.

Αντιαρματικές τάφροι στα σύνορα

Ταυτόχρονα, ο λετονικός στρατός άρχισε να κατασκευάζει μια αλυσίδα οχυρώσεων και ολοκληρωμένων αμυντικών γραμμών στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανέφερε η Λετονία.

Ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όχι μακριά από το συνοριακό σημείο ελέγχου Terekhovo, δημιουργούνται οχυρώσεις, διάφορα αμυντικά εμπόδια και εγκαταστάσεις για αποθήκες πυρομαχικών.

Ο Λετονός μηχανικός και αντισυνταγματάρχης Kaspars Lazdins ανέφερε ότι οι αρχές έσκαψαν έναν δρόμο κοντά στα ρωσικά σύνορα και κατασκευάζουν μια αντιαρματική τάφρο ώστε να μην μπορούν τα ρωσικά άρματα και τεθωρακισμένα να κινηθούν κατά μήκος του δρόμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμυντική γραμμή κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών, των ελών και των δασών. Διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών θα τοποθετηθούν «δόντια δράκου» στα σύνορα μαζί με ναρκοπέδια.

20 χλμ. των συνόρων σχεδιάζεται να οχυρωθούν τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αυτή τη στιγμή είναι ήδη έτοιμα τα 2,5 χλμ.

Το συνολικό μήκος των συνόρων Λετονίας-Ρωσίας είναι 283,6 χιλιόμετρα. Άλλα σχεδόν 173 χιλιόμετρα είναι το μήκος των συνόρων της Λετονίας με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας. Μέσα σε 5 έτη θα πρέπει να οχυρωθούν όλα αυτά.

Το ΝΑΤΟ απέκρουσε επίθεση από την “Occacus” (“Brown”)

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απέκρουσαν επίθεση από τη φανταστική χώρα Occacus κατά την διάρκεια των μεγαλύτερων πολεμικών ασκήσεων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στη Λετονία.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ο στρατός του ανύπαρκτου κράτους Occacus υπό τη διοίκηση του Λετονού στρατηγού Gaidis Landratov εισέβαλε στο έδαφος της Λετονίας. 

Εκεί είχαν αναπτυχθεί ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις αποτελούμενες από εκπροσώπους έντεκα κρατών. Η δύναμη αυτή διοικούνταν από τον Καναδό Αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κοξ.

Οι μάχες διεξήχθησαν στα σύνορα με τη Ρωσία.

Παρά τις δυσκολίες επικοινωνίας που αντιμετώπισε η αμυνόμενη ομάδα, κατάφερε να ωθήσει την δύναμη εισβολής, να την ρίξει σε βάλτους με συνέπεια να κολλήσει ο στρατιωτικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο στάδιο, το καθήκον των συλλογικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λετονία ήταν να παρασύρουν τις μηχανοκίνητες μονάδες του εχθρού «σε εδάφη ακατάλληλα για γρήγορη επίθεση».

Μετά από αυτό, το πυροβολικό του ΝΑΤΟ άρχισε να βάλλει εναντίον της εχθρικής δύναμης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ομάδα του ΝΑΤΟ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα, το σύστημα επικοινωνίας λειτούργησε με δυσκολία και το γλωσσικό εμπόδιο μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών χωρών περιέπλεξε σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

«Σπάνε» όλα τα ουκρανικά μέτωπα: Κατέρρευσε και η άμυνα του Σεβέρσκ - Οι ρωσικές ΕΔ κατέλαβαν τη Μπιλοχορίβκα και προελαύνουν προς την πόλη!

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβέρσκ

Ουκρανία

20.05.2024 | 20:21

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν -

Δολιοφθορά στο ελικόπτερο του Ε.Ραϊσί βλέπει η Μόσχα - Ο Β.Πούτιν κάλεσε για ενημέρωση τον πρέσβη του Ιράν - "Να βρούμε τα πραγματικά(!) αίτια της συντριβής"

Δολοφονία βλέπουν και τα τουρκικά ΜΜΕ πίσω από τον θάνατο του Ραϊσί

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 17:59

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ:

Μείζον πρόβλημα για ΗΠΑ και Δύση τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκαλάντ: "Βόμβα" ΔΠΔ για «έδαφος του Ισραήλ και κράτος της Παλαιστίνης»

Απόφαση ορόσημο του ΔΠΔ - Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή

Ισραήλ

20.05.2024 | 16:35

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Τουρκικό drone Akinci εντόπισε ότι απέμεινε από το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου: Νεκροί ο Ε.Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα επτά άτομα

Δείτε βίντεο από το τουρκικό drone και το σημείο της συντριβής

Μέση Ανατολή

20.05.2024 | 09:37

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι -

Nεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι - "Το ελικόπτερο του καταρρίφθηκε" λένε ρωσικές πηγές - "Δεν έχουμε καμία σχέση" λέει το Ισραήλ

Βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε το Ιράν - Δείτε βίντεο

Μέση Ανατολή

19.05.2024 | 20:34

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των  Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: Γάλλοι και Βρετανοί οι χειριστές των Storm Shadow/SCALP-EG - Βομβαρδισμοί της ρωσικής ενδοχώρας με με AASM-250 Hammer και AGM-88 HARM

Ρωσία: "Ετοιμάζουμε στρατιωτική απάντηση σε Λονδίνο και Παρίσι"

Ουκρανία

18.05.2024 | 18:40

"Ματώνει" η Γαλλία στη Νέα Καληδονία: Μάχες πάνοπλων αυτονομιστών με τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας - Υπό πολιορκία η πόλη (vid)

Ρωσία και Κίνα μετέφεραν τον πόλεμο σε γαλλικό έδαφος

Ασία & Ειρηνικός

18.05.2024 | 17:13

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

Καταιγισμός πυρών σε Κριμαία και Κρασνοντάρ: Η μεγαλύτερη έως τώρα ουκρανική επίθεση με 160 UAV-USV και ATACMS -Έπληξαν MiG-31, MiG-29, Su-27

RQ-4B Global Hawk καθοδήγησε την ουκρανική επίθεση

Ουκρανία

17.05.2024 | 20:34

Κατάσταση

Κατάσταση "Ζugzwang" για τον ουκρανικό Στρατό: Επτά Ταξιαρχίες σπεύδουν στο Χάρκοβο- "Θα κρίνει τα πάντα αυτή η μάχη - Eίναι σημείο καμπής στον πόλεμο"

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών - Τί είπε ο Σίρσκι

Ουκρανία

17.05.2024 | 18:54

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Δολοφονική «καταιγίδα» με Iskander-M: Kαταστράφηκε το ουκρανικό Αρχηγείο στο Χάρκοβο, αποθήκες, αεροδρόμια - Νεκροί δεκάδες Αξιωματικοί

Ακροβολίστηκαν 52 εκτοξευτές Iskander-M στα σύνορα

War Monitor

17.05.2024 | 16:34

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Mεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ-Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα Βολτσάνκ - Κουπιάνσκ!

Απόκοσμες εικόνες στο Βολτσάνκ - Φλέγεται η πόλη

Ουκρανία

17.05.2024 | 02:16

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι

Παγκόσμια πρώτη: Το αυτόνομο ρομπότ καμικάζι "Scorpion" ανατίναξε ουκρανικές οχυρώσεις - 1.000 Oυκρανοί στρατιώτες εγκλωβίστηκαν στη Κρασνογκορόφκα

Έφοδος ρωσικών δυνάμεων με μοτοσικλέτες

Ουκρανία

16.05.2024 | 23:22

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες -

Συντριβή των εφεδρειών του Κιέβου στο Χάρκοβο: Παραδίδονται μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες - "Έσπασε" η ουκρανική άμυνα σε Λύπτσι και Βολτσάνκ

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών από Lancet, Αεροπορία και πυροβολικό!

Ουκρανία

16.05.2024 | 21:11

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις - Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Αερογέφυρα μεταφοράς γαλλικών δυνάμεων - Το Παρίσι κατηγορεί το Mπακού

Ασία & Ειρηνικός

16.05.2024 | 19:17

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ με τα «πυρηνικά βαλιτσάκια» ανά χείρας: Η τελευταία σύνοδος πριν την εισβολή στη Ταϊβάν - «Για πάντα αδέρφια Ρώσοι και Κινέζοι»

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν την τελική επίθεση - Τί συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Κίνα

16.05.2024 | 17:10

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία: Μπαράζ πυροβολικού και άρση ναρκοπεδίων σε Τσερνίγκοφ και Σούμι!

Πολυμετωπική επίθεση σε ακτίνα 3.000 χλμ

Ουκρανία

15.05.2024 | 23:01

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο:

Απόπειρα δολοφονίας Ρ. Φίτσο: "Οσμή" Γ' Παγκοσμίου Πολέμου - Οι δηλώσεις που επίσπευσαν την εκτέλεση του και το "ξέπλυμα" βρετανικών ΜΜΕ

Το μήνυμα των εκτελεστών προς Β.Ορμπάν και Αυστρία

Ευρώπη

15.05.2024 | 20:45

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Χαροπαλεύει ο «φιλορώσος» Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δέχτηκε 5 σφαίρες από τον εκτελεστή του - Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών (vid)

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Ευρώπη

15.05.2024 | 18:41

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

Η Μόσχα βάζει στο τραπέζι προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα: Φορτώνει με πυρηνικούς υπερηχητικούς RSM-56 Bulava τα υποβρύχια! (vid)

"Κτυπάμε τώρα με τακτικά πυρηνικά για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος"

Πυρηνικά

15.05.2024 | 01:32

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν - Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο

Στόχος να ωθήσουν τις Ουκρανικές ΕΔ πίσω από τον Δνείπερο!

Ουκρανία

14.05.2024 | 23:14