Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις – Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία

Αερογέφυρα μεταφοράς γαλλικών δυνάμεων - Το Παρίσι κατηγορεί το Mπακού

Ρωσία και Κίνα «συρρικνώνουν» τη Γαλλία: Μετά την Αφρική σχέδιο χάους σε όλες τις υπερπόντιες κτήσεις – Εξέγερση και μάχες στη Νέα Καληδονία
Eυάγγελος Λ. 16.05.2024 | 19:17

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έστησε αερογέφυρα ανάμεσα στην ηπειρωτική Γαλλία και το έδαφος της Νέας Καληδονίας για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων, ενισχύσεων εσωτερικής ασφαλείας και πολεμικού υλικού.

Ρωσία και Κίνα άνοιξαν στην Γαλλία και τον Ε.Μακρόν νέο μέτωπο στην περιοχή του Ειρηνικού μέσω Αζερμπαϊτζάν. Η Γαλλία κατηγόρησε ευθέως το Μπακού ότι στηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές όχι μόνο στην Νέα Καληδονία.

Το Παρίσι κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης χάους και εξεγέρσεων σε όλες τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις.

Νωρίς σήμερα το πρωί, 500 στρατιώτες του Γαλλικού Στρατού μεταφέρθηκαν με 2 Airbus A330-243 MRTT στην πρωτεύουσα Νουμέα για να θωρακίσουν στρατηγικές εγκαταστάσεις ενώ ελικόπτερα AS350 Écureuil της Γαλλικής Χωροφυλακής μετέφεραν πυρομαχικά στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Γαλλία «βγάζει στη σέντρα» το Αζερμπαϊτζάν -Σχέδιου χάος σε πολλές γαλλικές αποικίες

Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για ανάμιξη στη Νέα Καληδονία, το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από βίαιες ταραχές με φόντο μια επίμαχη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ερωτηθείς αν υπάρχουν στη Νέα Καληδονία επεμβάσεις προερχόμενες απ’ αυτή τη χώρα του Καυκάσου, την Κίνα ή τη Ρωσία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Υπερπόντιων Εδαφών Ζεράλντ Νταρμανέν έδειξε το Μπακού.

«Το Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «ένα μέρος των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έκαναν μια συμφωνία» με αυτή τη χώρα. «Είναι αδιαμφισβήτητο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμιξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».

Το Νοέμβριο, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξήγαν εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να πλήξουν τη φήμη της Γαλλίας όσον αφορά την ικανότητά της να φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μπακού είχε απορρίψει τις κατηγορίες αυτές. Τα ερωτηματικά στη Γαλλία σχετικά με την επιρροή του Αζερμπαϊτζάν ενισχύθηκαν μετά την υπογραφή τον Απρίλιο ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Εδαφικό Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας και την Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν.

Τον Ιούλιο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατηγορεί το Παρίσι για την υποστήριξή του προς την Αρμενία, είχε ήδη προσκαλέσει στο Μπακού τους αυτονομιστές των γαλλικών εδαφών της Μαρτινίκας, της Γουιάνας, της Νέας Καληδονίας και της Γαλλικής Πολυνησίας. Από τη διάσκεψη αυτή γεννήθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», η οποία έχει στόχο να υποστηρίζει «τα γαλλικά απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα».

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε προχθές, Τρίτη από το Azertac, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, η ομάδα αυτή καταδίκασε «τη σύλληψη Κανάκ και τις πράξεις βίας των γαλλικών αρχών εναντίον των πολιτών στη Νέα Καληδονία». Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος είναι πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμιξη, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat «μια απόπειρα ανάμιξης» του Αζερμπαϊτζάν «ήδη εδώ και μήνες».

Μιλώντας στο Politico, ένας Γάλλος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, είπε πως «έχουμε εντοπίσει δραστηριότητες από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Προωθούν την αφήγηση ότι η Γαλλία είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊκάν Χατζιζάντα, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του υποκινεί τις ταραχές. «Αντί να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι δήθεν υποστηρίζει τις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας στη Νέα Καληδονία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτυχημένη πολιτική της χώρας του έναντι των υπερπόντιων εδαφών που οδήγησε σε τέτοιες διαδηλώσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν φτάσει στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της γαλλικής στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης προς την Αρμενία. Η διμερής σχέση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην αυτόνομη αρμένικη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2023.

Πολεμικό συμβούλιο στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στους αιρετούς αξιωματούχους της Νέας Καληδονίας να έχουν σήμερα «ανταλλαγή απόψεων μέσω βιντεοδιάσκεψης», έπειτα από ένα νέο Συμβούλιο Άμυνας το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα χθες, Τετάρτη, είχε μιλήσει για «την ανάγκη να επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος» σ’ αυτό το έδαφος που η Γαλλία αποίκισε τον 19ο αιώνα.

«Εξήντα τέσσερις χωροφύλακες και αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί» και «σχεδόν 200 ταραχοποιοί έχουν συλληφθεί» από τη Δευτέρα, διευκρίνισε σήμερα ο Λουί Λεφράν, ο οποίος είχε κάνει λόγο την προηγουμένη για «κατάσταση εξέγερσης».

Μπροστά στις βιαιότητες αυτές, η γαλλική προεδρία κήρυξε χθες, Τετάρτη, και για αρχική περίοδο 12 ημερών κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθεστώς που επεκτείνει τις εξουσίες των αρχών και ισχύει από τις 05:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Επίσης ο γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε μια στρατιωτική ανάπτυξη που αναμένεται να επιτρέψει, όπως διευκρίνισε, να «διασφαλισθεί η ασφάλεια» των λιμανιών και του αεροδρομίου της Νουμεά, που παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα.

Εξάλλου πέντε πρόσωπα που ανήκουν στον Πυρήνα Συντονισμού Ενεργειών στο Πεδίο (CCAT), το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του Κανάκ και Σοσιαλιστικού Μετώπου Απελευθέρωσης (FLNKS), τέθηκαν υπό κράτηση κατ’ οίκον ως ύποπτοι ότι έδωσαν τις εντολές για τα βίαια επεισόδια.

Το νομοσχέδιο της έκρηξης και το πολύτιμο νικέλιο

Η θεωρία του χάους αντανακλάται στα εδάφη της Νέας Καληδονίας από τις αρχές της εβδομάδας. Η ψήφιση ενός νομοθετήματος στη Γαλλία από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ως άλλο τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας, προκάλεσε -όχι μια απλή βροχή μα- ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης στο νησί του Ειρηνικού ωκεανού.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες είδαμε τέτοιας κλίμακας βία που δεν έχουμε δει για τριάντα χρόνια» ομολόγησε η πρόξενος της Αυστραλίας στη Νέα Καληδονία. Σημείωσε δε πως «αποτελεί το τέλος μιας ειρήνης τριάντα ετών».

Ήδη οι νεκροί είναι τέσσερις ως θλιβερή εξέλιξη των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ντόπιων διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής. Τα τρία εκ των θυμάτων ήταν νεαρής ηλικίας πολίτες (δύο άνδρες, μία γυναίκα) κι το τέταρτο ένας 24χρονος αστυνομικός εν υπηρεσία.

«Έβγαλε το κράνος του για να συζητήσει και πυροβολήθηκε στο κεφάλι», μετέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, για τον θάνατο του αξιωματικού.

Κατά μαρτυρίες, οι εξεγερμένοι είναι οπλισμένοι με τυφέκια και πλήθος φυσιγγίων.

Στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση Tik Tok

Μια τέτοια ανάφλεξη ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα, όταν ζωντάνεψε το ηφαίστειο της οργής κατά της μαμάς Γαλλίας.

Η κυβέρνηση Μακρόν έφερε προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο τη διάταξη εκείνη που ανέτρεπε τη Συμφωνία της Νουμέα (υπεγράφη το 1998 μετά από μακρά αντιδικία) και χάριζε δικαίωμα ψήφου σε περισσότερους, μη αυτόχθονες, κατοίκους. Το σύνταγμα όριζε μέχρι προσφάτως πως η ψήφος στις επαρχιακές εκλογές περιοριζόταν μόνο σε όσους διέμεναν στο νησί πριν από το 1998.

Πλέον θα έχουν τη δυνατότητα κι όσοι συμπληρώνουν απλώς μια δεκαετία στη Νέα Καληδονία, με αποτέλεσμα ν’ αλλάζει ριζικά η δομή των εκλογικών καταλόγων.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία εκλήφθη ως απόπειρα περαιτέρω παρέμβασης προκειμένου από τη μία να ενισχυθεί η παρουσία των Γάλλων στο αρχιπέλαγος (την ώρα που Κινέζοι και Αμερικανοί κατέχουν το δικό τους γεωπολιτικό μερίδιο) και από την άλλη να μειωθεί η ισχύς των γηγενών που εν τέλει ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Οι ταραχές και οι βίαιες συγκρούσεις ήρθαν ως συνεπακόλουθο όλων αυτών.

Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως ήταν μια αναγκαία αλλαγή εκδημοκρατισμού της διαδικασίας. Γι’ αυτό και «η βία δεν θα γίνει ανεκτή» όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, υπογράφοντας μάλιστα διάταγμα που κήρυξε τη Νέα Καληδονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δώδεκα ημέρες.

Κατά τους επικριτές της γαλλικής κυβέρνησης πρόκειται για επιβολή ενός σκληρού στρατιωτικού νόμου που μειώνει τις ελευθερίες. Ελήφθησαν κι άλλα μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας, έρευνες σπιτιών κ.α). Μεταξύ αυτών και η απαγόρευση χρήσης του Tik Tok προκειμένου, σύμφωνα με τις Αρχές, να μην επαναληφθεί μέσω σχετικών αναρτήσεων η μαζική οργάνωση διαδηλώσεων – όπως συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι στην ηπειρωτική Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση «θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τα απαραίτητα μέσα για την αποκατάσταση της τάξης», συμπλήρωσε ο Ατάλ.

Ήδη στο νησί του Ειρηνικού βρίσκονται 1.800 στρατιώτες και αστυνομικοί που θα ενισχυθούν από άλλους 500. Λέγεται πως οι δυνάμεις καταστολής έχουν αθροιστικά ξεπεράσει σε αριθμό τους διαδηλωτές.

Νέα προσπάθεια ανεξαρτησίας

Η πιο ισχυρή ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας στη Νέα Καληδονία, η FLNKS που πρωτοστάτησε σε δημοψηφίσματα απόσχισης που όμως δεν εγκρίθηκαν, δήλωσε ανοικτή στον διάλογο με το Παρίσι. Αρκεί, βέβαια, αυτός να οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για τη χειραφέτηση».

Κάτοικος από τη Νουμέα δήλωσε στο Reuters πως έμεινε έγκλειστος, σεβόμενος την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Φοβάται πολύ για την οικογένειά του, ανέφερε ακόμη, ομολογώντας ότι οπλοφορεί όταν βγαίνει εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Δεν βλέπω με ποιον τρόπο η χώρα μπορεί να ανακάμψει», υποστήριξε παίρνοντας πάντως την πλευρά της εξουσίας κι όχι των διαδηλωτών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 140 άτομα έχουν συλληφθεί, την ώρα που τουλάχιστον 60 της πολιτοφυλακής έχουν τραυματιστεί στις μέχρι τώρα συγκρούσεις.

«Πολλή φωτιά και βία» ήταν η θλιβερή εικόνα που μετέφερε άλλος κάτοικος της πρωτεύουσας, παρομοιάζοντας την κατάσταση πανικού με αυτήν που ίσχυε επί καιρό πανδημίας.

Ο πλούτος, το νικέλιο και η φτώχεια

Σήμερα η Νέα Καληδονία είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή νικελίου, διαθέτοντας το 25% συνολικών πόρων παγκοσμίως. Ορυκτό εξόχως πολύτιμο.

Επίσης θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον νότιο Ειρηνικό, πίσω μόνο από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χαβάη. Tο κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει μάλιστα τα 35.000 δολάρια.

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ο ένας στους πέντε πολίτες της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς εργασία και πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης. Με συνέπεια να ξεσπά, ν’ αντιδρά, ν’ απαιτεί. Κυρίως δε οι νέοι.

Η ιστορία της Νέας Καληδονίας

Μολονότι η απόσταση από το Παρίσι στην πρωτεύουσα Νουμέα υπερβαίνει τα 16.700 χιλιόμετρα και η διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης αγγίζει τις 24 ώρες, τα μαντάτα ταξίδεψαν πολύ γρήγορα στην άλλη άκρη του κόσμου. Η μαμά Γαλλία έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση της εκλογικής διαδικασίας στη Νέα Καληδονία και οι αυτόχθονες εξεγέρθηκαν.

Το νησί των 18.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε έκταση (δυο φορές μεγαλύτερο από την Κρήτη) και των 270.000 κατοίκων (δυο φορές λιγότερων από την Κρήτη) αποτελεί μια από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας ανά τον κόσμο. Άρα κι ένα από τα πιο απομακρυσμένα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικά η Νέα Καληδονία αποτελούσε κομμάτι γης που αποσχίστηκε από τη Νέα Ζηλανδία και πάρα πολύ αργότερα, μόλις το 1774, ανακαλύφθηκε από τον Τζέιμς Κουκ. O Βρετανός θαλασσοπόρος επέλεξε αυτό το όνομα, διότι του θύμιζε την Καληδονία της Σκωτίας.

Οι Γάλλοι προσάρτησαν τη Νέα Καληδονία ως αποικία της τότε αυτοκρατορίας τους το 1853, ως ένα από τα πέντε νησιά μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού που κατέλαβε ο ναύαρχος Φεμπριέ-Ντεσπουάν, προτού το 1946 δημιουργήσουν το εξευγενισμένο καθεστώς των υπερπόντιων εδαφών. Παρείχαν επί της ουσίας το ως σήμερα -θαμπό, ομιχλώδες κι άκρως αμφιλεγόμενο- δικαίωμα της ημιαυτονομίας, καθώς ο εποικισμός από λευκούς είχε γεννήσει ποικίλα προβλήματα, κοινωνικούς διαχωρισμούς που ίσχυαν επί χρόνια και εκμετάλλευση των ντόπιων.

Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδρομή των δεκαετιών διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο κι ας έχουν γεννηθεί κατά καιρούς κινήματα για την ανεξαρτησία, κυρίως από μέλη της φυλής των Κανάκ. Πρόκειται για τη φυλή που αποτελεί το 41.2% του συνολικού πληθυσμού βάσει της απογραφής του 2019 και απαιτεί αυτοδιάθεση, σε αντίθεση με το 24.1% της «ευρωπαϊκής κοινότητας» που διαμένει στο νησί και τηρεί στενούς δεσμούς με το Παρίσι.

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

Ρώσοι πιλότοι: «Η Δύση θα σοκαριστεί με τις καταρρίψεις των F-16 - Τα μαχητικά μας υπερέχουν και είμαστε πανέτοιμοι» - Δείτε το βίντεο

"Γνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του F-16"

Ρωσία

18.07.2024 | 21:21

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο -

Τέλος ο Μπάιντεν: Aπόσυρση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - "O Tραμπ θα μας συντρίψει σε Βουλή και Γερουσία" του λένε οι Δημοκρατικοί

Πρόσχημα ο COVID-19; Αποσύρεται λένε οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ

18.07.2024 | 19:25

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

«Αυτό θα κάνει ο Τραμπ μόλις εκλεγεί»: Η επιστολή-τελεσίγραφο που «πάγωσε» τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. (vid)

Γι' αυτό πήγαν να τον σκοτώσουν;

ΗΠΑ

16.07.2024 | 18:27

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Ήθελαν νεκρό πάση θυσία τον Ν.Τραμπ: «Εσωτερική δουλειά» η απόπειρα δολοφονίας του - Πώς έδωσαν στον εκτελεστή «χώρο και χρόνο» για πέντε βολές

Στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις των πρακτόρων - Τα αναπάντητα ερωτήματα

ΗΠΑ

14.07.2024 | 19:58

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15