Η Ρωσία κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο της: Στοχοποίησε με διαστημικό όπλο τους αμερικανικούς δορυφόρους USA 314 και USA 326 – Δηλώσεις Πενταγώνου

Κόκκινος συναγερμός: Δεύτερο βήμα μετά τα τακτικά πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο της: Στοχοποίησε με διαστημικό όπλο τους αμερικανικούς δορυφόρους USA 314 και USA 326 – Δηλώσεις Πενταγώνου
Ευάγγελος Λ. 22.05.2024 | 19:05

Ρωσικό διαστημικό όπλο έχει στοχοποιήσει τους αμερικανικούς δορυφόρους επιτήρησης USA 314 και USA 326 και όσους άλλους δορυφόρους βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η αμερικανική Διαστημική Διοίκηση.

Το ρωσικό αντι-δορυφορικό όπλο εκτοξεύτηκε πρόσφατα. Η στοχοποίηση των αμερικανικών δορυφόρων ίσως δείχνει εμπλοκή τους στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για το δεύτερο βήμα που δείχνει πως η Μόσχα ετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζουμε ότι μια μέρα πριν, η Ρωσία ανέπτυξε τις τακτικές πυρηνικές δυνάμεις γεγονός που δείχνει πως βρίσκεται σε “κόκκινο συναγερμό”.

Το ερώτημα, πλέον, είναι τι άλλο θα ακολουθήσει.

Η Ρωσία εκτόξευσε διαστημικό όπλο στην πορεία αμερικανικού δορυφόρου 

Η Ρωσία εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα δορυφόρο, με τους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι είναι ένα όπλο ικανό να επιθεωρεί και να επιτίθεται σε άλλους δορυφόρους, ανακοίνωσε η αμερικανική Διαστημική Διοίκηση, καθώς το ρωσικό διαστημόπλοιο ακολουθεί έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά.

Ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύθηκε από την τοποθεσία εκτόξευσης του Πλεσέτσκ περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας στις 16 Μαΐου, αναπτύσσοντας σε χαμηλή γήινη τροχιά τουλάχιστον εννέα δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένου του COSMOS 2576, ενός ρωσικού στρατιωτικού διαστημικού σκάφους «επιθεωρητή».

«Παρατηρήσαμε την ονομαστική δραστηριότητα και εκτιμούμε ότι πρόκειται πιθανότατα για ένα αντιδιαστημικό όπλο που πιθανώς είναι ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά», ανέφερε εκπρόσωπος της USSPACECOM σε δήλωσή του στο Reuters.

«Η Ρωσία ανέπτυξε αυτό το νέο αντιδιαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν κυβερνητικό δορυφόρο των ΗΠΑ».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέμεναν την εκτόξευση του COSMOS 2576 και ενημέρωσαν τους συμμάχους για την αξιολόγησή τους σχετικά με τον δορυφόρο πριν από την ανάπτυξή του στο διάστημα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τις πληροφορίες.

Η εκτόξευση περιελάμβανε επίσης πολιτικούς δορυφόρους που αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές τροχιές.

Δείτε την ενημέρωση

Δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου – Η απάντηση του Κρεμλίνου

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ κατηγορεί την Μόσχα ότι εκτόξευσε διαστημικό όπλο και το έθεσε στην τροχιά δορυφόρου της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η Ρωσία έθεσε σε χαμηλή γήινη τροχιά δορυφόρο που εκτιμούμε ότι αποτελεί διαστημικό όπλο ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πατ Ράιντερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το διαστημικό όπλο που εκτοξεύθηκε στις 16 Μαΐου τέθηκε στην τροχιά δορυφόρου της αμερικανικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, δήλωσε ο Ράιντερ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπισθούμε τον διαστημικό τομέα», είπε.

H απάντηση του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στο διάστημα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει προτείνει κατ΄επανάληψη απαγόρευση όλων των όπλων στο διάστημα και πως η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει τις εισηγήσεις της για το θέμα.

Από την πλευρά του ο ανώτατος διπλωμάτης για τους εξοπλισμούς της Ρωσίας απέρριψε ως «ψευδείς ειδήσεις» (fake news) τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία εκτόξευσε ένα όπλο σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη που μπορεί να επιθεωρεί και να επιτίθεται σε άλλους δορυφόρους.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά ισχυρισμούς αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι η Μόσχα αναπτύσσει πυρηνικό όπλο κατά δορυφόρων με βάση το διάστημα.

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ αναφέρθηκε χθες, Τρίτη, στην εκτόξευση νωρίτερα αυτόν τον μήνα ενός πυραύλου Soyuz από το ρωσικό σημείο εκτόξευσης Πλεσέτσκ, λέγοντας πως είναι πιθανόν να περιελάμβανε «ένα αντιδιαστημικό όπλο πιθανότητα ικανό να επιτίθεται σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η εκτόξευση της 16ης Μαΐου αφορούσε ένα διαστημικό σκάφος αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον σκοπό του.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ψευδείς ειδήσεις από την Ουάσινγκτον», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Οι Αμερικανοί μπορεί να λένε ό,τι θέλουν όμως η πολιτική μας δεν αλλάζει από αυτό», είπε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα «εναντιωνόταν πάντοτε με συνέπεια στην ανάπτυξη όπλων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη».

ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πρόθεση ανάπτυξης όπλων στο Διάστημα

Χθες, η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να τοποθετήσουν όπλα στο Διάστημα αφού η Ουάσινγκτον προέταξε βέτο σε ρωσική πρόταση για την Μη Διάδοση στα Ηνωμένα Έθνη.

«Έδειξαν και πάλι ότι οι πραγματικές τους προτεραιότητες στον τομέα του Εξωατμοσφαιρικού Διαστήματος δεν έχουν ως στόχο την διαφύλαξη του Διαστήματος από κάθε όπλο, αλλά την ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα και την μεταβολή του σε αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωσή της.

Τους τελευταίους μήνες, ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πρόθεση ανάπτυξης όπλων στο Διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπερδυνάμεις έχουν καταθέσει ανταγωνιστικές προτάσεις Μη Διάδοσης στα Ηνωμένα Εθνη.

Η Ρωσία προέβαλε το βέτο της στην αμερικανική πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα, ενώ την πρόταση της Μόσχας μπλόκαραν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κατά την διάρκεια ψηφοφορίας την Δευτέρα.

Ο Αμερικανός αντιπρεσβευτής Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας, που καλούσε όλες τις χώρες «να λάβουν επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν εσαεί την ανάπτυξη όπλων στο Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα» είχε ως στόχο την εκτροπή της προσοχής και κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσφεύγει σε «διπλωματική χειραγώγηση».

Είπε επίσης ότι η εκτόξευση της 16ης Μαΐου ακολουθεί άλλες «εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων που μπορούν να εξοπλιστούν με αντιδορυφορικά συστήματα σε χαμηλή γήινη τροχιά, το 2019 και το 2022».

Τον Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει αντιδορυφορικό όπλο.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον, με υπόβαθρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, επαναφέρουν τον κίνδυνο, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για την στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, παρά την συνθήκη του 1967 (Συνθήκη για το Διάστημα) που απαγορεύει «την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ή κάθε όπλου μαζικής καταστροφής που είναι κατασκευασμένο ειδικά για να τεθεί σε τροχιά».

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Βόμβα" Β.Πούτιν: Γεννιέται το στρατιωτικό σκέλος των BRICS και SCO - Αμυντικό Σύμφωνο των χωρών της Ευρασίας! «Κλείνει το μάτι» στην Τουρκία

Νέο σύστημα ασφάλειας - Ο κόσμος χωρίζεται στα "δύο"

Ρωσία

15.06.2024 | 19:33

Θρίλερ ανοικτά της Κριμαίας: Σήμα έκτακτης ανάγκης εξέπεμψε το υπερσύγχρονο MQ-4C Triton των ΗΠΑ - Ήταν

Θρίλερ ανοικτά της Κριμαίας: Σήμα έκτακτης ανάγκης εξέπεμψε το υπερσύγχρονο MQ-4C Triton των ΗΠΑ - Ήταν "όμηρος" των ρωσικών ΕΔ;

Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της με αναχαίτιση των ΝΑΤΟϊκών UAV στη Μαύρη Θάλασσα;

ΝΑΤΟ

15.06.2024 | 13:45

Καταστροφική εξέλιξη για το Κίεβο: Ο ρωσικός Στρατός προελαύνει ταυτόχρονα προς τους στρατηγικούς κόμβους Κουράχοβο και Ποκρόφσκ!

Καταστροφική εξέλιξη για το Κίεβο: Ο ρωσικός Στρατός προελαύνει ταυτόχρονα προς τους στρατηγικούς κόμβους Κουράχοβο και Ποκρόφσκ!

Έπεσε η Γκεοργκίεφκα - Οι Ρώσοι μπήκαν στη Μαξιμιλιάνοβκα

Ουκρανία

15.06.2024 | 02:26

Φόβοι για κτύπημα σε 3 ΝΑΤΟϊκές βάσεις: Στα νορβηγικά βουνά τα F-35A - Σε ύψιστη ετοιμότητα 500.000 στρατιώτες ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

Φόβοι για κτύπημα σε 3 ΝΑΤΟϊκές βάσεις: Στα νορβηγικά βουνά τα F-35A - Σε ύψιστη ετοιμότητα 500.000 στρατιώτες ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ

Τί αποκάλυψε ο Β.Ορμπάν - Σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας

ΝΑΤΟ

14.06.2024 | 21:48

Το Κίεβο απέρριψε το τελεσίγραφο - Ρωσία:

Το Κίεβο απέρριψε το τελεσίγραφο - Ρωσία: "Θα μείνει μόνο μια στενή λωρίδα γης από την πρώην Ουκρανία - Όποιος έχει μυαλό σήμερα κατάλαβε"

"Tα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με το καταστροφικό σενάριο για εσάς"

Ουκρανία

14.06.2024 | 20:03

H Ρωσία παραδίδει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ταπεινωτικό τελεσίγραφο άνευ όρων παράδοσης της Ουκρανίας: Η απόρριψη του ανοίγει «το κουτί της Πανδώρας»

H Ρωσία παραδίδει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ταπεινωτικό τελεσίγραφο άνευ όρων παράδοσης της Ουκρανίας: Η απόρριψη του ανοίγει «το κουτί της Πανδώρας»

Β.Πούτιν: "Είμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή"

Ρωσία

14.06.2024 | 17:34

Ρωσική προέλαση στον άξονα Κουπιάνσκ-Σεβέρσκ: Σαρώθηκαν σημαντικά προπύργια των Ουκρανών – Αντιμέτωπες με ντόμινο κατάρρευσης οι ουκρανικές ΕΔ

Ρωσική προέλαση στον άξονα Κουπιάνσκ-Σεβέρσκ: Σαρώθηκαν σημαντικά προπύργια των Ουκρανών – Αντιμέτωπες με ντόμινο κατάρρευσης οι ουκρανικές ΕΔ

Mεγάλη υποχώρηση των ουκρανικών ΕΔ

Ουκρανία

13.06.2024 | 23:24

Θανάσιμο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ: H Σαουδική Αραβία εγκατέλειψε το πετροδολάριο και εντάχθηκε στο νόμισμα των mBridge

Θανάσιμο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ: H Σαουδική Αραβία εγκατέλειψε το πετροδολάριο και εντάχθηκε στο νόμισμα των mBridge

Επιβεβαίωση War News 24/7

Μέση Ανατολή

13.06.2024 | 23:00

"Περιορισμένη" πυρηνική σύγκρουση με Ρωσία: Οι ΗΠΑ άλλαξαν δόγμα για να απαντήσουν στη Μόσχα - Την Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού συγκαλεί το ΝΑΤΟ

Θα τοποθετηθούν πυρηνικά σε Πολωνία και Σουηδία

Πυρηνικά

13.06.2024 | 20:26

Η Ρωσία είναι έτοιμη - αν χρειαστεί- για πρώτο πυρηνικό πλήγμα: Αιφνιδιαστική ανάπτυξη του

Η Ρωσία είναι έτοιμη - αν χρειαστεί- για πρώτο πυρηνικό πλήγμα: Αιφνιδιαστική ανάπτυξη του "Προμηθέα" - Δεκάδες πυρηνικά σημαδεύουν την Ουκρανία (vid)

Σε υπηρεσία μάχης όλα τα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας

Πυρηνικά

13.06.2024 | 17:44

Εφιαλτικό 24ωρο για τις ουκρανικές ΕΔ με 1.800 απώλειες: Κτυπήθηκαν βάσεις μισθοφόρων, αεροδρόμια, συστοιχίες S-300 και αποθήκες οπλισμού

Εφιαλτικό 24ωρο για τις ουκρανικές ΕΔ με 1.800 απώλειες: Κτυπήθηκαν βάσεις μισθοφόρων, αεροδρόμια, συστοιχίες S-300 και αποθήκες οπλισμού

Συνδυασμένη επίθεση με drones, Kinzhal και Iskander

Ουκρανία

13.06.2024 | 00:55

Κρίσιμες οι εκλογές στη Γαλλία: Σχέδιο Μακρόν για πόλεμο Ευρώπης-Ρωσίας - Υποχρεωτικές οι προμήθειες όπλων προς το Κίεβο για τις χώρες του ΝΑΤΟ

Κρίσιμες οι εκλογές στη Γαλλία: Σχέδιο Μακρόν για πόλεμο Ευρώπης-Ρωσίας - Υποχρεωτικές οι προμήθειες όπλων προς το Κίεβο για τις χώρες του ΝΑΤΟ

Πρώτες πτήσεις ουκρανικών F-16 από βάσεις του ΝΑΤΟ προς την Οδησσό

ΝΑΤΟ

13.06.2024 | 00:12

Η Αρμενία αποχωρεί από τον CSTO και δίνει τις ρωσικές βάσεις στη Γαλλία: Η Τουρκία θα κηρύξει τον πόλεμο στο Ερεβάν για να μπει σε Κασπία-Κ.Ασία

Η Αρμενία αποχωρεί από τον CSTO και δίνει τις ρωσικές βάσεις στη Γαλλία: Η Τουρκία θα κηρύξει τον πόλεμο στο Ερεβάν για να μπει σε Κασπία-Κ.Ασία

Το αντάλλαγμα που θα πάρει ο Ερντογάν για την έξοδο από το ΝΑΤΟ...

Αρμενία

12.06.2024 | 20:05

Κακός οιωνός: Η Ρωσία κινητοποίησε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις από Αρκτικό Ωκεανό μέχρι Μ.Θάλασσα - Ο Στόλος Βαλτικής έλαβε πυρηνικούς «Moskit»

Κακός οιωνός: Η Ρωσία κινητοποίησε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις από Αρκτικό Ωκεανό μέχρι Μ.Θάλασσα - Ο Στόλος Βαλτικής έλαβε πυρηνικούς «Moskit»

Η Πολωνία μιλά για εκατοντάδες πυρηνικούς πυραύλους

Πυρηνικά

12.06.2024 | 18:22

Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς: «Θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο σε 3-4 μήνες - Ελέγχουμε τι έχουμε σε πετρέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη» - Βίντεο με τις δηλώσεις

Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς: «Θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο σε 3-4 μήνες - Ελέγχουμε τι έχουμε σε πετρέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη» - Βίντεο με τις δηλώσεις

Τί γνωρίζει ο Σέρβος πρόεδρος; Συγκλονιστική συνέντευξη σε ελβετικό ΜΜΕ

Βαλκάνια

12.06.2024 | 11:12

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν Νοβοποκρόφσκ και Νοβοαλεξαντρόφκα: Το Κίεβο χάνει οδικούς κόμβους, κέντρα επιμελητείας και τον άξονα Ποκρόφσκ-Κονσταντινόφκα!

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν Νοβοποκρόφσκ και Νοβοαλεξαντρόφκα: Το Κίεβο χάνει οδικούς κόμβους, κέντρα επιμελητείας και τον άξονα Ποκρόφσκ-Κονσταντινόφκα!

Καίριο πλήγμα για τον ουκρανικό Στρατό

Ουκρανία

12.06.2024 | 00:45

To κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη στην αυλή των ΗΠΑ: Στα 30 ν.μ. από τις ακτές της Φλόριντα ρωσική φρεγάτα και υποβρύχιο με τα όπλα σε θέσεις βολής

To κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη στην αυλή των ΗΠΑ: Στα 30 ν.μ. από τις ακτές της Φλόριντα ρωσική φρεγάτα και υποβρύχιο με τα όπλα σε θέσεις βολής

Μεγάλη αεροναυτική κινητοποίηση των ΗΠΑ

Ρωσία

11.06.2024 | 21:45

Οι Ρώσοι VDV μπήκαν στο Δυτικό Τσασόφ Γιαρ: Σφοδρές μάχες στη περιοχή Novy - Υπό ρωσικό έλεγχο το ανατολικό τμήμα της πόλης

Οι Ρώσοι VDV μπήκαν στο Δυτικό Τσασόφ Γιαρ: Σφοδρές μάχες στη περιοχή Novy - Υπό ρωσικό έλεγχο το ανατολικό τμήμα της πόλης

Αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της πόλης - Οι Ρώσοι πέρασαν το Κανάλι

Ουκρανία

11.06.2024 | 20:00

Φόβοι στην USAF για τερματισμό των stealth αεροσκαφών: Η Κίνα εντόπισε F-22 Raptor με δορυφόρο - Oι ΗΠΑ βρήκαν ένα δεύτερο US NAVY στην Τακλαμακάν

Φόβοι στην USAF για τερματισμό των stealth αεροσκαφών: Η Κίνα εντόπισε F-22 Raptor με δορυφόρο - Oι ΗΠΑ βρήκαν ένα δεύτερο US NAVY στην Τακλαμακάν

Το Ναυτικό του PLA εξασκείται πάνω σε Arleigh Burke και αεροπλανοφόρα 

Κίνα

11.06.2024 | 16:21

Σε μόνιμη επιφυλακή τέθηκαν Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία: Ο Β.Πούτιν υιοθετεί το προληπτικό πυρηνικό πλήγμα - Η εισήγηση με βιβλικές αναφορές του Σ.Καραγκάνοφ

Σε μόνιμη επιφυλακή τέθηκαν Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία: Ο Β.Πούτιν υιοθετεί το προληπτικό πυρηνικό πλήγμα - Η εισήγηση με βιβλικές αναφορές του Σ.Καραγκάνοφ

"Ο Παντοδύναμος μας έδειξε τον δρόμο με τα Σόδομα και Γόμορρα"

Πυρηνικά

11.06.2024 | 01:59