Ουκρανία, ρωσική πίεση σε όλα τα μέτωπα με φόντο την πτώση των τελευταίων οχυρών του Ντονιέτσκ

Η κατάσταση σε όλα τα ουκρανικά μέτωπα

Ουκρανία, ρωσική πίεση σε όλα τα μέτωπα με φόντο την πτώση των τελευταίων οχυρών του Ντονιέτσκ
Αλέξανδρος Μπούφεσης 21.06.2024 | 02:46

Συγκεχυμένη έρχεται η αναφορά των εξελίξεων στα μέτωπα της Ουκρανίας, καθώς αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι φαίνεται να βρίσκονται σε ένα ατέρμονο κλείδωμα εμπλοκής και απεμπλοκής.

Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, μέχρι στιγμής και για σήμερα, έχουν λάβει χώρα 87 συγκρούσεις σε όλη την ζώνη εμπλοκής με την Ρωσία να αριθμεί 523 επιθέσεις, τόσο εναντίον ουκρανικών δυνάμεων, όσο και οικισμών.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με την Ukrainska Pravda, μέχρι στιγμής υπάρχουν 5 επιθετικές επιχειρήσεις εν εξελίξει στις περιοχές Στεπόβα, Νοβοσελίβκα, Πισάνιε, Στελμαχίβκα και Τέρνυ, στο μέτωπο του Κουπιάνσκ, ενώ έχουν απωθηθεί άλλες 3 επιθέσεις εναντίον της Στελμαχίβκα, με την ουκρανική ηγεσία να κάνει λόγο για “σταθεροποίηση του μετώπου”.

Στο μέτωπο του Σιβιέρσκ, αναφέρεται μια μάχη εν εξελίξει στην Ροζντολίφκα, με τους Ουκρανούς να έχουν απωθήσει ήδη 4. Υπάρχει αναφορά στο “μέτωπο του Κραματόρσκ”, αν και οι μάχες που λαμβάνουν χώρα, δηλαδή στους οικισμούς Ιβανίφκα, Αντρίφκα, Κλιστσίφκα και Καλινίφκα, βρίσκονται κυρίως Νοτιοανατολικά του Τσάσιβ Γιαρ και ανατολικά της πόλης φρουρίου, Κονσταντινίφκα (μακριά από το
Κραματόρσκ).

Υπάρχει επίσης αναφορά για έντονες μάχες στην περιοχή του Τορέτσκ, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εκτοπίσουν τους αμυνόμενους από θέσεις κοντά στο Σούμι και στον οικισμό Νιού Γιόρκ.

Εν μέσω αναφορών και φόβων για δημιουργία ενός νέου μετώπου από τους Ρώσους, στο Σούμυ, είναι αβέβαιο αν τα γεγονότα αποτελούν προπομπό επικείμενης εισβολής, αφού υπάρχουν αναφορές πως ούτως ή άλλως διενεργούνται προπαρασκευαστικοί βομβαρδισμοί από το έδαφος της Ρωσίας.

Τα πράγματα για τους Ουκρανούς φαίνονται δύσκολα στον άξονα του Ποκρόφσκ, με τους Ρώσους να έχουν επιχειρήσει 12 φορές να διεισδύσουν στην ουκρανική άμυνα στις περιοχές κοντά στους οικισμούς Ολεξαντρόπιλ, Νοβοσελίφκα Πέρσα και Τονιένκε. 10 από αυτές τις επιθέσεις είναι ακόμα εν εξελίξει.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι αμυνόμενοι προσπαθούν να εξασθενήσουν τους επιτιθέμενους, αμβλύνοντας τις ίδιες τις επιθετικές επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με το Ποκρόφσκ και παρά τις επίμονες (συνολικά 7) ρωσικές επιθέσεις στις Χεορχίβκα, Παμπιέντα, Κοστιαντινίφκα και Παρασκοβίβκα, ο άξονας του Κουράχοβο έχει σταθεροποιηθεί.

Επίσης, στο μέτωπο της Βρεμίβκα, οι Ρώσοι προσπαθούν να προωθηθούν από την μεριά του Βοντιάνε (Νοτιοδυτικά της Αβντίβκα), αλλά προς το παρόν οι Ουκρανοί κρατάνε τις θέσεις τους. Αναφορές από την 3η Ταξιαρχία Εφόδου των Ουκρανών, κατά την Kyiv Independent, κάνουν λόγο για προσπάθεια κατάληψης της Μπορόβα, από τους Ρώσους.

Η πόλη βρίσκεται Βόρεια της Λιμάν και Βορειοανατολικά του Ιζιούμ, πόλεις που κατείχαν οι Ρώσοι το 2022, πριν την ανακατάληψή τους από τους Ουκρανούς, η οποία έλαβε χώρα μετά την ρωσική αποχώρηση. Το Ιζιούμ αποτελεί κόμβο επιμελητείας και η κατοχή του μπορεί να “στραγγαλίσει” το Σλαβιάνσκ (που μαζί με το Κραματόρσκ αναφέρονται ως τα δίδυμα οχυρά του Ντονιέτσκ και αποτελούν τον κύριο Αντικειμενικό Σκοπό των επιχειρήσεων σε όλο το Ντονμπάς).

Η δε Λιμάν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο επιθέσεων των Ρωσικών δυνάμεων κατά του Σλαβιάνσκ.

Από τα άνω γραφόμενα βγαίνει το συμπέρασμα πως οι Ρώσοι θέλουν να περισφίξουν τα δίδυμα οχυρά Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, καθώς επίσης και τις Ντρουζκιβκα και Κονσταντινίβκα, επιχειρήσεις κατά της οποίας (και παρά την εν εξελίξει πολιορκία του Τσάσιβ Γιαρ), έχουν ήδη ξεκινήσει.

Με την κατάληψη του Ποκρόβσκ, οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών στην Κονσταντινίβκα κόβονται, ενώ μια επικείμενη προέλαση κατά μήκους του οδικού δικτύου Μπιλίτσκε-Ολεξαντρίφκα έχει την δυναμική να ενθυλακώσει όλες τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα τελευταία οχυρά του Ντονιέτσκ.

Η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη αν πέσουν Λιμάν και Ιζιούμ.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στο Telegram, κάνει λόγο για απανωτές ουκρανικές αντεπιθέσεις και την ανάσχεση αυτών, μαζί με την καταστροφή έμψυχου δυναμικού και οπλισμού, από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ομάδα στρατιών Βοράς συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον του Βολτσάνκ στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου το μέτωπο φαίνεται στατικό για την ώρα.

Η ομάδα στρατιών Δύση επιχειρεί στο Λουγκάνσκ καθώς επίσης στους οικισμούς Σινκόβκα (πλησίον του Κουπιάνσκ), Γκριγκορόβκα, ενώ η ομάδα Στρατιών Νότος, φαίνεται να έχει αναλάβει τις επιχειρήσεις εναντίον του Τσάσιβ Γιαρ και της Κονσταντινόφκα.

Τις επιχειρήσεις στην επικράτεια του Τορέτσκ έχει αναλάβει η ομάδα Στρατιών Κέντρο, ενώ για όλες τις δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρονται επιτυχίες καθώς και καταστροφή έμψυχου και άψυχου δυναμικού.

Όπως και όλα τα ξένα μέσα, έτσι και εμείς δεν μπορούμε να αναφερθούμε στον αριθμό των απωλειών, που αναφέρονται τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από τους Ρώσους, καθότι δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσής τους. Το μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού της Ουκρανίας, ωστόσο ακόμα και με αυτό το δεδομένο, όλες οι περιοχές γύρω από τα οχυρά του Ντονιέτσκ φαίνεται να κρατιούνται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παρά την εκτεταμένη χρήση drones FPV και Kamikaze και βομβών ολίσθησης, η Ρωσία ακόμα απέχει από το να συγκροτήσει μια ακέραια δύναμη που θα έχει τα φόντα να αντιταχθεί συμβατικά με το ΝΑΤΟ, παρόλο που το ίδιο το ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τους πολέμους εναντίον της τρομοκρατίας, εξετάζει την αναθεώρηση του  δόγματός του και την επιστροφή του στις καλές παλιές εποχές του Πολέμου του Κόλπου.

Και μόνο το γεγονός πως η Ουκρανική αεροπορία υφίσταται ακόμα, αυτό από μόνο του αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την αντίληψη της Ρωσίας γύρω από τον σύγχρονο πόλεμο.

Η εμμονή σε παρωχημένα δόγματα χρήσης σχεδόν εξολοκλήρου του πυροβολικού, η ανύπαρκτη σχεδόν χρήση συνδυασμένων όπλων καθώς και η μη επιβολή μιας απαγόρευσης πτήσεων (που θα είχε και σαν Αντικειμενικό Σκοπό την καταστροφή των δυτικών όπλων που συρρέουν στην Ουκρανία) καθιστά την Ρωσία έναν “χάρτινο τίγρη”, καταραμένο να ανατρέχει φραστικά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο φαντάζει κατά καιρούς, το μόνο μέσο αποτροπής.

Αν η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά να χρησιμοποιήσει τις τακτικές ήττες της στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως έγινε στο παρελθόν με αφορμή τη Nάρβα και το Σουομουσάλμι, τότε θα πρέπει να αρχίσει να ενσωματώνει τα ίδια της τα οπλικά συστήματα (τα ούτως ή άλλως ήδη διαθέσιμα, που βλέπουμε στις παρελάσεις κάθε χρόνο) στο αμυντικό της δόγμα.

Τέλος, οφείλει να θέσει standards σχετικά με το leadership ξεκινώντας από την διμοιρία και φτάνοντας στην ίδια την έννοια της ομάδας Στρατιών.

Δυστυχώς το φαινόμενο του “μπουλουκιού” που συνέρρεε από το τούνελ Ρόκι κατά της Γεωργίας το 2008, είναι ακόμα εμφανές σε πολλές περιπτώσεις, αντικατοπτρίζοντας, αν μη τι άλλο, τα λεγόμενα του Καντίροφ, όταν μιλούσε για νεποτισμό και έλλειψη οργάνωσης, στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

*Ο Αλέξανδρος Μπούφεσης είναι πρώην συνεργάτης του περιοδικού Στρατηγική και των Επικαίρων, κάτοχος τίτλων PgC in Counter-Terrorism (St Andrews University) και Msc in International Security Studies (London Metropolitan University)

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ οργάνωσε την απόπειρα κατά Τραμπ; - Καλούν σε απολογία την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών για τα κενά ασφαλείας (vid)

Tί αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας και ο Ε.Μασκ

ΗΠΑ

14.07.2024 | 12:56

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ:

Τα χιλιοστά που αλλάζουν τον «ρου της Ιστορίας» - Ν.Τραμπ: "Ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το αυτί" - Δείτε τη στιγμή της εκτέλεσης του ενόπλου (vid)

"Η σφαίρα διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 04:46

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Επιβεβαίωση War News 24/7: Ελεύθερος σκοπευτής επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ν.Τραμπ με βολή από τα 125 μέτρα! - Δύο νεκροί, ένας τραυματίας (vid)

Ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας 

ΗΠΑ

14.07.2024 | 03:38

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ν.Τραμπ: Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές πριν πέσει νεκρός - Μ.Ρούμπιο: Ο Θεός τον έσωσε! (vid)

Συγκλονιστικό: Με αίματα στο πρόσωπο ο Ν.Τραμπ φώναζε "αγωνιστείτε"

ΗΠΑ

14.07.2024 | 01:25

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κωδικός «OPLAN DEU»: Στη δημοσιότητα το σχέδιο του γερμανικού Στρατού για πόλεμο με τη Ρωσία - Θα αναπτύξει 800.000 ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Κλειδί ο αυτοκινητόδρομος Α2 για την μετακίνηση των δυνάμεων

ΝΑΤΟ

13.07.2024 | 20:58

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

Έκθεση της ρωσικής SVR: «Εκατοντάδες νεκροί Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Το Παρίσι δεν έχει δει τέτοιες απώλειες από τον πόλεμο στην Αλγερία»

"Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων «έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο»"

Ρωσία

12.07.2024 | 19:13

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Πλησιάζει μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν SM-6, Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα εμβέλειας 2.500 χλμ στη Γερμανία!

Ρωσία: «Σοβαρή απειλή, θα απαντήσουμε χωρίς συναισθήματα»

Ευρώπη

11.07.2024 | 20:25

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Αρχηγός πολωνικού στρατού: «Ετοιμάστε τους Πολωνούς για ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σχέδιο «εισβολής» στην Δυτική Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Λέγκας

Δραματικοί τόνοι και προετοιμασίες για επέκταση του πολέμου

Ευρώπη

11.07.2024 | 18:09

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

"Θα κτυπήσουμε πρώτα τη Γαλλία και το χρέος της"

Μέση Ανατολή

10.07.2024 | 16:54

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Συμφωνία Ζελένσκι - Τουσκ: Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από τη Δυτική Ουκρανία - Επιβεβαίωση War News 24/7

Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι – Τουσκ

Ουκρανία

09.07.2024 | 16:50

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Έως και 350.000 επιπλέον στρατιώτες κατά της Ρωσίας - NATO: «Χρειαζόμαστε άμεσα 35 έως και 50 νέες ταξιαρχίες»

Ποιες χώρες θα στείλουν επιπλέον δυνάμεις;

ΝΑΤΟ

08.07.2024 | 16:23

"Bόμβα" Le Figaro: Οι κατηγορίες του Χ.Νασράλα έχουν βάση - Η Μοσάντ έχει βάση στην Κύπρο!

Η Le Figaro εμπλέκει την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Αιγαίο - Αν.Μεσόγειος

06.07.2024 | 13:09

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Συνάντηση Πούτιν-Ορμπάν με πρόσχημα την Ουκρανία, αλλά με πραγματικό διακύβευμα την Υπερκαρπαθία

Οι κλειστές πόρτες και το φιλέτο της "Zaparkatska Oblast"

Ευρώπη

05.07.2024 | 21:07

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-

Άρθρο φωτιά του Politico για την Ουκρανία-"Επικίνδυνη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ"-Λεπέν: Αν εκλεγούμε τέρμα η βοήθεια στην Ουκρανία

Ανησυχία επικρατεί για επανάληψη του 1966 όταν η Γαλλία του Ντε Γκώλ αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ

05.07.2024 | 18:51

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam της Χαμάς έστησαν ενέδρα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στη Shujayea της Γάζας-Σε κίνδυνο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες-Επίθεση και σε Ισραηλινό Apache καθώς και στο αρχηγείο του IDF ανατολικά της πόλης της Γάζας

Μέση Ανατολή

05.07.2024 | 16:30

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι

Άρθρο κόλαφος Ρώσου αναλυτή για την ρωσική στρατιωτική νοοτροπία-Οι "Μητέρες όλων των μαχών τελείωσαν"

Alexander Staver: "Δεν θα υπάρξει νέο Μποροντίνο ούτε νέα Προχορόφκα"

Ρωσία

05.07.2024 | 13:15

Πούτιν στο συνέδριο του SCO-Υπαρκτός ο κίνδυνος επανάληψης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας

Πούτιν στο συνέδριο του SCO-Υπαρκτός ο κίνδυνος επανάληψης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας

Όλες οι δηλώσεις Πούτιν στην σύνοδο του Συμφώνου της Σαγκάης, το δημοσίευμα του Politico για Τραμπ και ΝΑΤΟ

Ρωσία

04.07.2024 | 20:34

Εργοστάσιο της General Dynamics, παραγωγής όπλων για την Ουκρανία καίγεται στις ΗΠΑ - Η

Εργοστάσιο της General Dynamics, παραγωγής όπλων για την Ουκρανία καίγεται στις ΗΠΑ - Η "Κόκκινη Ορχήστρα" επεκτείνει τις επιχειρήσεις δολιοφθοράς

Αμέτρητες οι επιχειρήσεις σαμποτάζ των Ρώσων και στην Ευρώπη

ΗΠΑ

04.07.2024 | 13:43

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Κρεσέντο της Αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής drones-Νέες τεχνολογίες και επαναφορά στα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου;

Συνεχίζουν το δόγμα "Confront and Conceal" του Ομπάμα ;

ΗΠΑ

04.07.2024 | 11:54

Oι Ρώσοι βομβαρδίζουν για τρίτη ημέρα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις: Καταστράφηκαν Su-25, MiG-29 και Mi-24 - 25 νεκροί πιλότοι και τεχνικοί

Oι Ρώσοι βομβαρδίζουν για τρίτη ημέρα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις: Καταστράφηκαν Su-25, MiG-29 και Mi-24 - 25 νεκροί πιλότοι και τεχνικοί

Που θα προσγειωθούν τα ουκρανικά F-16;

Ουκρανία

04.07.2024 | 00:09