Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 04/05/2021 - 4:30
Παίζουν με την φωτιά οι Τούρκοι: «Καταρρίψτε αμερικανικά ελικόπτερα και drone - Να γίνει έλεγχος εις βάθος στο Ιντσιρλίκ»!

Τί ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Τί ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πληθαίνουν οι φωνές στην Τουρκία που θέλουν ολική ρήξη με τις ΗΠΑ. Δεν μιλούν πλέον μόνο για αποβολή τους από την «τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ» αλλά κάνουν λόγο ακόμα και για κατάρριψη Αμερικανικών ελικοπτέρων επειδή προσφέρουν βοήθεια στους Κούρδους αλλά και Αμερικανικών Drone επειδή παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στρατού.

Διαβαστε ενδεικτικά το άρθρο ενός εκ των πιο παρεμβατικών Τούρκων αναλυτών, του Saygi Ozturk για το Ιντσιρλίκ:

Πολλές αναφορές σημειώνουν ότι η βάση των Αδάνων, Ιντζιρλίκ, είναι μια αμερικανική βάση. Eξαιτίας αυτών το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει ένα δελτίο τύπου με τη φωτογραφία που δείχνει τη σημαία μας να κυματίζει εκεί.

Όταν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες, ακούμε συχνά τις λέξεις «Κλείσιμο της βάσης Ιντσιρλίκ».

Πρώτα απ’ όλα, ας υπενθυμίσουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη βάση Ιντσιρλίκ:

«Η βάση Ιντσιρλίκ είναι μία από τις βάσεις της Αεροπορίας μας που ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK), είναι μια τουρκική βάση και η ιδιοκτησία της, μαζί με όλες οι εγκαταστάσεις σε αυτήν, ανήκουν στην πολιτεία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το κάνουμε γνωστό αυτό, αλλά μερικές ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν και οι λανθασμένες αντιλήψεις πρέπει να τερματιστούν. Για να εξαλειφθούν αυτές οι αντιλήψεις, πρέπει να απαντηθούν οι ακόλουθες ερωτήσεις:

Να ελέγξουμε την βάση του Ιντσιρλίκ

«To Ιντσιρλίκ είναι μια βάση που ανήκει στην Τουρκική Αεροπορία, αλλά είναι σωστό να υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες για την ασφάλεια και την τάξη της εξωτερικής ζώνης; Υπάρχει νομική βάση σε αυτό;»

«Πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να ελέγχουμε κάθε εγκατάσταση εντός της τουρκικής αεροπορικής βάσης. Ελέγχεται κάθε 6 μήνες στο πλαίσιο της Συνθήκης Άμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας (SEIA). Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν μέρη όπως αποθήκες και υπόστεγα στα οποία δεν μπορούμε να εισέλθουμε ή δεν επιτρέπεται να εισέλθουμε; Πιθανώς δεν υπάρχει εγκατάσταση που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, αλλά μπορούμε να εισέλθουμε και να τις ελέγξουμε; Αν και, δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε και να μην κάνουμε λάθος εφαρμογή της συμφωνίας.

Ποιοι έρχονται ποιοι αναχωρούν

«Όσοι προσγειώνονται στη βάση Ιντσιρλίκ από αεροσκάφος που μεταφέρει στρατιώτες των ΗΠΑ και επιβάτες από το εξωτερικό πρέπει να εισέλθουν μέσω της εισόδου που είναι για τους επιβάτες και να υποβληθούν σε έλεγχο διαβατηρίου / εγγράφων από υπαλλήλους της Δημοκρατίας της Τουρκίας καθώς και έλεγχο υλικού και αποσκευών από το τελωνειακό προσωπικό. Αλλά είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να περνούν μέσω μιας θύρας της οποίας ο κωδικός πρόσβασης είναι γνωστός μόνο στους Αμερικανούς, χωρίς να εισέρχονται στις νόμιμες εισόδους; Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, υπάρχει νομική βάση; Πρέπει να προσέξουμε να μην εφαρμόζεται λάθος η συμφωνία.

Υπάρχουν ελικόπτερα αμερικανικά στη βάση Ιντσιρλίκ. Αυτά χρησιμοποιούνται για υλικοτεχνική υποστήριξη σε στοιχεία σε άλλες πόλεις. Ελέγχονται αυτοί που επιβιβάζονται και προσγειώνονται σε αυτά τα ελικόπτερα;

Για παράδειγμα, εάν το ελικόπτερο που αναχώρησε από την Σανλιούρφα προσγειώθηκε σε κατάλληλο μέρος, πήρε κάποιον από εδώ και έφερε έναν στη βάση Ιντσιρλίκ, πιθανότατα έχουμε μέτρα για να το εντοπίσουμε;

Εάν όχι, φημολογείται ότι «ο Adil Öksüz, η βασική φιγούρα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ήρθε επίσης στη βάση Ιντσιρλίκ».

Επομένως, είναι σημαντικό να μην κάνουμε το παραμικρό λάθος και να διατηρήσουμε τον έλεγχο στο υψηλότερο επίπεδο.

Παρακολουθούν τους στρατιώτες μας…

Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, μας έχουν υπό παρακολούθηση μετά την απογείωση από το Ιντσιρλίκ μέχρι να πάνε στη Συρία. Είμαστε όμως σίγουροι ότι δεν ελέγχουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε επαρχίες όπως το Χατάι, Καχραμανμάρας, Γκαζιαντέπ, το Σανλιούρφα ή ακόμη και το Ντιγιαρμπακίρ και στην περιοχή της βόρειας Συρίας;

Ο τουρκικός στρατός πρέπει επίσης να βιντεοσκοπεί όσοι περνούν από αυτήν την περιοχή επειδή χρησιμοποιούν μια βάση που ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. 

Να είμαστε αυστηροί – “Να καταρρίψουμε ελικόπτερα”

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βάση Ιντζιρλίκ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, πρέπει να καταγράφονται σε βίντεο οι πτήσεις των αμερικανικών UAV στη χώρας μας. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το κόστος μιας λανθασμένης εφαρμογής θα είναι υψηλό.

Άκουσα από τον μακαρίτη επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Doğan Güreş, «Τα ελικόπτερα των ΗΠΑ δίνουν τροφή, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια στους τρομοκράτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έδωσα την εντολή να πυροβολήσουν τα ελικόπτερα».

Η εντύπωση ότι η βάση Incirlik είναι μια βάση που ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία δεν πρέπει να στέκεται μόνο στα χαρτιά και η υπάρχουσα αντίληψη για αυτό το ζήτημα πρέπει σίγουρα να αφαιρεθεί.

google news